[B] Śruba zabezpieczająca koło-brak nasadki

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
gosia

[B] Śruba zabezpieczająca koło-brak nasadki

#1 Post autor: gosia »

Witam!!!

Mam mały problem.tzn.mały...wielki... :>

Mianowicie chciałam dziś wyważyć koła i wszystko fajnie, tylko okazało się,iż niestety nie da się odkręcić tej śruby zabezpieczającej na żadnym kole.W ASO wołają za to w okolicach
500 zł...co nie napawa mnie wielkim entuzjazmem... :/ stąd pytanie... macie może jakiś patent na takową przypadłość...jedyne co... to zastosowałam WD 40,jednak wątpię w powodzenie tej akcji... :(
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 17:37 przez gosia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

gosia, a nie masz specjalnej nasadki do tej śruby gdzieś w bagażniku, schowku? Do tych śrub powinna być, inaczej to może jakiś ślusarz-mechanik albo w ostateczności ASO

gosia

#3 Post autor: gosia »

MieHor...Mam tę nasadkę,tylko jest ona delikatnie obrobiona,podobnie zresztą jak śruby,które jeszcze zapiekło w feldze i problem na maxa... :(

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

Znajdź dobrego ślusarza i da radę pewnie za mniej niż ASO a potem załóż normalne śluby co by nie było powtórki

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#5 Post autor: Maciek »

Gosia jedź do innego wulkanizatora - mi od ręki odkręcili śruby zabezpieczające do których nie miałem klucza. Koleś podszedł z jakimś sprzętem i zrobił to szybciej niż kluczem ;)

gosia

#6 Post autor: gosia »

Dzięki ;) ...to faktycznie może jeszcze spróbuję gdzieś indziej uderzyć...
Maciek pisze:Koleś podszedł z jakimś sprzętem
Oby u nas w Krk... kolesie dysponowali takim sprzętem. ;)

gosia

#7 Post autor: gosia »

jacek2308 pisze:ale właśnie parę razy przyłożyłem w tą śrubę młotkiem + dobry klucz do rur i dało rade
Też właśnie tak robili...ale nie dało rady :/ Dzisiaj poszukam jakiegoś Wulkanizatora na sterydach...to może jakoś bardziej się przyłoży ;)

Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Gosia jeżeli masz nasadkę a ona się ślizga możesz jeszcze w ten sposób spróbować.
W castoramie widziałem klej-masę do odkręcania zjechanych śrub. kup ten specyfik wlej go do nasadki i nasadkę na śrubę. Odczekaj ile każą i spróbuj odkręcić. Powinno się udać.

gosia

#9 Post autor: gosia »

Dzięki teRek...właśnie moi "umysłowi" koledzy z pracy się za to zabrali w/w metodą... więc może akurat się uda...choć zważywszy na to,że jak mi hokejka "wisiała" i się wzięli za jej przytwierdzanie... to mi cały zderzak odpadł i wylądowałam w ASO... :roll: także nawet nie chcę wiedzieć jakie skutki uboczne będą tym razem... ;)

M@rio

#10 Post autor: M@rio »

gosia pisze:jak mi hokejka "wisiała" i się wzięli za jej przytwierdzanie... to mi cały zderzak odpadł i wylądowałam w ASO... :roll:

:shock:
dobry ślusarz powinien się z taką śrubą uporać i na pewno nie za 500 zł

pozdrawiam i powodzenia

gosia

#11 Post autor: gosia »

Wszystko fajnie...chłopaki zaczęli już akcję...ale jednak musiałam ją przerwać...ponieważ tak sobie myślę... mam jedną nasadkę, a śrub do odkręcenia są cztery sztuki, po jednej na każdym kole i jak mi tę nasadkę skleją z jedną śrubą...to co z resztą...???No nic... zostaje jednak Strong-Wulkanizator.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ostatecznie...dla innego Wulkanizatora,którego udało mi się namierzyć...moje śruby nie stanowiły żadnego problemu...5 min.i po problemie....odkręcone,wyważone i zmienione na zwykłe śruby...więc raczej powtórki nie będzie..w każdym razie bardzo dzięki dla Wszystkich za podpowiedzi...no i wiadomo dla Prezesa :piwo: .

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#12 Post autor: rzadki »

gosia pisze:No nic... zostaje jednak Strong-Wulkanizator.
lubię Twój styl pisania Gosiu ... ;) aż się humor poprawia na wieczór ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”