Ściąga auto w Prawo / Lewo

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 8511

#31 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Skasowany użytkownik 6483

#32 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Z tego co tu widzę , to amortyzator nie jest przykręcany do kielicha a jedynie osadzony na tej poduszce, tak?

misiekk88
Świeżak
Model:

#33 Post autor: misiekk88 »

Witam! Od zakupu Zafiry borykam się z problemem mocnego ściągania auta w prawo. Na początku myślałem że to opony - jednak po przekładce na nowe opony zimowe problem pozostał. Idąc dalej za ciosem ustawiłem zbieżność (dwa razy w różnych zakładach) - która była i tak ok. Ostatnio znajomy skalibrował mi czujnik skrętu - niestety bez pozytywnych rezultatów. Na stacji diagnostycznej również wszystko OK zawieszenie sztywne bez luzów i stuków. Niepokojącym objawem jest to że gdy mam kierownicę na wprost i ją puszczę to sama ucieka w stronę prawą. Obecnie Zafira jeździ na ogumieniu 205/55/16 - jednak na lato już czekają 225/45/17 boje się że przy szerszej oponie ściąganie będzie już nie do opanowania.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :piwo:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, 16:07 przez misiekk88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#34 Post autor: SD72 »

adam pisze:
AdamA. pisze:Witam,

Od jakiegos czasu zauwazylem ze podczas jazdy nawet na nowo zbudowanej drodze (czyt. rownej jak stol) gdy kierownice ustawie rowno tzn tak jak zawsze to mialo miejsce auto ucieka mi w lewa strone, aby auto jechalo rowno musze kierownice trzymac tak jakby lekko w prawo.

Dziwi mnie to bo ani nie robilem nic przy zawieszeniu ani nigdzie nie uderzylem tak jakby z dnia na dzien.

Poradzicie cos?
Witam.Sprawdz ciśnienie w kołach - jak ok. to geometria podwozia.Pozdrawiam
A jesli jezdziles na oponach bez odpowiedniego cisnienia ( za wysoki lub za niskie)...

Sprawdz ich stopien zuzycia :idea:

Jednostronne moze powodowac takie objawy o jakich napisales :!:

Prawa strona zawsze bardziej sie eksploatuje dlatego moze ciagnie w lewo bo oponki bardziej "nowe" maja wieksza przyczepnosc i "ciagna " bardziej

Ps Chyba ze kierownica byla sciagana i nieodpowienio zalozona :!:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, 16:24 przez SD72, łącznie zmieniany 4 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”