Podświetlenie deski i wymiana tarcz zegarów

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#16 Post autor: marwisn »

Szuwarek pisze:
jacek28 pisze:
Szuwarek pisze:Do Mid-a dostałem się bez rozbierania deski
da sie zrobić ???? bo własnie mam problem i tak ktos mi podpowiedział ze przez dziure po radiu powinienem tam sie dostac - wyskoczył mi z zaczepów i chce go jakos wpiąć- ciekawe czy dam rade :/ ?
Właśnie przy zakładaniu deski mi wyskoczył i tak zrobiłem żeby jej znowu nie rozkręcać :)
H,Łajszczak pisze:Ale nie wiem czy warto ryzykować,demontaż deski to jest jakieś 10 minut
No mi to zajęło więcej czasu bo robiłem, pierwszy raz :)
Pierwszy raz najgorszy. Potem jak wiesz gdzie i co pociągnąć to idzie ekspresem. Warto pozamieniać wszystkie żarówki na odpowiedniki led (w zegarach też). Koniec problemów z przepalaniem i koniecznością ponownej rozbiorki.

Teoretycznie po wypięciu mid'a z deski i odpięciu wtyczki po obróceniu może uda się go wyjąć przez otwor w desce. Miejsca jest dość. Małełapki trzeba mieć:-D.

Tooomuss

#17 Post autor: Tooomuss »

Ostatnio wracając samochodem chciałem włączyć ogrzewanie szyb a że był to wieczór to nie bardzo widziałem i moje pyt. czy ten panel ( http://img19.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1939722843 ) jest podświetlany ? Bo nie jestem pewien

pablo2374

#18 Post autor: pablo2374 »

według mnie jest, mam taki sam

Tooomuss

#19 Post autor: Tooomuss »

To pewnie żarówki się przepaliły, przypadkowo zwróciłem uwagę na to nie widząc jak jest ustawiony nawiew, dlatego pytam bo nie byłem pewien, wiem że to nie temat do tego ale takie małe pytanko podczas dodawania gazu światła drogowe jak i na desce przygasają troszkę co to może być ?

pablo2374

#20 Post autor: pablo2374 »

Tooomuss, nie żarówki, a jedna żarówka w pokrętle siły nadmuchu :lol:

Tooomuss

#21 Post autor: Tooomuss »

pablo2374 pisze:Tooomuss, nie żarówki, a jedna żarówka w pokrętle siły nadmuchu :lol:
Nie jestem specem, i nie znam wszystkiego na wylot ;P
:lol:

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#22 Post autor: MieHor »

Tooomuss, tu masz opisane problemy związane z przygasaniem świateł itp.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 7b4419a19d a także poszukaj rozwiązania tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4106

Tooomuss

#23 Post autor: Tooomuss »

MieHor pisze:Tooomuss, tu masz opisane problemy związane z przygasaniem świateł itp.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 7b4419a19d a także poszukaj rozwiązania tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4106
Bóg zapłać że istnieją tacy ludzie jak ty !:) :piwo:

[ Dodano: Sob Gru 17, 2011 11:02 ]
Witam, mam mały problem z demontażem popielniczki i zapalniczki, po jest to potrzebne żeby dostać się do śrub, w jaki sposób je zdemontować ?

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#24 Post autor: marwisn »

Potrzebujesz torx'a 5 i trochę cierpliwości. Popielniczka jest mocowana jednym wkrętem na środku. Zobaczysz go jak spojrzysz we wnękę pod popielniczką. Potem z wyczuciem ciągniesz popielniczkę w górę i do siebie.

Zosiek

#25 Post autor: Zosiek »

Witam. Jestem tu nowy. Mam Zafirkę od niedawna. Czytałem troszkę i chcę zmienić podświetlenie zegarów. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz... Mianowicie czytałem gdzieś że ktoś po wymianie żarówek na niebieskie miał zielony kolor - niby jakaś żółta folia na zegarach. Czy ktoś mógłby coś o tym napisać? Czy faktycznie jest coś takiego? Jesli tak to jak to zdjąć? I czy w ogóle można ją zdjąć??
Z góry dzięki

[ Dodano: Nie Paź 28, 2012 06:42 ]
Czy ktoś udzieli mi odpowiedzi?

