[B] Auto płynie, myszkuję na nierównościach
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
[B] Auto płynie, myszkuję na nierównościach
Robiłem wymianę końcówek i tuleje tylną przedniego lewego wahacza. Po wymianie miałem lekko przekręconą kierownicę ale auto na drodze zachowywało się ok. Zrobiłem zbieżność, w sumie cały tydzień jazda po mieście i nic nie zauważyłem, ale dzisiaj miałem trasę i auto przy jeździe na wprost przy nierównościach płynie/myszkuj.
Skopana zbieżność, czy coś innego ?
Skopana zbieżność, czy coś innego ?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2016, 23:54 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB
ZC
ZC
- tOmki
- Zafiromaniak
Jestem po wymianie końcówek, tulei wahacza i tulei belki, ale jeszcze red robieniem geometrii/zbieżności.
W sumie bujanie się zmniejszyło ale nadal czuć.
Jeżeli przyjdzie mi wymieniać amortyzatory to jakie, ewentualnie co z dodatkowych elementów ?
W sumie bujanie się zmniejszyło ale nadal czuć.
Jeżeli przyjdzie mi wymieniać amortyzatory to jakie, ewentualnie co z dodatkowych elementów ?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2016, 20:42 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB
ZC
ZC
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Sprawdź ciśnienie w oponach
Ja mam zawias na Tip Top, a na zimówkach tak buja samochodem, że szkoda gadać.
Możesz też podjechać na stację diagnostyczną i za ok 20 zł niech sprawdzi ci luzy bo może coś jeszcze jest a o tym nie wiesz i przede wszystkim amortyzatory. Może z tyłu masz zbyt dużą różnicę pomiędzy lewym i prawym i to też może wpływać na bujanie. Znajomy miał tak w Scenicu, po wymianie amorów inne auto.
Ja mam zawias na Tip Top, a na zimówkach tak buja samochodem, że szkoda gadać.
Możesz też podjechać na stację diagnostyczną i za ok 20 zł niech sprawdzi ci luzy bo może coś jeszcze jest a o tym nie wiesz i przede wszystkim amortyzatory. Może z tyłu masz zbyt dużą różnicę pomiędzy lewym i prawym i to też może wpływać na bujanie. Znajomy miał tak w Scenicu, po wymianie amorów inne auto.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2016, 10:14 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- tOmki
- Zafiromaniak
Byłem na SKP, amortyzatory wszystkie w zakresie 81-83%, na szarpakach nic nie wyszło. Żadnych innych luzów nigdzie nie ma. Zbieżność zrobiona, jechałem już 160km/h bez większych problemów. Mam wrażenie że jeszcze auto sobie lekko płynie, ale to może wina przesiadki na mniejsze zimówki, lub moje przewrażliwienie. Czekam na wiosnę i przesiadkę na letnie opony.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2016, 12:47 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB
ZC
ZC