Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
wczoraj wymieniałem linkę ręcznego i mam kilka info, może komuś się przyda. w mojej opc są z tyłu hamulce tarczowe system Lucas.
1. wybrałem linkę włoską cofle nr kat 11.5864 /cena 85 zł/
2. nie polecam polskiej linki Linxa nr kat 32.01.72 z powodu braku harmonijkowych osłon od
strony zacisku.
3 operacja wymiany wymaga kanału /nie trzeba ściągać kół /. należy opuścić wydech- zdjąć 5
ostatnich wieszaków, odkręcić dwie śruby mocujące osłonę termiczną wydechu/.
wymiana zajęła mi 1h spokojnej pracy. potem tylko reg. linki przy dźwigni ręcznego i gotowe.
A czy przy ABSie zaciągając ręczny koła się zblokują czy bedzie zachowanie jak przy hamulcu roboczym? Mam problem bo nie wiem czy tak ma być czy może ręczny słabo łapie. Sprawdzałem ruszając z miejsca na zaciągniętym ręcznym i czuć że trzyma ale słabo bo tył siada na moment i potem zaczyna się toczyć.
JARO, polecam zajechać na stację diagnostyczną (koszt 20-30zł) i sprawdzić stan hamulca ręcznego na odpowiednim urządzeniu. Tutaj każdy będzie gdybać swoje mądrości a ty i tak nie będziesz wiedział czy hamulec jest dobry czy nie.
ABS działa tylko na hamulec zasadniczy,na ręcznym nie działa..A odnośnie sprawdzenia stanu to tak jak napisał marsuc ,lepiej jechać na stacje diagnostyczną..
Sorki że dopiero teraz odp. Byłem na przeglądzie i sprawdzał mi hamulec i jedna strona była zapieczona wogóle ni cofała się linka. zrobiłem to linka się cofa hamulec troszke trzyma ale nadal wydaje mi się że ręczny za słabo trzyma.
kolego JARO, niestety w kwestii intensywności działania hamulca nikt ci tutaj nie pomoże.
Jeżeli odrdzewisz hamulce, naciągniesz odpowiednio linkę to najlepszym sposobem na sprawdzenie hamulców jest stacja diagnostyczna. Powiedzą ci w jakim stopniu hamuje koło i co trzeba jeszcze poprawić w wyniku negatywnego działania.
Kolego jest to temat na którym nie powinno się oszczędzać i nikt tu nie powie czy twoje hamulce są dobre czy nie na chybił trafił.
Wymieniałem linke w sobote tylne prawe nie hamowało ale po zdemontowaniu linki okazało sie że i druga też sie zaciera po wymianie jest git oba trzymią dobrze dopiero jak sie linka ułoży to następna regulacja tak że najlepiej wymienić całość linki dla bezpieczeństwa.
nie bedę zakładał nowego tematu tylko tutaj zapytam:
Hamulec ręczny trzyma w porządku i puszcza ... nic sie nie dzieje.... poza tym że nie gaśnie kontrolka od hamulca ręcznego... czy ktoś miał coś podobnego?
depechetom pisze:nie bedę zakładał nowego tematu tylko tutaj zapytam:
Hamulec ręczny trzyma w porządku i puszcza ... nic sie nie dzieje.... poza tym że nie gaśnie kontrolka od hamulca ręcznego... czy ktoś miał coś podobnego?