http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... a&start=90
[
Ściąga auto w Prawo / Lewo
Witam! Od zakupu Zafiry borykam się z problemem mocnego ściągania auta w prawo. Na początku myślałem że to opony - jednak po przekładce na nowe opony zimowe problem pozostał. Idąc dalej za ciosem ustawiłem zbieżność (dwa razy w różnych zakładach) - która była i tak ok. Ostatnio znajomy skalibrował mi czujnik skrętu - niestety bez pozytywnych rezultatów. Na stacji diagnostycznej również wszystko OK zawieszenie sztywne bez luzów i stuków. Niepokojącym objawem jest to że gdy mam kierownicę na wprost i ją puszczę to sama ucieka w stronę prawą. Obecnie Zafira jeździ na ogumieniu 205/55/16 - jednak na lato już czekają 225/45/17 boje się że przy szerszej oponie ściąganie będzie już nie do opanowania.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, 16:07 przez misiekk88, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
A jesli jezdziles na oponach bez odpowiedniego cisnienia ( za wysoki lub za niskie)...adam pisze:Witam.Sprawdz ciśnienie w kołach - jak ok. to geometria podwozia.PozdrawiamAdamA. pisze:Witam,
Od jakiegos czasu zauwazylem ze podczas jazdy nawet na nowo zbudowanej drodze (czyt. rownej jak stol) gdy kierownice ustawie rowno tzn tak jak zawsze to mialo miejsce auto ucieka mi w lewa strone, aby auto jechalo rowno musze kierownice trzymac tak jakby lekko w prawo.
Dziwi mnie to bo ani nie robilem nic przy zawieszeniu ani nigdzie nie uderzylem tak jakby z dnia na dzien.
Poradzicie cos?
Sprawdz ich stopien zuzycia
Jednostronne moze powodowac takie objawy o jakich napisales
Prawa strona zawsze bardziej sie eksploatuje dlatego moze ciagnie w lewo bo oponki bardziej "nowe" maja wieksza przyczepnosc i "ciagna " bardziej
Ps Chyba ze kierownica byla sciagana i nieodpowienio zalozona
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, 16:24 przez SD72, łącznie zmieniany 4 razy.