[B]Jakie opony letnie wybrać ?
Oczywiście że nie będzie do d.... o ile występuje podczas testu w podobnym gronie konkurentów. Z mojego doświadczenia powiem tylko tyle że nie ma co się przejmować czy opona jest na pozycji nr 1 czy nr 3.....ważne żeby po testach była zaliczana do klasy bardzo polecanych / polecanych. Prędzej przeciętny kierownik zauważy zwiększoną hałaśliwość opony czy dużą ścieralność niż to że droga hamowania jest dłuższa o 0,4 metra. Co innego w autkach sportowych gdzie duży wpływ na prowadzenie ma właśnie opona.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jak wcześniej pisałem w Auto Świecie jest ranking opon 205/55/16 przedstawiam część drugą testu do poczytania, wnioski nasuwają się same na czym można jeździć (chociaż każdy swój rozum ma i jakieś tam doświadczenie), w każdym razie takie są wyniki:
1
2
3
4
Cała gazetka do pobrania z tego serwera, choć ja zainwestowałem 2,50zł, wolę papier niż ekran:
Auto Świat 12/2011
Szybkie wnioski:
1
2
3
4
Cała gazetka do pobrania z tego serwera, choć ja zainwestowałem 2,50zł, wolę papier niż ekran:
Auto Świat 12/2011
Szybkie wnioski:
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, 12:26 przez Bodek, łącznie zmieniany 3 razy.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Czy warto interesować się oponami z indeksem prędkości 82V ?
Widzę ciekawą cenę na Alledrogo i nie wiem co o nich sądzić...
KLIK
Widzę ciekawą cenę na Alledrogo i nie wiem co o nich sądzić...
KLIK
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jeździłeś już na tych oponkach, bo myślę zakupić, jak się zachowują i czy są cichemarlow pisze:Witam,
Właśnie zakupiłem Uniroyal Rainexpert 205/55 R 16 91V cena 228,50 za szt rok produkcji 2011. Liczę na to, że będę zadowolony.
Pozdrawiam
marlow
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam,ja mam je juz tydzien także miękko wybieraja dziury sa ciche jedynie patrzac na nie z boku to jest wrażenie jak by było mało powietrza.Bodek_K pisze:Jeździłeś już na tych oponkach, bo myślę zakupić, jak się zachowują i czy są cichemarlow pisze:Witam,
Właśnie zakupiłem Uniroyal Rainexpert 205/55 R 16 91V cena 228,50 za szt rok produkcji 2011. Liczę na to, że będę zadowolony.
Pozdrawiam
marlow
E tam... Ankieta zaraz... ;-) Ja w zasadzie wybieram opony w następujący sposób:Zlooty pisze:Tak na marginesie to jest już tego tyle na temat tych opon że chyba powinna być jakaś ankieta przeprowadzona (5 rodzajów opon i głosowanie) byłoby jasne co i jak .
1. Dowiaduję się przy zmianie opon, czy muszę je zmienić, czy nie.
2a. Jak nie trzeba - super
2b. Jak trzeba to:
3. Dobieram się do testów opon (adac lub TCS - niemieckie lub szwajcarskie)
4. Patrzę w internetowym sklepie w jakiej są cenie i zazwyczaj wybieram coś z ok II miejsca w testach
5. Zamawiam bezpośrednio do garażu, gdzie pojadę i mi takie opony wymienią po przystępnej cenie.
Ale ja jestem kobietą i totalnym mechanicznym lajkonikiem