ZA - zamiana skrzyni biegów na 6-biegową

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
speedy

ZA - zamiana skrzyni biegów na 6-biegową

#1 Post autor: speedy »

Na początek witam wszystkich klubowiczów bardzo serdecznie.
Jestem nowym osobnikiem w klubie. Zafirkę posiadam od września 2010 r ale ze względu na to że nie byłem w stanie nią jeździć (złamania po wypadku pod koniec lipca) to dopiero teraz piszę.
Mam do wszystkich pytanie: czy w Zośce A 1,8 16v (125kucyków) można zamienić skrzynię 5 na 6-cio biegową. Trochę wkurzają mnie wysokie (120 km/h- 4000obr/min) obroty silnika Wiem, wiem mogłem kupić diesla i obroty były by niższe, ale moc jest to i 6 by się przydała. Z resztą trochę też przyzwyczaiłem się do skrzyni z Vivaro (6-cio biegowa) i jak wsiadam do Zośki to mi jednego biegu brakuję
Dajcie znać czy jest to technicznie możliwe a jak tak to jaki może być tego orientacyjny koszt'
Pozdrawiam speedy
Ostatnio zmieniony 15 mar 2011, 13:35 przez speedy, łącznie zmieniany 1 raz.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#2 Post autor: Lorry »

Heh jakby to było takie hop siup to ten mod byłby zrobiony w połowie 1.8ek na forum :)

Wg mojej wiedzy: wykonalne,ale kupa roboty, rzeźby i $$$. Trza by dorwać jakąś skrzynkę z ZB diesla lub ZB 2.2direct lub ktorejs 2.0turbo.

Z rzeczy bardziej pasujących można podmienić skrzynkę (chyba) na taką o innych przełożeniach (dariusz.siuchta ma takową) plus gdzies jest temat o przelozeniach w 1.8 ;)

speedy

#3 Post autor: speedy »

Wielkie dzięki za odpowiedź.
Po zadaniu pytania trochę pogrzebałem w Zafira klubie i wychodzi że mam skrzynię z przełożeniem c4,19(?)-ona ma na 5 biegu przy 4000 obr prędkośc ok 127km/h. Można ponoć przełożyć ją na skrzynię z przełożeniem w4,19(?) i ta przy tych samychobrotach i tym samym biegu ma prędkość ok149km/h. Czyli przy prędkości 120 km/h powinno mieć ok 3300obr.
Problem w tym że cholera nie wiem jakie oznaczenie (na zewnątrz) ma ta skrzynia (nazwijmy ją niższoobrotową czy szybsza).Z chęcią jakby nie byłby to duży kosz to bym zmienił
pozdro
speedy

metax

#4 Post autor: metax »

sporo - prawie wszystko - masz tu:OPEL

W zakladce technik - getriebe.

M

dariusz.siuchta

#5 Post autor: dariusz.siuchta »

Czyli przy prędkości 120 km/h powinno mieć ok 3300obr.
Niewiem jaką ja mam skrzynię (oznaczenie) ale przy obrotach ok 2700obr./min mam prędkość 120km/h Szukałem w kanale jakichkolwiek numerów ale niestety nic nie znalazłem. Natomieast przy obrotach o ile dobrze zapamiętałem 4000obr./min wyciągnęłem Zochą 180km/h z 3 osobami na pokładzie, więcej nie udało mi się wycisnąć. Wszystko oczywiście na 5 biegu

metax

#6 Post autor: metax »

Tabliczki skrzyni znajdują prawie pod akkusem - widoczne bez jego demontażu. Prawy dolny róg to przełożenie główne.

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#7 Post autor: JARO »

Witam. przydałaby się ta 6-tka w Zosi. w mojej jest podobnie jak u kolegi speedy, a przydałaby się taka skrzynia jak u kolegi dariusz.siuchta, jakby nie sprawiło Ci to problemu to poszukaj oznaczeń twojej skrzyni.

Awatar użytkownika
zip20
Świeżak
Model:

#8 Post autor: zip20 »

Coś nowego wiadomo o zmianie skrzyni w zafirze 1.8 16v na 6 biegową lub 5 ale dłuższą piątką. Troszkę katuje swoja zafirke na autostradzie 130 i silnik już ryczy a spokojnie można by 6 włożyć

wisniaq

#9 Post autor: wisniaq »

Wiadomo tyle że się nie da. :)
Nadal najlepszym rozwiązaniem jest założenie skrzyni z dłuższymi przełożeniami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”