[B] Wymiana klocków i tarcz hamulcowych - przód i tył.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
swirusek20
Przeglądacz
Model:

#151 Post autor: swirusek20 »

Powiem ci całą prawdę o klockach . Tak naprawdę wszystko zależy od ciebie i twojej jazdy :lol: :lol: :lol: :lol: a reszta wyjdzie w praniu. A mianowicie jeździłem mondeo 2 na boscha klockach i zrobiłem prawie 50 tys. km , potem kupiłem coś z żółtolandii i zrobiłem na nich prawie 40 tys. jakość hamowania praktycznie niezmienna tylko kilometrów trochu mniej. Dodam od razu ze jeżdżę jak emeryt pomimo młodego wieku (Taksówka) hehe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony 02 mar 2013, 15:30 przez swirusek20, łącznie zmieniany 1 raz.

cieniassss

#152 Post autor: cieniassss »

browar340 pisze:Witam.
Koledzy musiałem szybko wymienić klocki na tyle , a że nie miałem czasu i braku możliwości wyboru, zakupiłem jakies klocki firmy KAGER co to za klocki kupiłem?
KAGER to marka własna hurtowni FOTA, czyli nic dobrego

Awatar użytkownika
bloogers
Przeglądacz
Model:

#153 Post autor: bloogers »

Planuje kupić tarcze i klocki na tył, czy takie dadzą radę?

http://moto.allegro.pl/bosch-tarcze-klo ... 36383.html

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#154 Post autor: Bodek »

bloogers pisze:Planuje kupić tarcze i klocki na tył, czy takie dadzą radę?

http://moto.allegro.pl/bosch-tarcze-klo ... 36383.html
Dadzą, sprawdź tylko jakie masz zaciski: bosch czy lucas.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#155 Post autor: Piotr »

Z racji, że muszę wymienić tarcze i klocki tył, to mam do Ciebie Bodek pytanko. Czy Ty w ubiegłym roku kupiłeś i zamontowałeś ten zestaw ATE - przód i tył o który pytałeś (Czw Maj 10, 2012) o opinie na forum? Jestem po wymianie dwumasy co mnie trochę finansowo zabolało i dlatego szukam coś tańszego, ale nie do końca badziewie. Mówiąc aby sprawdzić zaciski bosch czy lucas to co masz na myśli? Jeżeli są lukas to tego http://moto.allegro.pl/bo...3052836383.html nie można kupować ?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#156 Post autor: Bodek »

Piotr pisze:Z racji, że muszę wymienić tarcze i klocki tył, to mam do Ciebie Bodek pytanko. Czy Ty w ubiegłym roku kupiłeś i zamontowałeś ten zestaw ATE - przód i tył o który pytałeś (Czw Maj 10, 2012) o opinie na forum? Jestem po wymianie dwumasy co mnie trochę finansowo zabolało i dlatego szukam coś tańszego, ale nie do końca badziewie. Mówiąc aby sprawdzić zaciski bosch czy lucas to co masz na myśli? Jeżeli są lukas to tego http://moto.allegro.pl/bo...3052836383.html nie można kupować ?
Nie kupowałem ich, w końcu kupiłem TEXTARA - i polecam z czystym sumieniem.

Na tylnych zaciskach masz napisane czy są lukas czy bosch - napis jest wytłoczony na zacisku, a chodzi o to, że jest różnica w klockach hamulcowych.

Link się nie wyświetla więc ciężko mi powiedzieć.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piotr
Bywalec

#157 Post autor: Piotr »

Bodek pisze:Na tylnych zaciskach masz napisane czy są lukas czy bosch - napis jest wytłoczony na zacisku, a chodzi o to, że jest różnica w klockach hamulcowych.
Czyli jak będzie napisane lukas to mam kupić tylko firmy lukas a jak będzie napisane bosch to kupić tylko firmy bosch? A jak to się ma do innych zamienników? Przecież Ty mówisz, że zamontowałeś Textara. Tutaj na forum jest wymienianych wiele firm i stąd moje kolejne pytanie.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#158 Post autor: Bodek »

Piotr pisze:
Bodek pisze:Na tylnych zaciskach masz napisane czy są lukas czy bosch - napis jest wytłoczony na zacisku, a chodzi o to, że jest różnica w klockach hamulcowych.
Czyli jak będzie napisane lukas to mam kupić tylko firmy lukas a jak będzie napisane bosch to kupić tylko firmy bosch? A jak to się ma do innych zamienników? Przecież Ty mówisz, że zamontowałeś Textara. Tutaj na forum jest wymienianych wiele firm i stąd moje kolejne pytanie.
To jest system hamulcowy zacisków nie firma, możesz kupić każde jakie chcesz tylko muszą być odpowiednie zaciski: lucas lub bosch ;)

Piotr
Bywalec

#159 Post autor: Piotr »

Bodek jesteś Wielki - dzięki. Nie dziw się, że tak odebrałem bo dla mnie bosch to firma a nie system, ale teraz to już wszystko jasne. :piwo:

jareknb

#160 Post autor: jareknb »

Witam.Podpowiedzcie mi proszę jak założyć nową gumę na tłoczek z tyłu jest dziurawa a nie wiem jak ją tam wepchnąć czy muszę wyciągnąć całego tłoka czy jakoś inaczej.Za info z góry dziękuję.

brys

#161 Post autor: brys »

Mam zafirę 1.9 19 DTL 100 KM
Chcę wymienić tarcze i klocki na przód. Czy oferta na tej aukcji będzie pasowała do mojego auta?
http://allegro.pl/tarcze-brembo-klocki- ... 21492.html
Pytam bo różne śednice tarcz są podawane a nie chcę kupować czegoś co nie będzie pasowało

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#162 Post autor: Tunio999 »

brys pisze:Mam zafirę 1.9 19 DTL 100 KM
Chcę wymienić tarcze i klocki na przód. Czy oferta na tej aukcji będzie pasowała do mojego auta?
Pytam bo różne śednice tarcz są podawane a nie chcę kupować czegoś co nie będzie pasowało
Napisz tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10688 - podając VIN i będziesz miał numery części GM :P
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#163 Post autor: Bodek »

brys pisze:Mam zafirę 1.9 19 DTL 100 KM
To może być do silników benzynowych, chociaż też nie do końca, przy dieslu masz przednią tarczę 308.

Dla pewności zapytaj tam gdzie wskazal Wojtek, tylko podaj nr VIN.

ZESTAW, TARCZE, 25 X 308 MM, HAMULEC PRZEDNI, WENTYLOWANEZ18XER[2H0], A18XER[2H0], Z20LER[LU2], Z22YH[LCH], Z17DTJ[LPV], A17DTJ[LPV], A17DTR[LPL], Z19DTL[LPP], Z19DT[LPM], Z19DTH[LRD], Z16YNG[LR1], Z16XNT[LGE], A16XNT[LGE]

Awatar użytkownika
Dimon85
Świeżak
Model:

#164 Post autor: Dimon85 »

Koledzy,

Planuję wymienić klocki, tarcze i amorki w nowonabytej Zafirze B (1.9 cdti 150KM Automat).

Może ktoś poradzi - jakie spiszą się najlepiej i najdłużej?

Numer VIN to: W0L0AHM757G168437.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

hatson

#165 Post autor: hatson »

Witam,

wzialem sie za szybka wymiane tarcz i klockow z tylu bo jutro jade w dosc dluga trase. Dzis dalem rade tylko jedno kolo bo sie ciemno zrobilo. Mam jednak pytanko bo tloczek wcisnalem tak aby na styk mi weszly klocki i tarcza. Skrecilem wszystko do kupy i jeszcze na podnosniku kolo strasznie ciezko sie kreci, caly czas lekko trzyma hamulec. Wcisnalem kilka razy hamulec, myslac, ze sie cos "ulozy" ale nadal to samo. Czy to normalne, czy musze jednak sciagnac jeszcze raz zacisk i wkrecic tloczek mocniej ?

Pozdrawiam
Pawel K.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”