Rama Zawieszenia Pomocy!

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
visto

Rama Zawieszenia Pomocy!

#1 Post autor: visto »

Witam mam mały albo ogromny problem.... Dzisiaj została wymieniona w moim aucie poduszka od skrzyni biegów drążek z końcówką z lewej strony oraz Tuleje Ramy 6szt.

Po pojechaniu na zbieżność okazało się że jest problem... jedno koło jest przesunięte do przodu a drugie do tyłu .... :(

Rama została źle złożona do kupy ?dodam jeszcze że przy skręcie maxymalnym w lewo lewe koło haczy i trze się o nadkole....

Nie wiem kompletnie co mam zrobić z tym fantem do póki nic nie wymieniałem wszystko było okej....

Pozdrawiam

Zafira A 2003

Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Masz na mysli tkz wózek? Ja wymianiłem cały bo mój mi przegnił, trudno jest go inaczej skręcić , bo pasuje jedynie w te same miejsca mocowania :/ . Wskakuj w kanał i posprawdzaj sobie miejsca mocowania tulei , musi być cos nie tak albo być może którejs tulei nie dokręciliście :?

krzysiekłódź

#3 Post autor: krzysiekłódź »

visto pisze:Witam mam mały albo ogromny problem.... Dzisiaj została wymieniona w moim aucie poduszka od skrzyni biegów drążek z końcówką z lewej strony oraz Tuleje Ramy 6szt.

Po pojechaniu na zbieżność okazało się że jest problem... jedno koło jest przesunięte do przodu a drugie do tyłu .... :(

Rama została źle złożona do kupy ?dodam jeszcze że przy skręcie maxymalnym w lewo lewe koło haczy i trze się o nadkole....

Nie wiem kompletnie co mam zrobić z tym fantem do póki nic nie wymieniałem wszystko było okej....

Pozdrawiam

Zafira A 2003
poluzować ssanki i naciągnąć w stare ślady czyli jedna strona w tył a druga w przód i to wszystko koła powinny się wyrównać powodzenia

visto

#4 Post autor: visto »

dodam jeszcze że kręcąc w lewo robie 1,5 obrotu kierownicą krecąc w prawo robie 1,2 obrotu tak kuźwa nie było :/

krzysiekłódź

#5 Post autor: krzysiekłódź »

visto pisze:dodam jeszcze że kręcąc w lewo robie 1,5 obrotu kierownicą krecąc w prawo robie 1,2 obrotu tak kuźwa nie było :/
a kiera jak stoi podczas jazdy na wprost?? jak krzywo to przekładnie rozczepiali i źle ją założyli wystarczy rozczepić krzyżak kolumny i ustawić tak jak powinno być czasami się zdaża :P

visto

#6 Post autor: visto »

właśnie krzywo na zbieżności nie wiedzieli o co chodzi myśleli ze auto po wypadku. Problem jest tego typu ze pilnie auto potrzebuje na Sobotę.... to dużo roboty jest ? :(

krzysiekłódź

#7 Post autor: krzysiekłódź »

visto pisze:właśnie krzywo na zbieżności nie wiedzieli o co chodzi myśleli ze auto po wypadku. Problem jest tego typu ze pilnie auto potrzebuje na Sobotę.... to dużo roboty jest ? :(
najlepiej pojechać tam gdzie to robili i niech poprawią trzeba jeszcze raz rozłączyć drążek kolumny kierowniczej od przekładni i wsadzić w swoje miejsce troszke pracy przy tym jest

visto

#8 Post autor: visto »

przez telefon powiedzieli mi że innaczej wejść sanki nie mogą i coś mam z autem :/ masakra jakaś.... różnic jest jakis 1cm

krzysiekłódź

#9 Post autor: krzysiekłódź »

visto pisze:przez telefon powiedzieli mi że innaczej wejść sanki nie mogą i coś mam z autem :/ masakra jakaś.... różnic jest jakis 1cm
otwory są spore w tulejach naciągnie się na pewno będą stare ślady, to wiadomo że inaczej nie pasują to są barany podjedź serwisu innego i powiedz mechanikowi żeby poluzował śruby i to przestawił najlepiej na podnośniku łapowym 4 koła w powietrzu i wszystko wyluzowane

krzysiekłódź

#10 Post autor: krzysiekłódź »

visto pisze:przez telefon powiedzieli mi że innaczej wejść sanki nie mogą i coś mam z autem :/ masakra jakaś.... różnic jest jakis 1cm
zacznij od przestawienia tych sanek może kierownica wróci sama do poprzedniego ustawienia powodzenia

visto

#11 Post autor: visto »

niestety dalej nici trochę poprawili bardziej się nie da.... kierownica chociaż jest prosta ale to od zbieżności po week jadę do innego serwisu... mam nadzieję ze bedzie dobrze powiedzieli mi że jest 4 stopnie odchyłu czy coś.

visto

#12 Post autor: visto »

Przy mocniejszym skręcie lewe koło trze o nadkole chyba .... o coś trze ale nie wiem o co.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#13 Post autor: Rybka »

Steven88 pisze:Witam.
Mam zafirkę a opc po dzwonie z dzikiem.
I moje pytanie brzmi przez co może być cofnięte koło przednie lewe( o jakieś 1.5 do 2 cm)?
Dodam że wahacz już wymieniłem, był pogięty, trochę pomogło, ale nie do końca :(

Kolego przeglądnij sanki.
Być może gdzieś są ugięte.

Steven88

#14 Post autor: Steven88 »

Ok dzięki a jak nie sanki to pewnie podłużnica.
Chociaż patrząc na budowę tego, to jak sanki gnie to one ściągają podłużnice bo przecież są skręcone z podłużnicą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”