Drążek kierowniczy?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
ZAKROPIOLO

Drążek kierowniczy?

#1 Post autor: ZAKROPIOLO »

Witam, jedna szybka konsultacja...
czy jak przy poruszeniu kierownicą w lewo podczas jazdy(np. zakręt) czuję delikatne drgania to drążek czy jakaś inna cho.....ra?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Może być drążek ale to byś wyczuł i na postoju gdy jedna osoba będzie kręcić kierownicą a Ty potrzymaj za przegub drązka ,u mnie miałem coś takiego jak łożysko zaczęło się kończyć,jeszcze nie hałasowało ale jak wziąłem na lewarek i za koło to luz juz dość duży. Wyczuwałem i na zakrętach jak lekko ruszałem kierownicą to auto dziwnie jakby ''pływało''

ZAKROPIOLO

#3 Post autor: ZAKROPIOLO »

Hmmm, łożysko? Bardzo prawdopodobne, bo w zeszłym roku robiłem prawe, może czas na lewe. Zacznę chyba od drążka....
Jacek o jakim łożysku Ty mówisz?

Harry200
Zafiromaniak
#4 Post autor: Harry200 »

Jacek mówi o łożysku oporowym na którym jest oparta górna część amortyzatora..

ZAKROPIOLO

#5 Post autor: ZAKROPIOLO »

aaaa, to teraz to tak, .....możliwe, możliwe, ja jednak zacznę od drążka

djrafix

#6 Post autor: djrafix »

Witam, jak duzo pracy trzeba poswiecic przy wymianie drazka:)?. bo bede sie za to brał nie bawem bo mam luzy w obu kolach, i mam dziwne stukoty przy dziurach wlasnie w lewym kole a mam luz tylko na drążku...

Harry200
Zafiromaniak
#7 Post autor: Harry200 »

Jak masz kanał to z pół godziny,jak nie to trochę będzie zabawy z poluzowaniem nakrętki kontrującej,no i ustawienie zbieżności ale to chyba w warsztacie...

djrafix

#8 Post autor: djrafix »

Tak kanał jest,tylko pod gołym niebem,ale jest;) 30 min na jedną strone rozumiem?, bo po obu stronach zamierzam wymieniać.

Harry200
Zafiromaniak
#9 Post autor: Harry200 »

Tak 30 minut na jedną stronę ,jak z kanałem to nie będzie problemów z wymianą.. ;)

djrafix

#10 Post autor: djrafix »

a kolego wiesz co dokładnie trzeba wymontować zeby zamontować nowy drązek?, czy końcówkę sie wykreca i drazek sie wykreca po prostu;)?. bo nie robilem tego jeszcze

Harry200
Zafiromaniak
#11 Post autor: Harry200 »

Tak,odkręcasz drążek kluczem 17 od zwrotnicy i wyciskasz go najlepiej ściągaczem do końcówek,jak nie masz to można mniej profesjonalnie młotkiem,następnie luzujesz nakrętkę kontrującą drążek maglownicy z drążkiem zewnętrznym (o ile się nie mylę kluczem 22 albo 24) i wykręcasz drążek.Ważne żeby po zamontowaniu dobrze przykręcić nakrętkę kontrującą.Później tylko ustawienie zbieżności..

djrafix

#12 Post autor: djrafix »

ok, dzieki, jutro bede z tym walczyl ;).

Wymiana przeszła pomyślnie, trochę się z początku męczyłem z dostępem i odkręceniem drążka ale później pomyślalem,ze trzeba kierownicą skręcić aby drążek się pokazał w widocznym dobrym do odkreceniu miejscu i po sprawie, tera aby ustawienie zbieznosci i po problemie:), ale nadal mam jakies stuki w lewym amortyzatorze i zastanawiam sie co to moze byc,poduszka ?,amortyzator jest nowy bo w polowie lata zmienialem 4 szt na nówki,a poduszki i sprezyna zostala ta sama,i tylko na lewym amortyzatorze na dziurach mam takie dziwne stuki troche

ZAKROPIOLO

#13 Post autor: ZAKROPIOLO »

Co do mojego pierwszego postu, dziś wymieniłem końcówkę i drgania ustały. Sprawa załatwiona.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”