Skrzypienie podczas skrecania kierownicą

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
biedrona

Skrzypienie podczas skrecania kierownicą

#1 Post autor: biedrona »

Witajcie
Prosze o pomoc i podpowiedzi. Wczoraj zauważyłem że jak skręcam kierownicą w prawo gdzieś w połowie zasięgu skrętu coś zaczyna skrzypieć. Dźwięk przypomina skrzypienie jakieś gumy.Skrzypienie jest podczas postoju jak i jazdy kiedy skręcam w prawo. Wspomaganie chodzi normalnie tak mi się wydaje. Kiedy skręcam w lewo i czy ruszam kierownicą w lewą stronę to dźwięku skrzypienia nie ma. Głos gdzieś dochodzi z prawej strony silnika patrząc z wnętrza auta. Jak myślicie co to może być. Pozdrawiam
Zycze szerokości

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#2 Post autor: firek »

Prawdopodobnie jest to odgłos wydobywajacy sie z pompy wspomagania. ;)

fiodork

#3 Post autor: fiodork »

firek pisze:Prawdopodobnie jest to odgłos wydobywajacy sie z pompy wspomagania. ;)
oczywiście tak może być jeśli wyrażnie słychać przy podniesionej masce skąd dobiega dzwiek. pompa jest wówczas wyrażnie słyszalna i to jest bardzo charakterystyczny dzwiek. jeśli jednak dobiega z prawej strony i jest wrażenie jakby coś tarło i nie wygląda to na pompę proponuję sprawdzić jeszcze łącznik stabilizatora oraz górną poduszkę amortyzatora. obie rzeczy przerabiałem w lagunie i były to dzwięki własnie skrzypienia przy skręcie. występowało zarówno na postoju jak i w czasie jazdy.

olo018

#4 Post autor: olo018 »

A mnie się wydaje że sworzeń wachacza zakończył swoja poprawną prace, prawdopodobnie osłona gumowa została uszkodzona i gałka sworznia zaczyna rdzewieć i skrzypieć.

fiodork

#5 Post autor: fiodork »

olo018 pisze:A mnie się wydaje że sworzeń wachacza zakończył swoja poprawną prace, prawdopodobnie osłona gumowa została uszkodzona i gałka sworznia zaczyna rdzewieć i skrzypieć.
jeszcze sie nie spotkalem ze skrzypieniem sworznia. jesli juz lapal jakis luz to stukał w czasie jazdy. ale coz współczesne samochody wydają takie dzwieki ze czasami nawet nie wiadomo z której strony sie zabrac za szukanie :lol:

kris

#6 Post autor: kris »

To ja powiem że bardzo możliwe, że to sworzeń wahacza. Dokładnie to miałem przed zimą. Sam też się dziwiłem ale kilka osób odrazu mi powiedziało że to sworzeń jak objawy przedstawiłem.
Sprawdź dobrze.

olo018

#7 Post autor: olo018 »

Sworzeń kulowy pracuje pod obciążeniem auta ,i stukać zacznie jak będzie jego stan tragiczny ,najpierw zacznie skrzypieć bo powierzchnie trące są skorodowane i trą o siebie ,jest to przyczyną uszkodzonej osłony gumowej ,i to jest 95procent uszkodzeń.
Sworzeń podczas postoju i kręceniem kierownicy skrajnie ,nawet potrafi wyskoczyć z gniazda miałem taki przypadek w mercu 124 ,a nie stukał ?.
Sprawdz osłonę gumową czy nie jest uszkodzona.

yach

#8 Post autor: yach »

olo018 pisze:A mnie się wydaje że sworzeń wahacza zakończył swoja poprawną prace, prawdopodobnie osłona gumowa została uszkodzona i gałka sworznia zaczyna rdzewieć i skrzypieć.
W pełni popieram kolegę już to przerabiałem( w fordzie). Jeden z mechaników chciał mi wymieniać pompę wspomagania, ale zaprzyjaźniony mechanior za pomocą WD 40 wskazał gdzie jest pies pogrzebany, psiuknął na sworzeń i skrzypienie ustało. Sworzeń został oczywiście później wymieniony.

helgpu

#9 Post autor: helgpu »

Witam
Podłączę się do tematu i może coś wspólnymi siłami coś zaradzimy.
A więc łożyska amortyzatorów wymienione, łączniki stabilizatorów wymienione , sworznie wahacza wymienne, obejmy gumowe na drążku stabilizatora wymienione i jak skrzypiało przy skręcaniu tak skrzypi dalej .
macie może jeszcze jakieś propozycje

Skasowany użytkownik 6483

#10 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Z tego co piszesz, mozna by jeszcze sprawdzic końcówki drążków. Może masz tam przerwaną gumowa osłone i dostał sie tam syf i teraz Ci to skrzypi przy skręcaniu kołami. Reszte raczej nalezy wykluczyć skoro wszystko inne powymieniałeś :/

cieniassss

#11 Post autor: cieniassss »

helgpu pisze:macie może jeszcze jakieś propozycje
spotkałem się kiedyś ze skrzypiącym amortyzatorem

helgpu

#12 Post autor: helgpu »

Prawdopodobnie maglownica jest winna :evil:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”