Komuniakt Bremsbelag (okladzina hamulcowa)
Moderator: Sebu$
Komuniakt Bremsbelag (okladzina hamulcowa)
Witam,
To sie jeszcze zapytam cos w sprawie Sofi A (2,0 DTI, rocznik 2000)...
Pod koniec zeszlego roku (podczas sniegow ogromych) zaswiecil nam sie komunikat Bremsbelag.. pojechalismy do mechanika.. wymienil chyba klocki albo tarcze.. ktores z tego... bo kilku dniach ponownie Bremsbelag kominukat... znowu do warsztatu i wymienil bodajze kabelek do czujnika.. dojezdzamy na parking i znowu Bremsbelag... szlag mnie trafil... w sumie kilkakrotnie bylismy u mechnika i on pojcia nie ma co moze byc... a za dwie poprzednie wizyty zabulilismy jak za zloto
I to nieszczesne Bremsbelag swieci sie do teraz... co moze byc przyczyna? Wyczytalam ze moze kabelek zamontowali o kilka milimetrow krotszy i podczas snigow, chlapy kabelek obciazony i sie wypina i stad ten komuniakt.
W czwartek autko jedzie do PL, dzisiaj dla pewnosci sprawdzilam hamulce, tarcze i klocki i jest wszystko ok... ale ten nieszczesny komunikat dalej sie pojawia...
Mial ktos cos podobnego? Co moze byc przyczyna?
To sie jeszcze zapytam cos w sprawie Sofi A (2,0 DTI, rocznik 2000)...
Pod koniec zeszlego roku (podczas sniegow ogromych) zaswiecil nam sie komunikat Bremsbelag.. pojechalismy do mechanika.. wymienil chyba klocki albo tarcze.. ktores z tego... bo kilku dniach ponownie Bremsbelag kominukat... znowu do warsztatu i wymienil bodajze kabelek do czujnika.. dojezdzamy na parking i znowu Bremsbelag... szlag mnie trafil... w sumie kilkakrotnie bylismy u mechnika i on pojcia nie ma co moze byc... a za dwie poprzednie wizyty zabulilismy jak za zloto
I to nieszczesne Bremsbelag swieci sie do teraz... co moze byc przyczyna? Wyczytalam ze moze kabelek zamontowali o kilka milimetrow krotszy i podczas snigow, chlapy kabelek obciazony i sie wypina i stad ten komuniakt.
W czwartek autko jedzie do PL, dzisiaj dla pewnosci sprawdzilam hamulce, tarcze i klocki i jest wszystko ok... ale ten nieszczesny komunikat dalej sie pojawia...
Mial ktos cos podobnego? Co moze byc przyczyna?
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
JaGoDkA, znaczenie tego komunikatu - prawdziwe. Tutaj możesz porównać http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=682 - jest to zestawienie prawie wszystkich komunikatów z komputera pokładowego (w różnych językach).
Wracając do Twojego problemu - skoro wszystko zostało wymienione, to może mechanik nie skasował błędu?
Wracając do Twojego problemu - skoro wszystko zostało wymienione, to może mechanik nie skasował błędu?
Heh.. na to nie wpadlam... najprostsze rozwiazanie najciemniej pod latarnia... ale mysle kurcze ze gosciu chyba wpadl by na ten pomysl ze trzeba wykasowac blad?MieHor pisze:Wracając do Twojego problemu - skoro wszystko zostało wymienione, to może mechanik nie skasował błędu?
Tylko teraz musze szukac kogos kto ma Techa
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
JaGoDkA, prawdopodobnie jest albo załozony zły czujnik(są dwa rodzaje), albo uszkodzony kabel. Jak piszą koledzy najprościej podnieść auto zdjąć koło i zrobić zworkę na wtyczce(trzeba oczywiście zrobić z obu stron), jak komunikat zniknie to czujniki-bądz czujnik do wymiany. jeśli nie to trzeba szukać uszkodzeń w dalszej części kabelków. Pozdro
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Wyświetlał mi sie komunikat BREMSBELAG. Odciąłem kable tuż za wtyczką (od strony klocków) i polutowałem połączenia na kabelek nałożyłem koszulkę termokurczliwą i zgrzałem. Było jakiś czas dobrze ale komunikat zaczął się pojawiać ponownie. Wtyczki dobre, czyste. Mostek ma przejście a wywala ten komunikat....
Czy coś jeszcze może powodować jego wyświetlenie?
Czy trzeba kasować ten komunikat? Wg. mnie nie bo to tak jak po wymianie żarówki, kasuje się sam jak stwierdzi że żarówka jest ok.
Poziom płynu uzupełniony choć to chyba nie powinno mieć znaczenia.
Mam do założenia nowe klocki bez czujników ale nie chcę ich zmieniać dopuki nie znajdę przyczyny.
Wyświetlał mi sie komunikat BREMSBELAG. Odciąłem kable tuż za wtyczką (od strony klocków) i polutowałem połączenia na kabelek nałożyłem koszulkę termokurczliwą i zgrzałem. Było jakiś czas dobrze ale komunikat zaczął się pojawiać ponownie. Wtyczki dobre, czyste. Mostek ma przejście a wywala ten komunikat....
Czy coś jeszcze może powodować jego wyświetlenie?
Czy trzeba kasować ten komunikat? Wg. mnie nie bo to tak jak po wymianie żarówki, kasuje się sam jak stwierdzi że żarówka jest ok.
Poziom płynu uzupełniony choć to chyba nie powinno mieć znaczenia.
Mam do założenia nowe klocki bez czujników ale nie chcę ich zmieniać dopuki nie znajdę przyczyny.