Szpilki do Felg
Moderator: Sebu$
Szpilki do Felg
Witam. Mam pytanie czy to prawda że szpilki do kół aluminiowych są inne niż do salowych
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
ja bym sie tak kategorycznie nie wypowiadał...nie w oplu
zależy też jakie masz alusy bo jeśli nie fabryczne oplowskie to mogą być potrzebne dłuższe niż do stalówek...
ja mimo że oplowskie alusy to mam dłuższe a do stalówek krótsze śruby..
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
a do tego szpilki do alu są inne i do stalowych są inne. i nie mówię o rozmiarze a o materiale. w oryginalnych felgach opla problem rozwiązano tak że dali szpilki do felg stalowych a w alufelgi włożyli odpowiednie pierścienie które pozwalają dokręcać felgi właśnie tymi szpilkami, nie niszcząc przy tym samej felgi.
nie, otwory w alufelgach są trochę większe i tam włożono na stałe te pierścienie, a może lepiej brzmi "wkładki". ich się nie wyjmuje, bynajmniej u mnie są na stałe. służą jako swego rodzaju podkładki do śrub (są w kształcie ściętego stożka - z dziurą w środku oczywiście) i zabezpieczają alufelgę przed zniszczeniem jej właśnie śrubą- szpilką. śruba ma kontakt z felgą pośrednio właśnie poprzez ten pierścień. niestety nie mam aparatu aby zrobić zdjęcie i pokazać, a z komórki jest słaba jakość. w necie też nie znalazłem.
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Je też mam oplowskie alusy ale do stalówek z zimówkami użyłem tych samych śrób.BajBus pisze:ja mimo że oplowskie alusy to mam dłuższe a do stalówek krótsze śruby..
Alusów nie powinno się dokręcać pneumatem tylko zwykłym kluczem.dejna pisze:pistoletem pneumatycznym za słabo
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
nie zwykłym tylko dynamometrycznymtimi68 pisze:tylko zwykłym kluczem
chociaż nie spotkałem sie jeszcze z zakładem który by takowy posiadał...
przypominam jednak czego dotyczy temat... :>
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
No to ja się wypowiem: Mam jak wiadomo ZB i zimówki są na stalówkach, letnie na alu, używane są te same sruby do obu kompletów, rozmiary opon i felg takie same, zimówki są na oryginalnych stalówkach oplowskich, dobieranych w salonie. Jedyne co zauważyłem to że aluminiowe siedzą jakby głębiej w nadkolach w przeciwieństwie do stalówek
poprawiłem. irizar.
poprawiłem. irizar.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2009, 13:50 przez Lorry, łącznie zmieniany 1 raz.
mam podobnie jak kolega LorryLorry pisze:No to ja się wypowiem: Mam jak wiadomo ZB i zimówki są na stalówkach, letnie na alu, używane są te same sruby do obu kompletów, rozmiary opon i felg takie same, zimówki są na oryginalnych stalówkach oplowskich, dobieranych w salonie. Jedyne co zauważyłem to że aluminiowe siedzą jakby głębiej w nadkolach w przeciwieństwie do stalówek
W moim przypadku do felg zarówno alu jak i blaszanych stosuję te same szpilki. A tak nawiasem mówiąc to felgi alu mam oplowskie. Przy innych alusach (grubszych) mogą być za krótkie. A jazda po zgubieniu koła nie należy do przyjemnych.
ŚRUBA KOŁA Długość [mm]: 47,5
Gwint zewnętrzny [mm]: M 12 x 1,5
Materiał: stal
Rozmiar klucza: 17
Średnica zewnętrzna [mm]: 22,3
Kształt łba śruby / nakrętki: zewnętrzny sześciokątny
Długość gwintu [mm]: 22
ŚRUBA KOŁA Długość [mm]: 47,5
Gwint zewnętrzny [mm]: M 12 x 1,5
Materiał: stal
Rozmiar klucza: 17
Średnica zewnętrzna [mm]: 22,3
Kształt łba śruby / nakrętki: zewnętrzny sześciokątny
Długość gwintu [mm]: 22
Możliwe ,własnie przed chwila dokręcałem,cos stukalo i stukalo juz mialem jechac do mechanika ale zajrzalem pod spod czy tlumnik moze nie stuka ,ruszylem tez kolem i kolo siedziało tylko na jednej śrubie tej z zabezpieczeniem reszta w palcach można bylo dokręcić .Jak sie okazalo sruby byly trochę za krótkie chyba,zamieniłem stalowe na alloy do stalowych wystarczył gwint długości ok 20 mm do alloy dokupiłem na 26 mm gwintuRamirez pisze:koledzy a czy to możliwe żeby wszystkie 5 szpilek popuściło Bo przydarzyło mi się taka przygod,a to już mi prawie koło podczas jazdy odpadło.