[B]Tuleja zawieszenie tylne
A zatem panowie , tuleje wymienione bez specjalnego przyrządu i poszły bezproblemowo . Czas to dwie godzinki . Auto odzyskało stabilność na drodze i juz mi nie ściaga podczas hamowania. jechałem prawie 100km/h , puściłem kierownice i ostro zahamowałem i....auto jechało wyznaczonym torem . tak więc jestem zadowolony w 100% . Kumpel mi wziął za to 100zł i tak fajnie zrobił ,że mi nawet zbiezności nie zmienił . Dobra robota , wkrótce bierzemy sie za wymianę kompletnego sprzęgła z dwumasą. Tu będzie więcej roboty....
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
zastanawiam się czy jest mozliwosc wymiany bez koniecznosci demontazu belki?Czy może ktos wie jakie sa rozmiary zewnetrzne sciagcza , zrobił bym sobie takie coś, ale nie wiem jakie są wymiary z jednej strony i drugiej
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2017, 22:01 przez browar340, łącznie zmieniany 2 razy.
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
Opowiadasz bzdury panie Jarosławie wymieniłem wczoraj tuleje tylnej belki i nie ma możliwości tego zrobić nawet koperfild tego nie zrobi czaruj dalej powodzenia . Po pierwsze śruby są długie i na prawej stronie nie wyjdzie bo blokują el podwozia i lewa strona to samo nawet jakby śruby były odwrotnie to znów jedna nie wyjdzie bo zbiornik paliwa :>jarecki69 pisze:te tuleje można wymienić bez zdejmowania tylenj belki. Zrobisz to równiez bez specjalnego klucza czy ściagacza. ja to przetestowałem w tamtym roku (tzn. mój kumpel mi to wymieniał ). Zajęło mu to dobrą godzinę i nie było problemu.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B Cosmo 1.9 CDTI
Kup nowe tuleje i wtedy będziesz miał wymiary do ściągacza.
Zrób sobie do wyprasowania i wprasowania.
http://allegro.pl/sciagacz-tulei-tylnej ... l#imglayer - zdjęcie poglądowe.
Zrób sobie do wyprasowania i wprasowania.
http://allegro.pl/sciagacz-tulei-tylnej ... l#imglayer - zdjęcie poglądowe.
- browar340
- Bywalec
- Imię: Tomasz
http://allegro.pl/lemforder-tuleja-belk ... 29207.html
http://allegro.pl/lemforder-tuleja-belk ... 29207.html
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Rafoooo
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
Więc tak... sprawa wymiany tulei ma się następująco:
Bez ściągacza ... ani rusz
Ja jako że ściągacz wykonałem sobie sam. To za wymianę się zabrałem.... co i tak nie było proste (chodzi o wyprasowanie starej tulei), śruba którą zakupiłem za całe 9 złociszy, o klasie wytrzymałości 10.9 niestety wymiękła, wraz z łożyskiem tależykowym za 5zł, które się rozsypało przy wyciskaniu starej tulei. Dobrze ze posiadałem śrubę krótszą ale o klasie wytrzymałości 12.9 i zamiast łożyska podkładki które smarowałem olejem... to było dobrym rozwiązaniem
Wygląda to następująco:
Odkręcamy koło, samochód oczywiście zabezpieczony na podnośniku
To jest ściągacz, wraz z praską do wprasowania nowej tulei.
Odkręciłem dziwny czujnik położony na środku belki, w obawie niewiadomej ile belka się obniży
Następnym krokiem było spsikanie 4wd całej łapy, by było łatwiej... (nie wiem czy było)
Po oznaczeniu markerem idealnego położenia łapy, odkrecamy ją. Oraz wykrecamy śrubę przechodzącą przez tuleje ..... wyjdzie pod karoserią ... (tylko dla ułatwienia wystarczy podciągnąć podnosnikiem tył belki,zaraz pod sprężyną, tak jak na oznaczonym foto
Wyjmujemy śrubę i odstawiamy na bok łapę. Po czym znaczymy położenie starej tulei markerem.
Zakładamy ściągacz ...... i kręcimy... kręcimy ... aż oczy wychodzą
Tak wygląda belka bez tulei
A tyle wchodzi nowa tuleja bez wprasowywania i użycia siły... poprostu tyle da się ją włożyć.
Następnym etapem jest zalożenie "wpraski", która wprasowała tuleje bez żadnego problemu
Tak wygląda wprasowana tuleja
Następny etap to założenie łapy i przykrecenie jej według oznaczonego miejsca markerem. Najlepiej znaczyć po odkreceniu 2óch śrub wewnątrz otworów.
Po przykreceniu łapy, zakładamy koło i opuszczamy samochód.... po czym dokręcamy tuleje.
Tak wyglądała zużyta tuleja, rozeszła się na 2 części.
Bez ściągacza ... ani rusz
Ja jako że ściągacz wykonałem sobie sam. To za wymianę się zabrałem.... co i tak nie było proste (chodzi o wyprasowanie starej tulei), śruba którą zakupiłem za całe 9 złociszy, o klasie wytrzymałości 10.9 niestety wymiękła, wraz z łożyskiem tależykowym za 5zł, które się rozsypało przy wyciskaniu starej tulei. Dobrze ze posiadałem śrubę krótszą ale o klasie wytrzymałości 12.9 i zamiast łożyska podkładki które smarowałem olejem... to było dobrym rozwiązaniem
Wygląda to następująco:
Odkręcamy koło, samochód oczywiście zabezpieczony na podnośniku
To jest ściągacz, wraz z praską do wprasowania nowej tulei.
Odkręciłem dziwny czujnik położony na środku belki, w obawie niewiadomej ile belka się obniży
Następnym krokiem było spsikanie 4wd całej łapy, by było łatwiej... (nie wiem czy było)
Po oznaczeniu markerem idealnego położenia łapy, odkrecamy ją. Oraz wykrecamy śrubę przechodzącą przez tuleje ..... wyjdzie pod karoserią ... (tylko dla ułatwienia wystarczy podciągnąć podnosnikiem tył belki,zaraz pod sprężyną, tak jak na oznaczonym foto
Wyjmujemy śrubę i odstawiamy na bok łapę. Po czym znaczymy położenie starej tulei markerem.
Zakładamy ściągacz ...... i kręcimy... kręcimy ... aż oczy wychodzą
Tak wygląda belka bez tulei
A tyle wchodzi nowa tuleja bez wprasowywania i użycia siły... poprostu tyle da się ją włożyć.
Następnym etapem jest zalożenie "wpraski", która wprasowała tuleje bez żadnego problemu
Tak wygląda wprasowana tuleja
Następny etap to założenie łapy i przykrecenie jej według oznaczonego miejsca markerem. Najlepiej znaczyć po odkreceniu 2óch śrub wewnątrz otworów.
Po przykreceniu łapy, zakładamy koło i opuszczamy samochód.... po czym dokręcamy tuleje.
Tak wyglądała zużyta tuleja, rozeszła się na 2 części.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2017, 02:41 przez Rafoooo, łącznie zmieniany 4 razy.
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.
wspominać.