Dziwne furkotanie-stukan prawdopodobnie z okolicy sprzęgła

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
luis105

Dziwne furkotanie-stukan prawdopodobnie z okolicy sprzęgła

#1 Post autor: luis105 »

Witam wszystkich mam małe pytanko a mianowicie chodzi o dziwne furkotanie-stukanie dochodzące z okolicy skrzyni biegów, sprzęgła.
Po odpaleniu wszystko jest ok jednak po jakiś 5 min zaczyna się ten odgłos jest on przez cały czas identyczny, po ruszeniu jest ok nic nie słychać . Odgłs ustaje całkowicie po wciśnięciu sprzęgła. sprzęgło nie ciągnie, biegi wchodzą płynnie i bez problemów. Co może być przyczyną:
- czy to łożysko oporowe?;
- czy tarcza sprzęgłowa?;
- czy koło dwumasowe jeżeli takie jest w mojej Zafirce 2.2 DTI z listopada 2002r.
Dziękuje za podpowiedz Pozdrawiam

OPEL Zafira 2.2 DTI z listopada 2002r.

dejna

#2 Post autor: dejna »

popatrz na podobny tamat

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... rz%EAg%B3o

może coś podpowie...

luis105

#3 Post autor: luis105 »

widzałem ten post i kolega pisze o kole dwumasowym ale czy aby napewno bo przyczyn może być kilka min. łożysko oporowe

kris

#4 Post autor: kris »

Łożysko oporowe to chyba huczy właśnie na wciśniętym pedale sprzęgła...

darkp1

#5 Post autor: darkp1 »

kris pisze:Łożysko oporowe to chyba huczy właśnie na wciśniętym pedale sprzęgła...
Nie, słychać je na puszczonym pedale...

gwizdenson

#6 Post autor: gwizdenson »

na puszczonym pedale sprzęgła jak huczy to skrzynia,na wciśniętym łożysko oporowe itp.U mnie słychać w srodkowj fazie czyli na wciśniętym cisza i na całkowicie puszczonym cisza.przyczyny mogą być różne,ale narazie nie ruszam samo wyjdzie jak się wyrobi do końca.

luis105

#7 Post autor: luis105 »

Tylko widzicie Panowie u mnie to jest ewidentne turkotanie a nie huczenie ale jak silnik się rozgrzeje na zimnym jest ok a jak wcisnę sprzęgło turkotanie ustaje - ale jednak na razie nie będe tego ruszał na wyciągnięcie sprzęgła zawsze jest czas - a tylko tak jest możliwość sprawdzenia co za dziadostwo tak turkocze

piter DST

#8 Post autor: piter DST »

witam

mysle ze to co czytam dotyczy takze i mnie

czasem jak sie silnik uruchomi to slychac takie jakby brzeczenie

tyle ze u mnie ustaje ono takze w niektorych polozeniach galki od biegow i oczywiscie jak sprzeglo sie wcisnie

sadze ze to moga byc jakies luzy na wodzikach lub cos w tym stylu

mam tak od dwoch lat i nie mam z tym problemu tyle ze czasem halasuje

pozdrawiam

Jacek70

#9 Post autor: Jacek70 »

Witam,
u mnie w 2.2 DTI na zimnym silniku bardziej na ciepłym mniej słychać takie stukanie w okolicy skrzyni lecz jeśli się delikatnie porusza lewarkiem zmiany biegów można wyczuć taki moment (położenie lewarka), w którym ten stukot ustaje. Co to może być?

chmiel

#10 Post autor: chmiel »

W mojej byłej astrze również miałem taki objaw . Na zimnym grzechotało (stukało)jak by jakaś osłona zaczepiał, jak wcisnąłem sprzęgło to cisza, na ciepłym cisza . Przejeździłem tak trzy lata i wszystko było ok żadnych problemów ze sprzęgłem. Gdzieś czytałem , że tak jest często kiedy siada łożysko albo jakiś wodzik. Autorzy tej prognozy również mówili że przejeździli długo i było dobrze do momentu kiedy wtrasie sprzęgło im wpadło w podłogę i dalej to już lipa wiadomo laweta.

gwizdenson

#11 Post autor: gwizdenson »

Luis,mam to od dwóch lat.To wysprzęglik- inaczej łożysko hydrauliczne.Jakos jezdżę bo też nie uśmiecha mi się wyciąganie sprzęgła.W zasadzie można z tym jeździć.U mnie już dosyć głośno turkocze.Albo klęknie raptownie albo powoli będziesz wiedział ,że to juz pora na wymianę.

Jacek70

#12 Post autor: Jacek70 »

Gwizdenson, a dużo jest pracy zeby samemu ten wysprzęglik wymienić? Pewnie bez kanału nie da rady?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#13 Post autor: Harry200 »

Do wymiany wysprzęglika trzeba wymontować skrzynię biegów,wysprzęglik jest zamocowany na wałku sprzęgłowym skrzyni biegów..

Jacek70

#14 Post autor: Jacek70 »

H,Łajszczak pisze:Do wymiany wysprzęglika trzeba wymontować skrzynię biegów,wysprzęglik jest zamocowany na wałku sprzęgłowym skrzyni biegów..
Dzięki, czyli raczej serwis :/

gwizdenson

#15 Post autor: gwizdenson »

Jacek,ja bym dał sobie narazie spokój.Jak biegi wchodzą ,nie drży i nie szarpie.Serwis to wysprzęglik + sprzęgło i może dwumasę będą chcieli wcisnąć.Operacja rzędu 3-3,5 tyś.A jak ściągniesz skrzynię to sprzęgło na bank bo szkoda za jakiś czas tą samą robotę wykonywać.A sprzęgło + wysprzęglik to ok.2 tyś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”