geometria zdzieranie opon
geometria zdzieranie opon
Witam moja zośka miała kuku (gościu wjechał w nia na pełnym bucie zaparkowaną na poboczu -auto znalazło sie na drodze )dostała w tylni narożnik i w koło, belkę wymieniłem na nową (używana udało mi sie dostać kompletną z amorami tarczami itp) po tym auto zaczęło ściągać na lewo na nierównej powierzchni tańcuje ale np na autostradzie jadę 140 puszcze kierownice i leci prosto ale wystarczy jakieś pochylenie i zaraz zaczyna ściągać byłem na geometrii w ASO nawet ale coś mało profesjonalnie podeszli (powiedzieli ze tył to pikuś ale przód trochę nie tak ) a ja jeździłem parę miesięcy mecząc się aż dojechałem na przegląd i gościu mówi ze przód zbieżność ok ale tył nawet na maszynie nie łapało wiec duża różnica musiała być
muszę jechać do innego speca od geometrii ale przeciągam bo za chwile będę wymieniał pierdziel.. dwu masę bo juz ledwie zipie i geometria pewnie znowu do ustawienia
martwi mnie tylna belka przecież nie jest regulowana mam teorie ze belka jest prosta tylko otwory sie przestawiły i teraz jedno koło wyprzeda drugie ale dlaczego w aso mi tego nie sprawdzili mimo ze wiedzieli ze byla wymiana bo był bity
panowie jak myślicie moze coś więcej odczytacie z wydruku ?
Geometria
muszę jechać do innego speca od geometrii ale przeciągam bo za chwile będę wymieniał pierdziel.. dwu masę bo juz ledwie zipie i geometria pewnie znowu do ustawienia
martwi mnie tylna belka przecież nie jest regulowana mam teorie ze belka jest prosta tylko otwory sie przestawiły i teraz jedno koło wyprzeda drugie ale dlaczego w aso mi tego nie sprawdzili mimo ze wiedzieli ze byla wymiana bo był bity
panowie jak myślicie moze coś więcej odczytacie z wydruku ?
Geometria
- dany1107
- Mieszkaniec
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira B VXR 2.0 241KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Witam. Panowie i panie co może być powodem zdzierania się opon od wewnętrznej strony? Chodzi mi o przód, dodam że czasem podczas skrecania słychać jakiś stukot, i jeszcze to że auto kupiłem z takimi oponami więc nie wiem czy coś jest sypnięte czy takie opony założyli do sprzedaży. Z zewnątrz wygląda jak nowa. Pytam żeby mniej więcej wiedzieć co sprawdzić.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- dany1107
- Mieszkaniec
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira B VXR 2.0 241KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Pojadę napewno na zbieżność bo mimo że auto jedzie prosto jak puszczę kiere to sama kierownica jest jednak lekko skrecona w prawo. A o opony pytam bo właśnie założyłem nowe i troszkę szkoda by było jak by się skończyły zbyt szybkoryba1 pisze:Jak słychać stukot przy skręcaniu to pewnie przeguby.co do opon jedz sprawdź zbieżność czy nie tnie Ci opon
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Sprawdź jeszcze sworzeń wahacza, wybity przy skręcie też będzie pukał.
Przed geometrią napraw zawieszenie i wymień opony inaczej nie ma sensu.
Przed geometrią napraw zawieszenie i wymień opony inaczej nie ma sensu.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2016, 21:37 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
-
- Przeglądacz
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Witam. Od jakiegoś czasu mam tak jakby poszarpane opony z przodu (jak są 3 rzędy bieżnika na oponie to te boczne są poszarpane, środek jest ok.), tak jakby kawałki gumy były lekko powyrywane, nie starte bardziej w jakimś miejscu, tylko wyrwane. Opony letnie mam obydwie tak poszarpane, ta od kierowcy chyba bardziej, a zimowe na razie tylko ta od kierowcy bardziej niż ta od pasażera. Sprawdzałem zbieżność i wszystko jest idealnie. Wizualnie też wszystko wygląda dobrze, mechanik sprawdzał na kanale. Wina opon też raczej jest wykluczona, bo zdziera letnie jak i zimowe. Zresztą letnie mają 4 lata.
Mechanik powiedział, że może to być wina amortyzatorów / ra, i niekoniecznie może to wyjść na ścieżce diagnostycznej.
Co to może być? Szkoda mi opon, a amortyzatorów specjalnie nie będę wymieniał, bo to może być coś innego.
Dzisiaj zauważyłem, że lekko ściąga go w lewo przy jeździe na wprost. Ciśnienie w oponach jest ok. Niedawno założyłem letnie opony, wyważałem koła i dopiero co były pompowane.
Mechanik powiedział, że może to być wina amortyzatorów / ra, i niekoniecznie może to wyjść na ścieżce diagnostycznej.
Co to może być? Szkoda mi opon, a amortyzatorów specjalnie nie będę wymieniał, bo to może być coś innego.
Dzisiaj zauważyłem, że lekko ściąga go w lewo przy jeździe na wprost. Ciśnienie w oponach jest ok. Niedawno założyłem letnie opony, wyważałem koła i dopiero co były pompowane.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2017, 23:39 przez 5kt, łącznie zmieniany 3 razy.
- mariusz_technik
- Mieszkaniec
- Model: