Posiada ktoś szczegółowy schemat przedniego zawieszenia ZA?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
chojinka
Bywalec
Imię: Sebastian
Auto: 1.7 CDTI 125 KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A05
Posiada ktoś szczegółowy schemat przedniego zawieszenia ZA?

#1 Post autor: chojinka »

Posiada ktoś szczegółowy schemat przedniego zawieszenia? Szykuję się do dużego remontu przedniego zawieszenie, bo strasznie tłucze nawet na liniach na asfalcie. Sprawdziłem na szybkiego na małym podnośniku i nic szczególnego nie znalazłem, gumy i stabilizatory są w idealnym stanie, luzów na końcówkach nie było. Obawiam się że łożyska z gumami są do wymiany ale nie wiem dokładnie co tam jeszcze siedzi. Maglownica chyba w dobrym stanie bo luzu nie wyczuwam. Kierownicą strasznie trzęsie powyżej 110km/h. Felg jeszcze nie przekładałem bo nie mam klucza do śrub zabezpieczających. Na szarpaki pojadę niebawem ale chciałbym wiedzieć szczegółowo jak wygląda przednie zawieszenie w Zafirce i gdzie oko zawiesić.
Pozdrawiam
Aż po horyzontu kres...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

Amortyzator plus łożysko:

Obrazek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
chojinka
Bywalec
#3 Post autor: chojinka »

Montował ktoś wahacz dziwnego pochodzenia z allegro, jest tego masa za 100zł - warto czy lepiej kupić zestaw gum i sworzeni FEBI BILSTEIN za 160zł komplet na obie strony?
Przy wymianie gum trzeba mieć magiczny ściągacz czy da się to lekko ominąć?
Aż po horyzontu kres...

Awatar użytkownika
lech31
Zafiromaniak
Imię: Lech
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#4 Post autor: lech31 »

choijnka bez przyrządu którym skręcasz i popuszczasz sprężynę przy amortyzatorach w Zośce nic nie zdziałasz. Inne metody ryzykowne. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
chojinka
Bywalec
#5 Post autor: chojinka »

Ostatnio znajomy wymieniał, muszę podpytać jak to robił. Może się uda reanimować Zosię...

Znalazłem taki ładny opis:
http://moto-portal.pl/sklep/mp/auto_cze ... _262/5.php

P.s.
Może w weekend uda się coś wymienić, przede mną śruby zabezpieczające w felgach...
Aż po horyzontu kres...

pejko
Przeglądacz
Imię: Przemek
Auto: Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
#6 Post autor: pejko »

lech31 pisze:choijnka bez przyrządu którym skręcasz i popuszczasz sprężynę przy amortyzatorach w Zośce nic nie zdziałasz. Inne metody ryzykowne. Pozdrawiam.
sprężyny przednie /przynajmniej u mnie w OPC-są takie same jak w 1,8, 2,2 benzyna/ można ścisnąć przy pomocy drugiej / wystarczy własnym ciężarem nacisnąć na sprężynę/ osoby bez ściskacza do sprężyn. w ropniakach sprężyny mogą być twardsze.

Awatar użytkownika
chojinka
Bywalec
#7 Post autor: chojinka »

Sprężyny i łożyska są ok. tylko końcówki drążków i stabilizatory były do wymiany.
Podnosimy auto i kręcimy kierownicą - jak strzela to znaczy że któreś łożysko padło - taka sztuczka.
Aż po horyzontu kres...

Gruka

#8 Post autor: Gruka »

chojinka pisze:Sprężyny i łożyska są ok. tylko końcówki drążków i stabilizatory były do wymiany.
Podnosimy auto i kręcimy kierownicą - jak strzela to znaczy że któreś łożysko padło - taka sztuczka.
No tak nie do końca. Jeśli łożysko mcphersona to powinno być owszem wyczuwalne kręcąc kierownicą ale jadąc.Powinno strzelić i przy kręceniu w drugą stronę również i będzie ściągać auto na jedną stronę. Na podnośniku bez obciążenia nie koniecznie będzie to dało się wyczuć.Swoją drogą stuków żadnych raczej nie powinno być jadąc po równym

Awatar użytkownika
chojinka
Bywalec
#9 Post autor: chojinka »

Jakoś tak. Ważne że jest już o wiele lepiej. Jeszcze prostowanie alusa i nowe oponki...
Aż po horyzontu kres...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”