Montaż/demontaż haka holowniczego

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Artur

Montaż/demontaż haka holowniczego

#1 Post autor: Artur »

Postanowiłem dziś rozgryźć sprawę montażu zdejmowanego haka holowniczego. Niestety poniosłem totalną klęskę :evil: . Instrukcja też mi niewiele pomogła bo tylko rysunki były po polsku :lol: Nie mówiąc już o strasznej ulewie, która mnie dobiła. Tak więc mimo szczerych chęci, sprawa haka wciąż jest nierozwiązana. Może ktoś już z tym walczył i walkę wygrał?

Artur

#2 Post autor: Artur »

Koledzy ponawiam pytanie dotyczące oryginalnego zdejmowanego haka holowniczego w ZA 2004r 2.0 DTI Njoy. Czy ktoś ma jakieś informacje dotyczące sposoby jego instalowania i demontażu. W necie nic niestety nie znalazłem. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: MieHor »

Artur, poczytaj tutaj http://translate.google.pl/translate?js ... l=de&tl=pl

na tym forum jest więcej różnych opisów modyfikacji

Artur

#4 Post autor: Artur »

Dzięki MIeHor, fajne tłumaczenie :lol: Mi chodzi o taki oryginalny hak, zakładany po zdjęciu zaślepki na zderzaku. NIby jest on na jakieś "szybko złącze" ale obrazki w niemieckiej instrukcji są mało czytelne i niewiele mi pomogły, stąd przynudzam na forum. Dzięki za zainteresowanie. Szukam dalej :/

vojti

#5 Post autor: vojti »

Nie mogę znależć w wyszukiwarce więc mam pytanie: czy jeśli Zosia ma zamontowany hak i jednocześnie w zderzaku gniazdo ucha do holowania to znaczy, że hak nie był w jej wyposażeniu fabrycznym?

mador80

#6 Post autor: mador80 »

Witam. Mam pytanko czy tani hak też będzie ok i czy trzeba wiercić dodatkowe otwory mocujące? Nie wiem który wybrać i czym wycinać zderzak pod hak. Czy dużo trzeba wyciąć?

Pozdrawiam
Marcin

mzabierek

#7 Post autor: mzabierek »

Mam zamontowany tani hak i nie ruszałem (wycinałem) zderzaka. W trakcie montażu musiałem wywiercić otwory do mocowania, ale montując (nie ważne tani czy drogi) nie unikniesz tej operacji.

Skasowany użytkownik 6483

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja również montowałem w swojej Zośce hak, oryginalny co prawda ale i tak tzreba było wywiercić otwory w tylnym pasie i później pilnikiem okrągłym- skrobakiem te otwory powiększyć. Nie ma z tym większego problemu o ile hak jest oryginalny. W podłużnicach masz otwory do których mocujesz hak za pomocą specjalnych śrub z blaszkami . ja takie sruby zrobiłem u kumpla i zamontowałem hak bez problemu. Elektrykę jednak powierzyłem fachowcowi i już nie raz ciagnąłem kamping na wakacje :lol:

Awatar użytkownika
elroy
Świeżak
Model:

#9 Post autor: elroy »

Witajcie
Nie mogę sobie poradzić z demontażem haka. Wygląda to jak w galerii poniżej. Mam dwie dźwignie z opisem 1 i 2 (kolejność wciskania) oraz pasujący kluczyk. Jak mam go zdemontować? Hak się chowa w którąś stronę, całkiem wyciąga?
Pomocy :)

https://www.dropbox.com/sh/ben3b625qc9c4pi/e043JTNoAw

ps: dźwignia nr 2 odchyla się tak z 3cm i jest wyczuwalna jakaś blokada.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#10 Post autor: Maciek »

Najpierw przekręcasz kluczyk i odblokowujesz, później wajchę 1 dajesz w lewo ("odbezpieczasz"), wajchę 2 "otwierasz" i powinien dać się wyciągnąć.

Tak to z reguły działa, konkretnie z tym hakiem nie miałem do czynienia, ale mniej więcej w każdym jest podobnie :)

dante67

#11 Post autor: dante67 »

Witam!
Czy możesz zdrobić zdjęcia, w jaki sposób ten hak jest zamontowany do podwozia? Właśnie kupiłem taki i zanim zabiorę się do montażu to chciałbym mieć jakieś pojęcie na ten temat.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
elroy
Świeżak
Model:

#12 Post autor: elroy »

dante67 pisze:Witam!
Czy możesz zdrobić zdjęcia, w jaki sposób ten hak jest zamontowany do podwozia? Właśnie kupiłem taki i zanim zabiorę się do montażu to chciałbym mieć jakieś pojęcie na ten temat.
Pozdrawiam!
Podrzucę jakoś w nowym tygodniu, bo właśnie wróciłem z wakacji. Haka nie zdemontowałem, widać coś tam jest zacięte (stawiam na zamek, bo za łatwo chodzi)

rudi82

#13 Post autor: rudi82 »

w zwiazku z tym ze moj temat zostal usuniety :) pisze tutaj... chociaz widzialem ten temat wczesniej ale tutaj... nie ma odpowiedzi, dlatego zalozylem nowy...

moze i odpowiedzi by byly, gdyby linki do zdjec dzialaly...

a oto co napisalem w zamkenitym temacie:
mam mentlik w głowie. Kupiłem niedawno Zafire i niestety brak w niej haka.. inaczej powiem, jest wszystko zamontowane ale brak jest tylko tego haka co sie dokreca go za zderzakiem... nie wiem czy ktos cos zrozumial ale mam nadzieje ze tak :) generalnie czytalem ze powinienem dostac jakis kluczyk i ten caly hak. niestety go nie ma i pytanie brzmi: czy moge dokupic obojetnie jaki hak i on tam bedzie pasowal?? od czego mi ten klyczk co oryginalnie powinien byc jest potrzebny?

czy ma ktos zdjecia jak to wyglada w oryginale? oraz jakis przewdonik jak sie to montuje... mam niby ksiazeczke nawet z instrukcja jak to zrobic ale jest w "jezyku wroga" :)

nie bardzo wiem jak szukac nawet takiego haka na allegro, a nie powiem, przydalby mi sie ten hak teraz...

bolid

#14 Post autor: bolid »

rudi82, może to ci pomoże w ogarnięciu tematu:
Opel Zafira A - instrukcja obslugi
s.172
:)

rudi82

#15 Post autor: rudi82 »

dzieki :) jakos mi to umknelo jak ogladalem instrukcje :) w PL :)

teraz pytanie - czy jest mozliwosc dokupienia samego tego haka??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”