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Model:

#26 Post autor: ekmir »

u mnie przy próbie zmiany podświetlenia na białe diody LED SMD pojawiły się następujace kolory:
- prawie białe tam gdzie tarcze zegarów,
- kremowe/bardziej żółte tam gdzie licznik kilometrów,
- żółte wyświetlacz TID

Czy jest jakiś sposób aby wszędzie było biało?

nicealbin

#27 Post autor: nicealbin »

Tutaj jest dokładnie opisany problem i próby rozwiązania
link

Krótko mówiąc zarówno w wyświetlaczu kilometrów jaki i wyświetlaczu MID/TID występuje żółty filtr. Jak wsadzisz niebieskie diody to masz zielony efekt. Sam tego doświadczyłem.

Opisze moje próby wymiany oświetlenia deski.
Mam Zafirę 1.8 16V '04. W ZA mam białe zegary z chromowana obramówką.
Postanowiłem zmienić podświetlenie zegarów na niebieskie i wskazówki na czerwone. Oczywiście na diody. Podświetlenie zegarów z diodami działa prawidłowo ale diody jakie wsadziłem dają słaby efekt w nocy (troszkę ciemno - postaram się wrzucić fotki w najbliższym czasie) wiec na pewno wracam do fabrycznego rozwiązania. Podświetlenie wskaźnika kilometrów - żółty filtr więc efekt zielony. To samo w MID-ie. Podsumowując kilka godzin rozkręcania a uzyskany efekt nie był satysfakcjonujący. Ale zabiorę się jeszcze raz ale już włożę nie niebieskie a czerwone diody dla MID-a i wsk. kilometrów i pomarańczowe dla tarcz.. Na zółtym filtrze nie powinno widać różnicy a kolor zawsze lepszy niż oplowski "bursztynowy".

Tak więc radzę zakupić kilka dodatkowych diod innego koloru żeby nie rozkręcać ponownie :)

Udało mi się natomiast wymienić podświetlenie na czerwone diody w:
- przełączniki otwierania szyb przód/tył
- włącznik świateł
Efekt zajefajny :)

Dodatkowo podświetliłem sobie popielniczkę i półeczkę pod popielniczką także czerwone led - polecam bardzo pomocne szczególnie w nocy.

A że posiadam klimatronic postanowiłem wymienić również podświetlenie wyświetlacza i przycisków klimatronica. Oczywiście wymiana poszła sprawnie i jest git - pięknie świeci. Tylko zauważyłem dopiero na drugi dzień że jak wyłączę zapłon i wyłączę oświetlenie moja modyfikacja podświetlenia klimatronica nie gaśnie :) Gaśnie dopiero po około 5-6 minutach po wyłączeniu zapłonu. I tu troszkę zbaraniałem bo nie wiem co jest przyczyną.

Ale z braku czasu na razie to zostawiłem do wiosny.

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Model:

#28 Post autor: ekmir »

nicealbin to własnie mój wątek :lol: i moje spostrzeżenia :D

nowm

#29 Post autor: nowm »

nicealbin pisze:Udało mi się natomiast wymienić podświetlenie na czerwone diody w:
- włącznik świateł
jakie żarówki są w przełącznikach? Czy do podświetlenia włącznika świateł da radę się jakoś inaczej dostać niż poprzez rozebranie całej deski rozdzielczej?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#30 Post autor: Bodek »

nowm pisze:
nicealbin pisze:Udało mi się natomiast wymienić podświetlenie na czerwone diody w:
- włącznik świateł
jakie żarówki są w przełącznikach? Czy do podświetlenia włącznika świateł da radę się jakoś inaczej dostać niż poprzez rozebranie całej deski rozdzielczej?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7517

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=127&start=0
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”