drgania na kierownicy podczas hamowania

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
milosz219

drgania na kierownicy podczas hamowania

#1 Post autor: milosz219 »

witam.koledzy mam problem ze swoim autkiem.Podczas hamowania zauwazylem ze po wyzej predkosci 50-60 km/h pojawia się drżenie na kierownicy i ruchy karoserii z przodu.Odczuwa to tez pasazer.Tarcze mam po 20 000 km ATE komplet.Nie pamiętam abym wjechał w kałużę wody.Czy idzie to jakoś sprawdzić od czego pochodzą te drgania.Bez podmiany tarcz hamulcowych chyba sie nie obejdzie pewnie.Czy mogę wymienić tylko skrzywioną tarcze jesli by się tak okazało z tej samej firmy?

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

Wszystko raczej wskazuje na tarcze.
Oczywiście!

Nicram

#3 Post autor: Nicram »

Znam przypadki które zmusiły kierowce do wymiany tarcz po 1500km, z twojego opisu wynika że to tarcze ale nie koniecznie. Proponuje podjechać na stacje wraz z warsztatem.

cieniassss

#4 Post autor: cieniassss »

milosz219 pisze:Tarcze mam po 20 000 km ATE komplet.
moim zdaniem źle założone tarcze, warto użyć czujnika zegarowego żeby sprawdzić czy dobrze siedzą na piaście, sprawdź też czy nie masz luzu na końcówkach drążków kierowniczych

milosz219

#5 Post autor: milosz219 »

problemu wczesniej z nimi niemialem.Niedawno wrociłem z nad morza i problem dotkliwie przeszkasza.Muszę sprawdzić zawieszenie jeszcze i opony

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#6 Post autor: Maciek »

Może jedna się skrzywiła i bije. Najtaniej będzie przetoczyć tarcze, może pomoże.

vojti

#7 Post autor: vojti »

Też bym wskazał tarcze. Miałem podobne objawy w swoim autku.

helgpu

#8 Post autor: helgpu »

Witam.
Też bym wskazał tarcze,ale jeżeli mogę coś zaproponować to sprawdzenie wyważenie kół.W moim przypadku skończyło się na wymianie tarcz i niestety zakupie nowych opon ale przynajmniej jest tego efekt.

zafirakamil

#9 Post autor: zafirakamil »

Witam mam taki problem gdy jadę powyżej 130 km/h trzęsie kierownicą ,gdy hamuje też czuć wibracje na kierownicy co to może być koła wyważone zauważyłem jedną rzecz tarcza od strony kierowcy , ma takie górki
a od strony pasażera jest gładka co to może być

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”