ZafiraA 1.8 125km 2003r stukniecia podczas dodania gazu
Moderator: Sebu$
ZafiraA 1.8 125km 2003r stukniecia podczas dodania gazu
Witam, niedawno kupilem nowa zafire i smiga dobrze tylko podczas dodania gazu lub odpuszczenia pedalu i przyhamowaniu czuc na kierownicy i lewarku zmiany biegow pojedyncze pukniecie. Sprawdzilem poduszki silnika i wydaja sie byc ok ale zauwazylem ze kabel od drugiej sondy jest bardzo mocno napiety. czy mial ktos podobny przypadek i czy kabel od drugiej sondy u was tez jest taki napiety czy szukac przyczyny w mocowaniach wydechu?
No miałem podobnie w swojej jakieś 2 miechy temu. Musisz wszystko posprawdzać myślę że znajdziesz przyczynę
Witam wszystkich z dodatkowym pytaniem. Dzisiaj sprawdzalem przednie zawieszenie i znalazlem stukajacy luz pionowy na kole. normalnie odpowiada za to sworzen dolny ale on jest swiezo wymieniony. wydaje mi sie ze te stukniecia pochodza z macpersona bo jak uniose auto to stukow nie ma. Czy to mozliwe ze amortyzator wydaje takie stuki gdy dziala ogolnie sprawnie i ma brak wyciekow?
- majster-b
- Przeglądacz
- Imię: Jakub
- Auto: Opel Zafira A 1.8 125km
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moje oba amortyzatory stukały w pierwszej fazie ugięcia - na przeglądzie wychodziło 70% na obu - po 12 latach pracy. Oryginały Sachs. Wymieniłem i spokój. Ale trzeba wyjąć kolumnę i sprawdzić łożyska amortyzatora bo one też lubią stukać lub skrzypieć. Koszt jednego to 50 zł - warto. Jeśli natomiast będziesz wymieniał amortyzatory to koniecznie z łożyskiem bo przy tych kosztach żal nie ruszyć jeśli już wyjmujesz kolumnę.
-----------------------
Pozdrawiam
Kuba
Pozdrawiam
Kuba