[B]Amortyzatory i Resory/Sprężyny/Przód i Tył
- Michał2008
- Przeglądacz
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Witam. Czy do zawieszenia z ids+ można założyć zwykłe amortyzatory? Nie będzie żadnego błędu wyswietlalo? Puścił mi jeden amortyzator i muszę wymienić a cena powala nowego z ids + powala.
- dany1107
- Mieszkaniec
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira B VXR 2.0 241KM
Albo musisz wymienić całość na zwykłe i pobawić się op-comem albo z dobrego źródła używke. Błąd będzie bo amorek nie będzie podłączony i reszta amorków wejdzie w tryb awaryjny(będą sztywne)Michał2008 pisze: ↑27 mar 2018, 12:12 Witam. Czy do zawieszenia z ids+ można założyć zwykłe amortyzatory? Nie będzie żadnego błędu wyswietlalo? Puścił mi jeden amortyzator i muszę wymienić a cena powala nowego z ids + powala.
- Michał2008
- Przeglądacz
Wszystkie 5 trzeba wymienić czy sam przod?
Dodano po 19 sekundach:
Wszystkie 4
Dodano po 19 sekundach:
Wszystkie 4
- Kowal1981
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira 1.9 CDTI Automat
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Wymieniając amorki na zwykłe pozbywasz się sytemu IDS+ kontrolka będzie się świeciła na zegarach i będzie błąd w sterowniku. Wydaje mi się że Op-com tego nie wyłączy tylko Tech2 da radę dezaktywować sterownik(tu mogę się mylić). Inne rozwiązanie to kupno używanego amorka, podmiana jednego nie jest najlepszym rozwiązaniem ale może się sprawdzić. Trzecia opcja to firma Nagengast z Gdańska, oni regenerują te amorki wtedy musisz zrobić dwa. Jest aukcja na aledrogo 550 PLN za amorek do Vectry, Signum więc pewnie za regenerację dwóch 1,1k PLN musisz liczyć. Trzecia opcja to kupno dwóch nowych, możesz zapytać użytkownika Sumik o cenę może on coś ogarnie.
- Michał2008
- Przeglądacz
A orientujecie sie ile kosztują zwykłe amortyzatory? Bo zakup dwóch z ids+ to koszt 2000zl troche mnie przeraża
- Kowal1981
- Bywalec
Na aledrogo markowe Sachs ok 1k za komplet przód i tył, kyb ok 700 PLN komplet. Moim zdaniem do OPC to będzie trochę słabe rozwiązanie no ale to nie moja kasa.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2018, 19:46 przez Kowal1981, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
Można kupić taniej
Można regenerować:
http://www.nagengast.pl/
Jak w aucie jest IDS to fajnie jakby był dalej. Poza tym jak kogoś nie stać na takie zawieszenie to po co pchał się w zakup takiego auta
Można zamontować zwykłe amory i COMem/TECHem wyłączyć IDSa i CDC. Tylko trzeba mieć dobrą wersję fejsa i oprogramowania.
Można regenerować:
http://www.nagengast.pl/
Jak w aucie jest IDS to fajnie jakby był dalej. Poza tym jak kogoś nie stać na takie zawieszenie to po co pchał się w zakup takiego auta
Można zamontować zwykłe amory i COMem/TECHem wyłączyć IDSa i CDC. Tylko trzeba mieć dobrą wersję fejsa i oprogramowania.
- Michał2008
- Przeglądacz
Nie chce rezygnowac z ids+. Ale jak by była okazja kupic troche taniej amory z ids+ to było by super. Każdy by chciał zaoszczędzić trochę kasy.
- Kowal1981
- Bywalec
To ja widzę dwie opcje jak nie chcesz rezygnować z ids+:Michał2008 pisze: ↑27 mar 2018, 22:51 Nie chce rezygnowac z ids+. Ale jak by była okazja kupic troche taniej amory z ids+ to było by super. Każdy by chciał zaoszczędzić trochę kasy.
1. Jak wcześniej pisałem uśmiechniesz się do kolegi Sumika i kupisz nowe.
2. Regeneracja Nagengast co oczywiście wiąże się z unieruchomieniem auta.
PS. Moim zdaniem kupno używki to za duże ryzyko wydania 500+ w błoto.
- dany1107
- Mieszkaniec
Witam Panowie. Mam pytanko bo mam problem. Po wymianie sprężyn na Eibach E10-65-014-02-22 coś jest nie tak z moją zawiechą. Podczas jazdy na dość połatanej i dziurawej drodze z przodu auta dochodzą dźwięki takie jak by sprężyny nawalały o kielichy. Przy jeździe autostradowej nie ma tego i przy łagodnych wgłębieniach jezdni. Dodam jeszcze że mam nowe poduszki i łożyska założone. Czy jest możliwe że te sprężyny są za krótkie? Czy raczej problem leży po innej stronie . Ogólnie jest to cholernie wkurzające bo mam wrażenie że jadę traktorem
- Kowal1981
- Bywalec
Takie stukanie może być spowodowane odwrotnie złożonymi sprężynami.Pozycja montażu (góra-dół) oznaczona jest poprzez nadruk - ułożenie tekstu sugeruje prawidłową pozycję. Po montażu sprężyn / elementów zawieszenia należy sprawdzić geometrię kół. Jeśli oryginalne amortyzatory są mocno zużyte, zaleca się założenie nowych - standardowych lub sportowych
- dany1107
- Mieszkaniec
Tylko że odwrotnie nie dało by rady. Bo bym nie wsadził osłony amorka, sprawdzałem kilka razy. Będę musiał to jeszcze raz rozebrać.