Wymiana amortyzatorow Zafira b

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
MPeter

Wymiana amortyzatorow Zafira b

#1 Post autor: MPeter »

Witam Serdecznie!
Chyba z braku lepszego zajecia .. albo ze skompstwa pokusilem sie o wymiane amortyzatorow samemu. Przeczytalem pare tematow i miało byc latwo szybko i przyjemnie... i bylo latwo... zdjąć koło a potem.. Połamane klucze przy srubach i na koniec to?Dlaczego nikt nic nie pisze o tym przekletym plastikowym guwnie?Jak zdjac ten plastikowy kolnierz?Da sie go zdementowac bez uszkadzania? :/
Załączniki
20160312_121514.jpg
2016-03-12 16.44.53.jpg
2016-03-12 16.44.53.jpg (124.97 KiB) Przejrzano 1974 razy

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

nie przerabiałem tematu wymiany amorów, ale moim zdaniem jak wsadzisz cieniutki śrubokręt między te ząbki to powinny puścić...
Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 mar 2016, 20:23 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

MPeter

#3 Post autor: MPeter »

Dzięki. To sie nasuwa jako jedno z pierwszych pomysłów. Moje próby jednak potwierdzaja że elementy sa dość twarde. Boje się ze przy mocniejszym użyciu srubokreta element peknie a jest on trudno dostepny. Czy udalo sie komus to ściągnąć bez uszkodzenia?Jakis patent czy próbować z tym odychalnie srubokretem?

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: darek_s »

Ja robiłem u siebie wbijając śrubokręt i po ząbku rozsuwając.Nic mi nie pękło a nie rozczulałem się z tym zbytnio.Założyłem potem te same zabezpieczenia ściskając żabką.Trzyma dobrze.

Stiv32
Świeżak
Imię: Leszek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#5 Post autor: Stiv32 »

Te plastiki masz nowe w komplecie z nowymi amortyzatorami (np. Sachs) - a w razie czego po ok 14 zł dostępne więc nie ma co się z tym pieścić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”