Lift Zafci

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
tt

Lift Zafci

#1 Post autor: tt »

witam
Potrzebuje informacji na temat podniesienia samochodu o jakieś 5cm
Często zachaczam dolną lotką o ziemię i mam już dosyć wymieniłem już dwie lotki z mojej winy i jedną bo żona podjechała za blisko krawężnika

Zastanawiam się nad podniesieniem auta może ktoś to już próbował

dejna

#2 Post autor: dejna »

Cześć...

Generalnie (bez obrazy) to proponowałbym zmienić troszkę styl jazdy (wiem co mówię bo w OPC zderzam jest jeszcze niżej)...

Jeżeli chodzi o podniesienie zawieszenia to może to zdecydowanie pogorszyć właściwości jezdne... chyba, że byłoby to kompleksowa przeróbka... ale to chyba mało opłacalne będzie... możesz poszukać w tzw. zawieszeniu gwintowanym (sam nastawiasz sobie parametry zawieszenia) chociaż nie wiem, czy działa to też "w góre" bo na pewno można obniżyć...

to takie moje przemyślenia...

darkp1

#3 Post autor: darkp1 »

Ja mam podobną sytuację u siebie. Na spocie Toruńskim, kolega Zdzich zauważył że jego ZA jest wyżej postawiona, niż moja ZA. Jestem ciekaw od czego to zależy.

rysiaczek!vippp

#4 Post autor: rysiaczek!vippp »

Też przydażyła mi się pourywana listwa, aż naderwałem przedni zderzak. :x
Zośka wskoczyłam zgrabnie na krawężnik i niestety zejść nie chciała. Szybciutko przestawiłem sie na parkowanie tyłem i tak już zostało. Szybko i tanio. Polecam :lol:

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#5 Post autor: scaniairizar »

sprawdź spręzyny. jeśli będą siadnięte to auto siada o jakies 3 cm.
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

leeoon

#6 Post autor: leeoon »

Witam! Zawiasu gwintowanego nie polecam! Na dzień dobry jest -2cm(3cm).Regulacja tylko w dół,do -10około. W dodatku twardo..... Ja taki lubię....Ale większości uprzykrzy życie :) Pozdrawiam!!! Leeoon

sebas111
Świeżak
Model:

#7 Post autor: sebas111 »

a czy włożenie takich specjalnych gum, które wkłada się między zwoje sprężyny coś by pomogło?

leeoon

#8 Post autor: leeoon »

Będzie twardo!!!Będzie skakać...Ale niewiele pomoże.Lepsze będzie włożenie wyższych lub podwójnych gum pod talerzyki .Między sprężynę a górny talerzyk. Na Allegro widziałem takie wyższe do podwyższenia zawiasu.

tt

#9 Post autor: tt »

Słyszałem coś o sprężynach jakiś typ ma podobno jedno uzwojenie więcej przez co będzie trochę twardziej ale mam nadzieje że wyżej

Problem tylko w tym że nie wiem który producent ma takie sprężyny
Więc jeśli ktoś by się spotkał z czymś takim to proszę o informacje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”