[B]koło zapasowe czy zintegrowany zestaw naprawczy

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Pedro
Debiutant
Model:

[B]koło zapasowe czy zintegrowany zestaw naprawczy

#1 Post autor: Pedro »

Mam problem z doborem koła zapasowego. Przy silniku 150KM są tarcze 308mm i felga 15" nie wejdzie. Z kolei z felgą 16" jest problem ze zmieszczeniem koła w koszu pod podłogą. Wprawdzie się wciśnie ale strasznie ciężko założyć zaczep (opona 205/55). Może szukać opony 195/60 lub 65. Problem nie jest ze średnicą koła, a z grubością. Wolał bym koło pełnowymiarowe niż dojazdówkę.
Jak macie to rozwiązane u siebie przy silnikach 150KM.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:35 przez Pedro, łącznie zmieniany 1 raz.

giant19s

#2 Post autor: giant19s »

Z zaczepem kosza to mechanizmem w bagażniku (śruba) powinieneś dać radę skręcić trochę ten uchwyt do kosza niżej tak aby kosz łapał się do niego bez problemu.
No chyba że masz taki wysłużony jak ja i nie da rady :P wtedy koło zostaje w domu niestety :( zawsze faktycznie pozostaje kupno węższego koła ;)

MarcysM

#3 Post autor: MarcysM »

U mnie jest 205/55 16". W lecie na próbę wyjmowałem i wkładałem koło - dało radę ale się namęczyłem. Trzeba się pobawić tym zwisającym zaczepem (można obrócić o 180st), u mnie tak poszło lepiej.

yach

#4 Post autor: yach »

Może masz kombinowaną śrubę przy zaczepie , u mnie koło szesnastka szerokość 205 ,profil 55 wchodzi bez problemu (szerze też by weszło).

giant19s

#5 Post autor: giant19s »

U mnie 195 już nie mogę zamknąć a zaczep niestety nie działa tak jak powinien (nie da się do obrócić tak aby skręcić go w dół).
Pozostaje jeszcze opcja zapięcia kosza za pomocą lewarka jednak również z pomocą lewarka będzie trzeba go otwierać ;)
Może kiepski pomysł ale w ostateczności zawsze coś.

slabek1

#6 Post autor: slabek1 »

Witam
Czy macie moze namiar na warsztat ktory zalozylby mi koszyk na zapasowe kolo w zafirze B miejsce warszawa i okolice ?
pzdr

sasza35

#7 Post autor: sasza35 »

Witam Wszystkich.
mam pytanie w temcie kompresora montowanego we wnęce przestrzeni bagażowej.
Czy wszystkie Zafirki maja go na wyposażeniu?
Sprawdziłem stan posiadania i okazuje sie ze kompresorka w miejscu wskazanym przez Instrukcję nie ma :(
Wprawdzie można taki dokupić : http://opel.dixi-car.pl/serwis-akcesori ... 7.htm#form
ale to jednak spory wydatek :oops:
No i czy użyję tego ustrojstwa 2 razy w roku? ( pewnie najczęściej do pompowania materaca :lol: ) , a wiadomo : NAJLEPSZE NA KACA JEST POWIETRZE Z MATERACA :driver:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, 12:45 przez sasza35, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#8 Post autor: rhaaziel »

Ja tez nie miałem, a mam dość wysoką wersję wyposażenia, najwyraźniej poprzedni właściciel bardzo się z nim zżył i nie zostawił mi go :>

Mam inny i sobie chwalę, cały metalowy z dużym ciśnieniomierzem.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#9 Post autor: MieHor »

W Zafirach wyposażenie w kompresor i zestaw naprawczy do kół to opcja, jeśli było to wyposażenie fabryczne to w kodach jest:

6Y4 ZAPASOWE KOŁO I OPONA, USUNĄĆ
WTS ZESTAW, OPONA, NAPRAWA OPONY, ZINTEGROWANE WYPOSAŻENIE

wtedy nie ma koła zapasowego

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#10 Post autor: franki »

U mnie jest..
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

sasza35

#11 Post autor: sasza35 »

hmmm zapasik dynda sobie pod kufrem :/

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#12 Post autor: MieHor »

W swoim poprzednim poście chciałem tylko powiedzieć, że najczęściej jak na wyposażeniu jest koło zapasowe, to nie występował zestaw naprawczy, chyba że klient sam sobie zamówił dodatkowo i tylko tyle.

Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

A ja mam koło i zestaw naprawczy. Ale cwany belg zostawił sobie kompresor a mi sie ostał płyn.

Jarek1967

#14 Post autor: Jarek1967 »

Szanowni forumowicze mam pytanie związane z kompresorem. Otóż zdarzyło mi się złapać kapcia pierwszy raz od paru lat. Byłem przekonany że poradzę sobie z zestawem naprawczym , a tu guzik niby wszystko jest : kompresor, butelka z płynem, wężyki, końcówki. Wszystko zgodnie z instrukcją podłączyłem i nic. Kompresor milczy jak zaklęty. wyjąłem go ze styropianowej obudowy a on nie ma żadnego zasilenia prądowego. Czy ktoś wie jak on jest zasilany, Czy potrzeba do niego jeszcze jakiś kabel? A do wulkanizatora pojechałem na lawecie .

dejna

#15 Post autor: dejna »

Do kompresora powinien być przewód zakończony wtyczką do gniazdka samochodowego, które powinno znajdować się w tym samym miejscu gdzie kompresor... może jest od zwijany (przewód)?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”