"Tubowe buczenie" z tyłu auta.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mmsko

"Tubowe buczenie" z tyłu auta.

#1 Post autor: mmsko »

Witam,
Od jakiegoś w samochodzie słychać bardzo niskie tubowe buczenie. Gdy się siedzi z przodu słychać mniej, z tyłu bardziej. Buczenie jest zarówno na postoju na biegu jałowym jak i podczas jazdy. Oczywiście wzmaga się po dodaniu gazu.
Ponad to wydaje mi sie, że po ostatnim wypalaniu dpf buczenie się nasiliło.
Po "osłuchaniu" na parkingu wydaje mi się, że dochodzi ono z tylnej części podwozia. Czy moja diagnoza o konieczności wymiany tłumika końcowego jest słuszna? Może jakieś inne przyczyny?
Pozdrawiam

bolid

#2 Post autor: bolid »

mmsko pisze:Witam,
Od jakiegoś w samochodzie słychać bardzo niskie tubowe buczenie. Gdy się siedzi z przodu słychać mniej, z tyłu bardziej. Buczenie jest zarówno na postoju na biegu jałowym jak i podczas jazdy. Oczywiście wzmaga się po dodaniu gazu.
Ponad to wydaje mi sie, że po ostatnim wypalaniu dpf buczenie się nasiliło.
Po "osłuchaniu" na parkingu wydaje mi się, że dochodzi ono z tylnej części podwozia. Czy moja diagnoza o konieczności wymiany tłumika końcowego jest słuszna? Może jakieś inne przyczyny?
Pozdrawiam
z dużym prawdopodobieństwem załóż że z układu wydechowego - w warsztacie ocenią który element
pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2016, 17:44 przez bolid, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#3 Post autor: SD72 »

bipower
Debiutant
Imię: Radek
Auto: ZAFIRA B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#4 Post autor: bipower »

Znalazłeś kolego przyczynę buczenia ? Mam ten objaw .Pojawił się nagle.Buczenie przypomina sportowy tłumik. U mnie wyraznie słychać na biegu jałowym i podczas przyśpieszania z niższych obrotów.NIeszczelność wydechu wykluczam ,bo kiedy przytykam wydech nie słychać w ogóle ,żeby gdzieś indziej uciekały spaliny.Ten dzwięk wyraznie dochodzi z samej rury wydechowej.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#5 Post autor: janekW67 »

Zapewne wnętrzności tłumika się rozleciały.
Oczywiście!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”