Przegub Zafira A OPC

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kocorka

Przegub Zafira A OPC

#1 Post autor: kocorka »

Witam
jeżeli w złym dziale to proszę o przeniesienie ponieważ we właściwym nie mogłem napisac jakieś ograniczenia mam nie wiem czemu....
Mam pytanko czy występują jakieś zamienniki przegubu zew do zafiry opc 2002rok bo nie mogę znaleźć nigdzie a oryginal 2600 :/ może od jakiegoś innego modelu pasują

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

kocorka pisze:Witam
jeżeli w złym dziale to proszę o przeniesienie ponieważ we właściwym nie mogłem napisac jakieś ograniczenia mam nie wiem czemu....
Mam pytanko czy występują jakieś zamienniki przegubu zew do zafiry opc 2002rok bo nie mogę znaleźć nigdzie a oryginal 2600 :/ może od jakiegoś innego modelu pasują
nie chcę cię martwic, ale w dwóch popularnych sklepach - nie ma:

http://e-autoparts.pl/przekazanie-naped ... 0_402.html

http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... le=1&wsk=O
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

kocorka

#3 Post autor: kocorka »

No właśnie wiem ale myślałem że może ktoś przerabiał ten problem i wie gdzie można dostać lub od czegos innego, a w ogóle to pomyliłem się i chodzi mi o przegub lewy wew od strony skrzyni

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#4 Post autor: Bodek »

kocorka pisze:No właśnie wiem ale myślałem że może ktoś przerabiał ten problem i wie gdzie można dostać lub od czegos innego, a w ogóle to pomyliłem się i chodzi mi o przegub lewy wew od strony skrzyni
Zadzwoń pod nr z tego tematu:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2836 - ostatni post (mój) - może coś podpowiedzą ;)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kocorka

#5 Post autor: kocorka »

Wielkie dzięki za info zobaczę czy będzie pasował

Awatar użytkownika
adam1985
Świeżak
Model:

#6 Post autor: adam1985 »

witajcie,
Jakis czas temu przegladalem forum i zainteresowalo mnie.

mam Taki Problem, ze od jakiegos czasu zaczelo mi cos wyc z prawej strony pow. 40 kM/h.
po sprawdzeniu wszystkiego okazalo sie ze odzywa sie przegub wewnetrzny od prawej pojoki.
no coz tu wielu mowic - posiadacze zafir opc wiedza, ze czesi sa do tych aut strasznie drogie.
tak wiec pytam was czy ktos moze przerabial juz podobny problem? czy moze ktos wie od czego moze pasowac prawa poloska / przegob?

Pitrula

#7 Post autor: Pitrula »

Witam. Przerabiam też temat przegubu wew. ZA Opc i znalazłem na allegro nowy za 269 zł, pasuje na prawą i lewą stronę. Podeślę później link.
Telefon 22 732 24 14 lub 502 940 160.

kocorka

#8 Post autor: kocorka »

Przegub założony cena 230 zł po długich poszukiwaniach mogę powiedzieć że pasuje, a ile pochodzi to się okaże, te z linku od Bodka (dzięki za info) też pasują tylko droższe. Co do prawej strony to musisz się dowiedzieć ale z tego co wiem na 90 % to jest inny niż na lewą, a na allegro trzeba brać poprawkę ;) Zadzwoń do gościa z linku od Bodka powie ci co i jak.

Ja kupiłem coś takiego tylko nie z tej aukcji a w hurtowni w Łodzi

http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny-as ... 99772.html

Awatar użytkownika
adam1985
Świeżak
Model:

#9 Post autor: adam1985 »

oczywiscie ze na prawa strone jest inny niy na lewa. lewa to krotka polos, a prawa jest zamocowana na lozysku podporowym. przekopalem juz sporo i jeszcze nic konkretnego nie mam.
Problem jest Taki ze w Calibrze 2.5 V6 jest zalozony Taki przegub, ale niestety zeby nie pasuja.
udalo mi sie troche ten przegub pomirzyc:
ilosc zebow od strony skrzyni - 34
srednica osi od skrzyni 27 mm
srednica osi od strony kola 28,5 mm
dlugosc calkowita 130 mm
dlugosc powierzchni(rowkow) na ktorej siedza koli 80 mm
srednica zewnetrzna 90 mm
ilosc zebow od strony kola 35 - i to jest ta bolaczka!!!! jest pelno takich przegubow ale zaden nie ma 35 zebow.

tak poza tematem to tlumik koncowy pasuje od zafiry 2,2 Turbo diesel. trzeba tylko flansze laczaca przespawac i zamiast 1200 pln jest 350 pln z robota.

jendrek.gd

#10 Post autor: jendrek.gd »

Nie pamiętam już namiaru na firmę. Ale jest z Torunia i wykonuje na frezarkach nowe półosie, według specyfikacji producenta i pomiarów ze starych części. Specjalizuje się w tych rzeczach, posiada zbiór dokumentacji półosi do różnych marek.

Tomi
Debiutant
Imię: Tomek
Auto: Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
#11 Post autor: Tomi »

Co prawda jeżdżę 2.2TDI, kupiłem nowy przegub lewy wew. tutaj:
http://www.przeguby.pl/szukaj
W zestawie ze smarem i osłoną. Pasuje, działa, jest gwarancja roczna, 320 zł.
Były stuki przy skręcie w prawo pod górę, niestety wcześniej wymieniono mi 2 poduszki sinika, trochę były sparciałe, ale to nie one, jak sie okazało były źródłem stuków...
Jedź i daj jechać innym...

zetes

#12 Post autor: zetes »

Cześć. Nie mogę założyć nowego tematu więc się podepnę :mrgreen:

Mój ojciec ma Zafirę 2.2 DTi z 2004 roku i strzela prawy przegub. W InterCarsie kupił nowy, ale przy próbie zmiany jest problem. Wg książki "sam naprawiam" aby zdjąć przegub z półosi należy rozewrzeć pierścień zabezpieczający, taki jak na foto: (zdjęcia znalazłem w google)

Obrazek
Obrazek

Nowy przegub go posiada, ale w przegubie zamontowanym na aucie go nie ma :roll: Ktoś podpowie o co chodzi ? Przegub jest niewymienialny i trzeba kupić całą półoś ? W takim razie dlaczego sprzedają same przeguby ? Dzwoniłem do InterCarsu i nie mają całych półosi :mysli: A może jest jakiś sposób na wymianę tego bez zawleczki ?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#13 Post autor: Bodek »

Pogadaj z Ulą - http://www.zafiraklub.pl/profile.php?mo ... le&u=11762 ostatnio wymieniała sam przegub i wie gdzie go kupić, żeby był do Y22DTR

zetes

#14 Post autor: zetes »

tylko że ja starego przegubu zdjąć nie mogę :(

zetes

#15 Post autor: zetes »

Niestety z Ulą nie pogadam ponieważ nie mogę wysyłać PW (za krótki staż na forum)

Głownie chodzi mi o to, że przegub powinien mieć małą zawleczkę, po rozgięciu jej powinien się bez trudności zsunąć. Ale przegub zamontowany w naszej Zafirze jest jakiś inny, fabrycznie nie ma tej zawleczki więc nie mogę jej rozewrzeć, a przy próbie ciągnięcia nie chce zejść z półośki. :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”