[B]Hamulce
wlasnie niedawno sie zastanawialem co to za gramofon gra mi na skrzyzowaniach.....Mihó pisze:Zafira B ma "akustyczny czujnik zużycia". Jest to kawałek blaszki ugiętej pod kątem prostym. Gdy klocek zaczyna się kończyć blacha krawędzią szoruje po tarczy - coś jak igła w gramofonie, ale szerokości 10mm
do wymiany klocki razem z tarczami-bajka-nawet dla laikow
Witam,
Padła mi pompa hamulcowa i teraz poszukuję używanej (za nową wołają 500 zł a po wymianie 5 dni temu tarcz i klocków nie za bardzo chcę dokładać kolejną sumkę do wydatków).
Czy jest jakakolwiek różnica pomiędzy pompą z 1.9 a moją? (mój silnik to 2.2 Direct)
Pozdrawiam
Padła mi pompa hamulcowa i teraz poszukuję używanej (za nową wołają 500 zł a po wymianie 5 dni temu tarcz i klocków nie za bardzo chcę dokładać kolejną sumkę do wydatków).
Czy jest jakakolwiek różnica pomiędzy pompą z 1.9 a moją? (mój silnik to 2.2 Direct)
Pozdrawiam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wygląda, że w ZB są dwa rodzaje:jmeissner pisze:Witam,
Pozdrawiam
dla programu stabilizacji i bez programu stabilizacji
Dla:
Numer katalogowy: 558148
Nazwa części: CYLINDER H
Cena netto*: 758,00
Cena brutto*: 932,34
Bez:
Numer katalogowy: 558177
Nazwa części: CYLINDER H
Cena netto*: 1 088,00
Cena brutto*: 1 338,24
ceny są z ASO.
Dla pewności zapytaj w ASO Opla.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam wszystkich.
Kilka dni temu doświadczyłem dziwnego zachowania mojej zośki, podczas jazdy auto samo zaczęło hamować i to dość gwałtownie, do tego stopnia że z bliska przyjrzałem się znaczkowi na kierownicy , powtórzyło się to już kilka razy, dziś zauważyłem kolejny objaw po zaparkowaniu (auto zamknięte) nadal palą się światła stopu, odciągnąłem pedał hamulca nogą do góry i światła zgasły (pedał podniósł się o dobre 2 cm - do tej pory nigdy nie był w takiej pozycji zawsze wyżej), czy jest to możliwe że pedał z jakiś powodów (jakich ?) nie odpuszcza podczas jazdy i któryś z systemów ABS/ESP samoczynnie załącza hamowanie (sadzi że hamuje bo światła się palą a faktycznie auto przyspiesza), co może być tego przyczyna i gdzie szukać usterki, bo taka jazda jest co najmniej niebezpieczna, auto hamuje samo w najmniej odpowiedniej chwili
Kilka dni temu doświadczyłem dziwnego zachowania mojej zośki, podczas jazdy auto samo zaczęło hamować i to dość gwałtownie, do tego stopnia że z bliska przyjrzałem się znaczkowi na kierownicy , powtórzyło się to już kilka razy, dziś zauważyłem kolejny objaw po zaparkowaniu (auto zamknięte) nadal palą się światła stopu, odciągnąłem pedał hamulca nogą do góry i światła zgasły (pedał podniósł się o dobre 2 cm - do tej pory nigdy nie był w takiej pozycji zawsze wyżej), czy jest to możliwe że pedał z jakiś powodów (jakich ?) nie odpuszcza podczas jazdy i któryś z systemów ABS/ESP samoczynnie załącza hamowanie (sadzi że hamuje bo światła się palą a faktycznie auto przyspiesza), co może być tego przyczyna i gdzie szukać usterki, bo taka jazda jest co najmniej niebezpieczna, auto hamuje samo w najmniej odpowiedniej chwili
- DzidekGb
- Bywalec
- Imię: Dzidek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: z18xer
...ja ma takowe pytanie bo nie chce z tego powodu zdejmować tylnego zacisku w ZB
Jak wszyscy wiemy żeby schować tylny tłoczek musimy go wciskać i jednocześnie wkręcać zgodnie z ruchem zegara Tłoczek ma wcięcia specjalnie do założenia przyrządu który go wkręca...
Ja potrzebuję wymiary tłoczka i jak się da tych wcięć ( potrzebny mi wymiar od jednego do drugiego ). Mam przyrząd co ma wypustki 22mm i 32mm , nie wiem czy będzie dobry.
W razie czego jak będę miał konkretny wymiar to sobie to przerobię i z gotowym przystąpię do zmiany tarcz z tyłu.
Jak wszyscy wiemy żeby schować tylny tłoczek musimy go wciskać i jednocześnie wkręcać zgodnie z ruchem zegara Tłoczek ma wcięcia specjalnie do założenia przyrządu który go wkręca...
Ja potrzebuję wymiary tłoczka i jak się da tych wcięć ( potrzebny mi wymiar od jednego do drugiego ). Mam przyrząd co ma wypustki 22mm i 32mm , nie wiem czy będzie dobry.
W razie czego jak będę miał konkretny wymiar to sobie to przerobię i z gotowym przystąpię do zmiany tarcz z tyłu.
-
- Mieszkaniec
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: costam
rolando - Nie wiem jakie mam, bo te które są przyjechały z samochodem z Niemiec są w dobrym stanie... nie będę się mądrzył, bo mechanikiem nie jestem, ale na pewno jest część ludzi, która kupuje firmowe, najlepsze, najdroższe... ja w tym względzie wyznaję taką zasadę - idę do sklepu motoryzacyjnego i mówię, że do tego i tego poproszę klocki czy tam tarcze czy komplet i najczęściej mają 3 typy w 3 cenach i zawsze biorę te ze środka a kto je robił to mam głęboko...
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze pomozeChciałbym zapytać jakie macie u siebie założone tarcze i klocki hamulcowe?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3143
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Sprawdź dokładnie ten zacisk lewego tyłuceki70 pisze:Obstawiam , że to zaciski od klocków . Dziś pisk był bardziej słyszalny przy dojazdach do miasta , w ruchu miejskim, ustaje gdy przyciskam hamulec . Dodatkowo w poprzednim aucie miałem podobnie z tym ,że tam nie było psów tylko drgania w kierownicy przy hamowaniu i gorący lewy-przedni alus i zapowiadało się kompletna wymiana kloców idt. ale skończyło się zestawie naprawczym do zacisków .
A jak wy obstawiacie?:
- piski w ruch miejskim<przy 120 kilometrach nie słychać > i znikające po naciśnięci pedała hamulca.
- pisk dobiega z tyłu , za kierowcą
- ciepła tylna lewa felga, pozostałe zimne
Linki tych pisków :
https://youtu.be/6OMPYSMfXGM
https://youtu.be/eR5U0a3ejT0
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, 21:24 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT