Prośba o wycenę problemów karoseryjnych

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Agamek12

Prośba o wycenę problemów karoseryjnych

#1 Post autor: Agamek12 »

Otóż mam na oku pewną Zafirę, która ma niestety kilka mankamentów. Podajcie mi proszę orientacyjne ceny napraw zgodnie z poniższym zestawieniem:
1. wymiana prawych tylnych drzwi - na Allegro widzę je od 300zł w górę, podobno gotowe do założenia, z szybą, bez rdzy - możliwa taka cena? Z Etzolda wyczytałem, że nie ma problemu z ich samodzielną wymianą...?
2. wymiana klapy tylnej - na Allegro widzę je od 500zł w górę, podobno gotowe do założenia, z szybą, bez rdzy - możliwa taka cena? Z Etzolda wyczytałem, że nie ma problemu z jej samodzielną wymianą...?
3. zamek tylnych lewych drzwi nie daje się otworzyć od zewnątrz i ze środka - jaki koszt całej naprawy i co to może być? Centralny zamek również nie działa na ich blokadę
4. dziura w przycisku klaksonu - wymiana całej poduszki - jaka cena? I czy można tak "poprostu" wyjąć jedną poduchę i włożyć inną? Czy moze musi pasować jakimś numerem, etc.? A może da się wymienić samo poszycie?

I zupełnie nie w temacie: jaki jest koszt tarcz i klocków tylnych hamulcowych wraz z wymianą? Myślę o czymś przyzwoitym, niekoniecznie z górnej półki...
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, 22:22 przez Agamek12, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: BajBus »

zacznę od konca ;)
komplet (klocki tarcze czujniki ) TRW 600zł
4. nie trzeba zmieniać calej poduchy wystarczy nabę (ale tylko orginał, nie żadne zamienniki z allegro) poducha (jeśli sie już na nią zdecydujesz) to jaka bądź od zafiry/astry II
3. no jak sie nie otwierają z żadnej strony to moze być problem... trzeba jakoś boczek zdjąć ale bez otwarcia drzwi to może być baardzo ciężko.
2 i 1 ceny bywają różne, jaką znajdziesz po takiej kupisz... wymienić, wymienisz sam bez większych problemów

BTW co to jest
Etzolda
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Agamek12

#3 Post autor: Agamek12 »

BajBus pisze:BTW co to jest
Etzolda
Hans Rudiger Etzold

darkp1

#4 Post autor: darkp1 »

Jak będziesz wymieniał prawe, tylne drzwi, to chyba razem z zamkiem sprzedają? Możliwe że sterowanie z centralki nie idzie, ale to chyba najgorsza wersja.

Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

jesli chodzi o centralny to:

zamek tylnych drzwi - ok 70 zł na alledrogo

jeśli poszła centralka to gdzieś ok 150 za naprawę, jeśli się nie uda to ok 100 za używkę + 100 w serwisie za sparowanie razem z kluczykami.

ale trzeba pamiętać że w Zafirkach jest problem z przecierającymi się kablami między ramą a drzwiami, trzeba ściągnąć tą gumkę i sprawdzić. Jeżeli okaże się że tam masz przetarte kable to koszt naprawy bliski 0 zł.

bondzo001

#6 Post autor: bondzo001 »

Kolego adamek 12, z tymi zablokowanymi drzwiami bedziesz mial troche problemow zeby zdemontowac tapicerke.a drzwi i klape tylna juz kupisz pod kolor kompletne.tylko poszukaj gdzie stoi zafirka na czesci, najlepiej jeszcze nie rozkrecona

skurek7

#7 Post autor: skurek7 »

nie chcąc zakładać nowego tematu to się podepnę
jak to jest z poduchą pasażera?
jak wystrzeli to cala deska do wymiany?

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#8 Post autor: Maciek »

Tak, albo rzeźba w postaci klejenia, ale widoczne będzie zawsze.

dejna

#9 Post autor: dejna »

no niestety Maciek ma racje.... jednak jakbys skleil , to sa warsztaty (np.. Smart plus), ktore sie zajmuja naprawa desek wlasnie po dziurach, nacieciach jakichs klejach i tympodobnych... ale wczesniej proponuje zapytac w takim warsztacie czy jest szansa na naprawe az takiej duzej powierzchni... bo ich technologia tez ma jakies ograniczenia (jednak osobiscie sklanialbym sie do wymiany)

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#10 Post autor: Maciek »

Widziałem taką naprawioną deskę - w dotyku od razu inna niż oryginał, napis AIRBAG trochę inną czcionką.
Jak ktoś się nie zna to nie zauważy.

skurek7

#11 Post autor: skurek7 »

no wymiana trochę kosztowna.. ale to akurat tak czy siak pójdzie w ostatniej kolejności..
o tego smarta to podzwonię po warsztatach. pytanie tylko czy można tam po naprawie wsadzić poduchę
a jak nie to będzie dodatkowa połka :lol:

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#12 Post autor: BajBus »

napisz do 71wujas'a on ma naprawianą desche...
myśle że Ci podpowie coś/odradzi klejenie ;)
skurek7 pisze:ytanie tylko czy można tam po naprawie wsadzić poduchę
ja bym już nie ryzykował... różnie to może być później tak jak z tymi atrapami na kierownice z allegro ;) więc jak chcesz wkładać poduchę to zmień dechę, będzie najbezpieczniej :)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”