Posiada ktoś szczegółowy schemat przedniego zawieszenia ZA?
Moderator: Sebu$
- chojinka
- Bywalec
- Imię: Sebastian
- Auto: 1.7 CDTI 125 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A05
Posiada ktoś szczegółowy schemat przedniego zawieszenia ZA?
Posiada ktoś szczegółowy schemat przedniego zawieszenia? Szykuję się do dużego remontu przedniego zawieszenie, bo strasznie tłucze nawet na liniach na asfalcie. Sprawdziłem na szybkiego na małym podnośniku i nic szczególnego nie znalazłem, gumy i stabilizatory są w idealnym stanie, luzów na końcówkach nie było. Obawiam się że łożyska z gumami są do wymiany ale nie wiem dokładnie co tam jeszcze siedzi. Maglownica chyba w dobrym stanie bo luzu nie wyczuwam. Kierownicą strasznie trzęsie powyżej 110km/h. Felg jeszcze nie przekładałem bo nie mam klucza do śrub zabezpieczających. Na szarpaki pojadę niebawem ale chciałbym wiedzieć szczegółowo jak wygląda przednie zawieszenie w Zafirce i gdzie oko zawiesić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Aż po horyzontu kres...
- chojinka
- Bywalec
- Imię: Sebastian
- Auto: 1.7 CDTI 125 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A05
Ostatnio znajomy wymieniał, muszę podpytać jak to robił. Może się uda reanimować Zosię...
Znalazłem taki ładny opis:
http://moto-portal.pl/sklep/mp/auto_cze ... _262/5.php
P.s.
Może w weekend uda się coś wymienić, przede mną śruby zabezpieczające w felgach...
Znalazłem taki ładny opis:
http://moto-portal.pl/sklep/mp/auto_cze ... _262/5.php
P.s.
Może w weekend uda się coś wymienić, przede mną śruby zabezpieczające w felgach...
Aż po horyzontu kres...
-
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
sprężyny przednie /przynajmniej u mnie w OPC-są takie same jak w 1,8, 2,2 benzyna/ można ścisnąć przy pomocy drugiej / wystarczy własnym ciężarem nacisnąć na sprężynę/ osoby bez ściskacza do sprężyn. w ropniakach sprężyny mogą być twardsze.lech31 pisze:choijnka bez przyrządu którym skręcasz i popuszczasz sprężynę przy amortyzatorach w Zośce nic nie zdziałasz. Inne metody ryzykowne. Pozdrawiam.
No tak nie do końca. Jeśli łożysko mcphersona to powinno być owszem wyczuwalne kręcąc kierownicą ale jadąc.Powinno strzelić i przy kręceniu w drugą stronę również i będzie ściągać auto na jedną stronę. Na podnośniku bez obciążenia nie koniecznie będzie to dało się wyczuć.Swoją drogą stuków żadnych raczej nie powinno być jadąc po równymchojinka pisze:Sprężyny i łożyska są ok. tylko końcówki drążków i stabilizatory były do wymiany.
Podnosimy auto i kręcimy kierownicą - jak strzela to znaczy że któreś łożysko padło - taka sztuczka.