Czy konserwować podwozie przed zimą?
Moderator: Sebu$
Czy konserwować podwozie przed zimą?
Ponieważ moja spędzi zimę pod blokiem, a i ma już swoje lata, proszę o rady jak w temacie- czy warto, jakim środkiem, na co uważać, i przede wszystkim-jaki jest koszt takiej usługi, bo sam tego nie zrobię.
Zabezpieczenia antykorozyjne fabryczne są obecnie bardzo dobre i nie warto tego ruszać ani niczym "klajstrować " bo skutki mogą być gorsze niż przed.To nie moja opinia tylko fachowców ale nie tych co chcieliby robić takie zabezpieczenia.Ja od lat stosuję jedną metodę ,dwa razy w roku wjeżdżam na kanał i jakieś ubytki(jeżeli w ogóle są) przeciągam grubo smarem grafitowym i wszystko.
A Krzysiek82 to chyba właśnie reklama tych usług.
A Krzysiek82 to chyba właśnie reklama tych usług.
na polskich drogach fabryczne zabezpieczenia to za mało, a jakość zabezpieczenia zależy od marki np dacia ma takiej zabezpieczenie jakby go nie było Ja się nie reklamuje tylko stwierdzam fakt. Jakość zabezpieczenia ma bezpośredni wpływ na jego trwałość i na to czy nie narobi więcej szkód niż pożytku. Podstawowa kwestia to dokładne mycie, diagnoza uszkodzeń potem wypiaskowanie miejsc korozji, odpowiednie zabezpieczenie i na koniec nałożenie warstwy bitunicznej. W profile zaś, fluidol pod ciśnieniem.
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
A ja się z tym nie zgadzam, na naszych drodach jest wysypywane tyś. ton soli ( w tym roku brakowało nawet w sprzedaży ) w do tego obicia od kamieni. Ja po zakupie samochodu zaraz robię konserwację, która w żaden sposób nie zaszkodzi za ok.300zł. a po kazdej zimie przegląd, mycie i ewentualne uzupełnienie ubytków za 50zł.gwizdenson pisze:Zabezpieczenia antykorozyjne fabryczne są obecnie bardzo dobre i nie warto tego ruszać ani niczym "klajstrować " bo skutki mogą być gorsze niż przed.To nie moja opinia tylko fachowców
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Jesli uda mi się dczekać emerytury, To Zosia napewno tego nie doczekagwizdenson pisze:Chyba ,że twoje auto to jedyna i ostatnia wybranka do końca życia,
Nie zbędna kasa, ale inwestycja która zwróci się podczas sprzedaży. Poza tym lepiej chyba mieć zadbane auto niż wraka z dziurami?gwizdenson pisze:Zbędna kasa ,nigdy tego nie robiłem i nie zdarzyło mi się abym hamował nogami.Chyba ,że twoje auto to jedyna i ostatnia wybranka do końca życia,To wtedy trzeba podwozie dobrze smarować