[B]Hamulce
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Chciałem odświeżyć trochę zaciski i jarzma przy okazji wymiany kół, co polecacie do ich malowania?
Znalazłem coś takiego; http://allegro.pl/lakier-zaciski-hamulc ... 94348.html
Znalazłem coś takiego; http://allegro.pl/lakier-zaciski-hamulc ... 94348.html
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Foliatec, Hammerite "Prosto na rdzę" i jeszcze coś ludzie wspominają o zestawie z Motip'a. Ja osobiście malowałem zaciski Hammeritem szarym młotkowym, fotek nie mam ale fajnie to wyglądało i przez 2 lata nic się nie działo (potem auto sprzedałem).
Jak nie będziesz ściągał zacisków to lepiej jak będziesz malował pędzlem niż sprayem.
Jak nie będziesz ściągał zacisków to lepiej jak będziesz malował pędzlem niż sprayem.
-
- Imię: Michał
- Auto: Zafria B Enjoy
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Panowie, odgrzewam kotleta - dopadła mnie podobna przypadłość, mianowicie zablokowało mi hamulce i nie chcą puścić. Samochód ledwo co jest w stanie jechać,
Dotyczy to wszystkich kół, przy czym najbardziej trzyma przednie prawe - tym nie da się przekręcić jak jest auto na podnośniku. Pozostałymi da się pokręcić jednak wyczuwalny jest duży opór. Przypadłość pojawiła się "nagle" nie wiem czy to przypadek, ale stało się to po umyciu samochodu w tym wew. części nadkoli.
Jak chwyciły hamulce aby ruszyć "spuściłem" ciśnienie odpowietrznikiem i wtedy można było wkrętakiem trochę wcisnąć tłoczek. Samochód jedzie do ponownego użycia hamulca nożnego. Ręczny działa bez problemów. Klocki nie są zapieczone, jarzmo wyczyszczone z brudu, gumki na tłoczkach wyglądają OK.
Co może być przyczyną takiego zachowania ? Zapowietrzony układ ? Problem z pompą ? (sprawdzałem serwo - przy napompowaniu pedału hamulca i włączeniu zapłonu pedał opada - czyli wygląda, że serwo działa OK)
Jakieś sugestie ?
Niestety kolega Łysy nie podzielił się informacją co było przyczyną podobnych objawów u niego.
Pozdr.
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Spotkałem się z taką sytuacją kiedyś w megance kolegi. Okazało się że miał stary płyn hamulcowy, który zamienił się w wodę. Po wymianie płynu objaw ustąpił. Może u Ciebie też pomoże.
-
- Imię: Michał
- Auto: Zafria B Enjoy
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Podejrzenie padło na pompę, trzeba jakąś znaleźć na podmianę i się okaże czy to była przyczyna.
Orientuje się ktoś czy jest jakaś różnica w pompach wpiętych do serwo oznaczonego jako 13 142 362 a pompy wpiętej do serwo oznaczonego jako 13 142 363?
Orientuje się ktoś czy jest jakaś różnica w pompach wpiętych do serwo oznaczonego jako 13 142 362 a pompy wpiętej do serwo oznaczonego jako 13 142 363?
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mnie też dopadła przygoda z grzejącymi się tarczami a konkretnie lewy tył. Rozkręciłem wszystko przy okazji pomalowałem zacisk, jarzmo, tarcza do przetoczenia, nowe klocki i na razie odpukać jest ok.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
- Model: B
Czy wymieniał ktoś z was serwo w zafirze b albo ma jakiś opis jak się do tego zabrać
Muszę zmienić serwo bo skrzypi pedał podczas hamowania i spadla skuteczność hamowania
Muszę zmienić serwo bo skrzypi pedał podczas hamowania i spadla skuteczność hamowania
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
- Model: B
Mam zafire 2006rok z 1.8 z18xer
Muszę wymienić pompę hamulcowa tzn serwo
Czy wiecie jakie numery ma serwo w tym modelu z tym silnikiem bo od anglikow wydają się być inne
Mam zafire 2006rok z 1.8 z18xer
Muszę wymienić pompę hamulcowa tzn serwo
Czy wiecie jakie numery ma serwo w tym modelu z tym silnikiem bo od anglikow wydają się być inne
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
Zadaj pytanie tutaj: viewtopic.php?f=34&t=10688&start=540