[B]Jakie opony letnie wybrać ?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

#46 Post autor: Szymon78 »

Ja używam jak narazie koreańskie MERIVA 2000 (tylko dlatego ze takie były załozone w chwili zakupu i byly po jednym sezonie).. nie bede ich wyrzyucał tylko dlatego ze pochodzenie z dalekiego wschodu.

Wrazenia:
POZYTYWNE
- ciche
- dobrze odprowadzają wodę - pewnie dlatego ze bieznik typowo na wodę (takie rowki od środka ku zewnątrz)
- dobrze trzymają na suchym (w sumie 225/45/27 cm musi trzymac :D

Z przegladu forum opony Goodride SP06 sa cenione jak za te cene (ponoć w tych samych zakładach produkuje sie GOODYEAR-y) - nazwa nieprzypadkowa

Anony Mous

#47 Post autor: Anony Mous »

Szymon78 pisze:225/45/27
a gdzie w oplach taka rozmiarówka?!

A jakie polecacie rozmairókę bo chciałbym zakupić oponki 215/45 R 17 czy 225/45 R17?!

Pozdrawiam

Szymon78

#48 Post autor: Szymon78 »

thomas32 pisze:225/45 R17
dokładbnie tak ma byc... zwykły bład...literówka

Awatar użytkownika
pivovar
Bywalec
Imię: Jarek
Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#49 Post autor: pivovar »

a jak użytkownikom (jeśli tacy są :D ) podoba się/podobała się oponka Barum BRAVURIS 2 -
w rozmiarze 225/45/17 - wychodzi dość ekonomicznie - ok 300 zł, tylko jak z jazdą ?
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)

fiodork

#50 Post autor: fiodork »

pivovar pisze:a jak użytkownikom (jeśli tacy są :D ) podoba się/podobała się oponka Barum BRAVURIS 2 -
w rozmiarze 225/45/17 - wychodzi dość ekonomicznie - ok 300 zł, tylko jak z jazdą ?
ja kupiłem dwie sztuki w rozmiarze 205/55 R16. założyłem je na przód i tragedia.
przód zaczął pływać więc wrzuciłem na tył.

Jacek_Do

#51 Post autor: Jacek_Do »

A czy ktoś używa Kormoran RunPro B2?

norbert_p

#52 Post autor: norbert_p »

Ja stawiam na Goodyear Excellence lub Continental Premium Contact 2. Na pierwszych jeździłem. Super się trzymają drogi (tylko, że w poprzednim aucie miałem w rozmiarze 225/45/17).

dneo

#53 Post autor: dneo »

Ja się juz prawie zdecydowałem na Continentale
Te
lub
te

W weekend będę finalizował zakup. Cena myśle, że jest do zaakceptowania.

kubik_CDTi

#54 Post autor: kubik_CDTi »

Nie bierz sportów jak nie jeździsz ostro ;)
Szybciej schodzą,są twardsze boki opon,no ale performance mają wyższy.
Premiumy spokojnie wystarczają nawet i do dynamicznej jazdy.

dneo

#55 Post autor: dneo »

oooo dzięki za zwrócenie uwagi! nie myślałem o sportach oczywiście.
Jedynie zastanawiam sie pomiędzy indeksem prędkości H i V.
Choć jak dla mojej Zafci to w sumie wszystko jedno..

kubik_CDTi

#56 Post autor: kubik_CDTi »

Jak nie lubisz przycisnąć ostro na autostradzie to H wystarczy.
Ja np.Zimówki mam T(jakiś rozsądek musi być),letnie mam już V,bo i zdarzy się,że wskazówka na 210km/h się nie zatrzymuje :lol:

Anony Mous

#57 Post autor: Anony Mous »

pivovar pisze:a jak użytkownikom (jeśli tacy są :D ) podoba się/podobała się oponka Barum BRAVURIS 2 -

Nie polecam tych barumek mokry asfalt totalna porażka, na suchy jak cie mogę ogólnie byłem niezadowolony z tych opon w poprzednim aucie

Anony Mous

#58 Post autor: Anony Mous »

roboo1 jestem w posiadaniu oponek Barum Bravuris 2 tylko w rozmiarze 195/65/15 i nie mogę powiedzieć żeby coś z nimi złego się działo. Mam jeszcze te pierwsze Bravuris tyleże w Fiacie Punto jeżdżone 2 sezony i jak dla mnie dobre opony za przyzwoitą cene

Awatar użytkownika
robik79
Przeglądacz
Imię: robik
Auto: ZAFIRA
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#59 Post autor: robik79 »

czas zmienic zimowki na letnie mam takie pytanie czy 225/50/17 wejda do zafiry b
wiem ze orginalne to 225/45/17 takie mialem na aluskach ale troche za niskie jak na nasze drogi

Anony Mous

#60 Post autor: Anony Mous »

robik79 pisze:czas zmienic zimowki na letnie mam takie pytanie czy 225/50/17 wejda do zafiry b
wiem ze orginalne to 225/45/17 takie mialem na aluskach ale troche za niskie jak na nasze drogi
myśle, że tak skoro nawet 18'' cali wchodzi. Będziesz miał pewnie przekłamanie przebiegu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”