[B]problem ze wspomaganiem Zafira B

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
lukaszku

#16 Post autor: lukaszku »

Panie i panowie,
ostatnio cos dziwnego zaczęło mi sie dziać z zośką. Pewnego dnia przestało działać wspomaganie. Chciałem pojechać do elektryka żeby sprawdził czy wszystko jest dobrze, ale dziwnym trafem zanim dojechałem wspomaganie zaczęło działać. Elektryk oczyścił tylko zaśniedziałe kable i powiedział że jak wszystko działa to nie ma co sprawdzać bo nie wiadomo z której strony ugryźć.
Dzisiaj rano jechałem do pracy i wszystko było cacy. Natomiast jak wracałem wspomaganie raz działało a raz nie. Dodatkowo wskazówki zegarów zaczęły latać co jakiś czas oraz mrugały sobie kontrolki. Uwieczniłem to wydarzenie na filmie o tutaj https://youtu.be/TGQ5P60CY9g
moze ktoś podpowie o co tu chodzi?
Dziek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#17 Post autor: Bodek »

lukaszku pisze:Panie i panowie,
ostatnio cos dziwnego zaczęło mi sie dziać z zośką. Pewnego dnia przestało działać wspomaganie. Chciałem pojechać do elektryka żeby sprawdził czy wszystko jest dobrze, ale dziwnym trafem zanim dojechałem wspomaganie zaczęło działać. Elektryk oczyścił tylko zaśniedziałe kable i powiedział że jak wszystko działa to nie ma co sprawdzać bo nie wiadomo z której strony ugryźć.
Dzisiaj rano jechałem do pracy i wszystko było cacy. Natomiast jak wracałem wspomaganie raz działało a raz nie. Dodatkowo wskazówki zegarów zaczęły latać co jakiś czas oraz mrugały sobie kontrolki. Uwieczniłem to wydarzenie na filmie o tutaj https://youtu.be/TGQ5P60CY9g
moze ktoś podpowie o co tu chodzi?
Dziek
a może alternator siada - sprawdzałeś ładowanie :?:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

lukaszku

#18 Post autor: lukaszku »

Dzisiaj jedzie jeszcze raz do elektryka. Zobaczymy co powie.

lukaszku

#19 Post autor: lukaszku »

No i mam wyniki diagnozy. Elektryk powiedział że padł moduł sterujący przy kierownicy. Zakładam że chodzi o CIM. Powiedział, że trzeba do elektronika pojechać i koszt niestety ok 700 pln.
Czy ktoś coś z Krakowa lub okolicy może polecić dobrego magika od tego typu rzeczy?

lukaszku

#20 Post autor: lukaszku »

A jednak nie CIM.
Elektronik stwierdził że przekładania kierownicza do wymiany :(
Tak tylko dla potomnych jakby ktoś miał podobne problemy.

old_pj

#21 Post autor: old_pj »

Witam

mam nastepujacy problem z Zafira:
- sporadyczny brak wspomagania przy jezdzie miejskiej (hamowanie, skrety przy malych predkosciach) na trasie OK

problem moze wynikac z chwilowego braku zasilania, choc jezdzilem z wlaczonym test mode napiecie bylo w zakresie 14-14,2V akumulator nowy, napiecie wzorcowe

po lekturze forum wyprobowalem pare pomyslow niestety bez poprawy, jedyne co osiagnalem po zonglerce bezpiecznikami/przekaznikami to elektryczne piszczenie po wlaczeniu zaplonu :-)

-skanowanie opcomem pokazuje brak komunikacji z CIM ale ciezko mi sie zdecydowac czy to skutek czy przyczyna, bo jak juz padnie wspomaganie to wyskakuja bledy prawie kazdego modulu
-wymienione bezpieczniki i pozamieniane przekazniki w obu skrzynkach
-sprawdzone kola/piasty pod katem uszkodzen czujnika ABS (opcom tez ok)

przy agresywniejszym wjezdzie na autostrade, TCS(ESP) potrafi sie wlaczyc i blokowac kola, jako dodatkowy efekt predkosciomierz pokazuje 0 km/h

do zrobienia:
-sprawdzenie plynu do pompy wspomagania i pompy
-zlokalizowanie zrodla piszczenia

pozniej juz tylko warsztat ale ze to blad sporadyczny obawiam sie dluzszej przepychanki ... wszelkie pomysly mile widziane, pozdrawiam

PS mialem juz problem z elektryka w tym aucie ale po zonglerce przekaznikami zniknal

EDIT
objawy jak na tym filmiku plus odgłosy pompy (wspomagania ? abs ?) po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika .... ale co z wyłączonym ESP ? czy usterka przekładni kierowniczej od razu powoduje wyłączenie ESP ? u mnie auto przyhamowuje tak jakby to pompa ABS zaczęła żyć własnym życiem :-)

Posty pisane w krótkim odstępie czasowym edytujemy i scalamy - GOTI ;)
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2015, 20:38 przez old_pj, łącznie zmieniany 1 raz.

old_pj

#22 Post autor: old_pj »

lukaszku pisze:A jednak nie CIM.
Elektronik stwierdził że przekładania kierownicza do wymiany :(
Tak tylko dla potomnych jakby ktoś miał podobne problemy.
tzn ze wymieniles i teraz wszystko jest OK ?

znalazlem podobny watek na niemieckim forum zafiry i koles po wielu probach prawidlowo zdiagnozowal problem z elektryka, przyczyna w jego przypadku byl CIM, ktory swirowal z powodu skokow napiecia w instalacji - to by m.in. wyjasnialo wylaczenie ESP

ps na CIM jest akcja serwisowa dzis skrobne maila do ASO czy moje auto obejmuje

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo

#23 Post autor: rafant4011 »

jaki płyn do wspomagania? zwykły czerwony ATF?

old_pj

#24 Post autor: old_pj »

nie, u mnie jest taki zielonkawy i raczej nie mozna go mieszac z tym czerwonym (bylo gdzies na forum)

ps jest jakis patent zeby poprawnie zmierzyc poziom plynu ?

update:

dzis po przejechaniu 100 km nabieram pewnosci ze chodzi o usterke elektryki, wspomaganie chodzi normalnie, miasto-trasa-miasto, pozniej troche krecenia na parkingu i benc, wspomaganie zdycha i wylacza sie ESP/ABS, elementy do sprawdzenia:
-kabel masowy CIM (fotki w kolejnym poscie)
-przewody pompy wspomagania (uwaga podobno JER142 posiada bezpiecznik, ktory tez sprawdzamy moze byc skorodowany)

koles zdiagnozowal niskie napiecie na pompie ale nie znalazlem tego w OPCOMIE na chacie mam 2 screenshoty pozniej wrzuce

i oto one: obroty prawidlowe, przy kreceniu sterem, wartosci rosna rownomiernie nie ma sie do czego przyczepic chyba trzeba bedzie nagrac dluzszego loga zeby cos wylapac ...
Załączniki
11.jpg
22.jpg
plyn_wspomagania.jpg
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2015, 20:10 przez old_pj, łącznie zmieniany 2 razy.

wesolys
Mieszkaniec
Imię: Sławek
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
#25 Post autor: wesolys »

witam na korku który się wykręca jest bagnet lub przystawić latarkę z boku zbiorniczka i podświetlić na zbiorniczku jest min. i max.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2015, 09:10 przez wesolys, łącznie zmieniany 1 raz.

old_pj

#26 Post autor: old_pj »

zrodlo:
http://www.zafira-forum.de/showthread.p ... mpe-defekt

podsumowujac:
poprawic polaczenia masowe pompy/CIM-a i powinno zagrac :-)

no i oczywiscie:
Alle Rechte vorbehalten/All rights reserved/Wszelkie prawa zastrzezone
Załączniki
CIM_punkt_masowy2.jpg
CIM_punkt_masowy.jpg
CIM_punkt_masowy3.jpg
CIM_punkt_masowy4.jpg
CIM_punkt_masowy5.jpg

old_pj

#27 Post autor: old_pj »

wesolys pisze:witam na korku który się wykręca jest bagnet lub przystawić latarkę z boku zbiorniczka i podświetlić na zbiorniczku jest min. i max.
IMHO bagnet nie siega do tego znaczka na boku ale sprawdze jeszcze raz ... znalazlem dobry opis do ZA i tam jest patent z plastikowym sitkiem na bagnecie (jak suche trzeba dolac) u mnie chyba tez jest cos podobnego ...
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2015, 13:53 przez old_pj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira B
#28 Post autor: browar340 »

Witam. koledzy, może dziwne pytanie , ale jak powinno i na jakiej zasadzie działa wspomaganie w Zośce,niby je mam , ale jakoś mnie dziwi że tak ciężko chodzi, czy powinno się paluszkiem na miejscu skręcać czy trzeba troszkę siły dołożyć aby przekręcić kierownicą,
jeżdżę w pracy vw, candy tam kierownicą normalnie jednym paluszkiem się na miejscu skręca i dlatego się zastanawiam się jak to jest w moim autku.

Awatar użytkownika
DzidekGb
Bywalec
Imię: Dzidek
Auto: Opel Zafira
Oznaczenie silnika: z18xer

#29 Post autor: DzidekGb »

Może nie jednym paluszkiem a na pewno nie małym , ale jak wspomaganie jest w 100% sprawne to bardzo leciutko to chodzi . Jak auta jest w ruchu to już można się pokusić o stwierdzenie że małym paluszkiem się kręci.
......................................................................................................................................................
Sprawdz czy masz dobry poziom płynu do wspomagania to raz , dwa jak stary jest ten płyn...to też się wymienia na nowy co jakiś czas. Jęśli to jest OK to trzeba sprawdzić pompę wspomagania i dalej to już sama maglownica.

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira B
#30 Post autor: browar340 »

dziękuje za szybką odpowiedz, zafirę mam już od 7 lat , i nigdy nie wymieniałem płynu i nawet nie patrzyłem na poziom płynu, aż głupio się przyznać .
A duży jest problem z wymianą takiego płynu, zrobić to można samemu i jak się do tego zabrać ?
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2015, 12:53 przez browar340, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”