Pofalowana przednia szyba w ZA

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
krzysiek82

Pofalowana przednia szyba w ZA

#1 Post autor: krzysiek82 »

Witajcie
Jadę sobie z żoną dzisiaj i zwróciła uwagę, że centralnie na wprost patrząc wszystko co za szybą wydaje się falować, zwróciłem na to uwagę i faktycznie tak jest, tak jakby szyba była zdeformowana (a jest fabryczna oryginalna) Czy też tak macie? Takie dziwne wrażenie, jakby było widać na zewnątrz gorące powietrze.

boogoo

#2 Post autor: boogoo »

Może ktoś polerował ci szybę?Taki efekt wtedy występuje.A stosują to handlarze,żeby zatuszować obicia kamyczkami.

krzysiek82

#3 Post autor: krzysiek82 »

boogoo pisze:Może ktoś polerował ci szybę?Taki efekt wtedy występuje.A stosują to handlarze,żeby zatuszować obicia kamyczkami.
hmm tego nie wiem, jak można to zweryfikować? Bo jak patrze na tą szybę to w sumie nic nie widzę od zewnątrz.

Todek

#4 Post autor: Todek »

Żeby nie zakładać nowego tematu to zapytam tutaj.
Jak to jest z przednią szybą, czy jest ona jednowarstwowa, czy też klejona z dwóch warstw? :?:
Czy jest mocowana na uszczelkę, czy klejona do nadwozia? :?:

Gruka

#5 Post autor: Gruka »

Bankowo klejona

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#6 Post autor: janekW67 »

I raczej na pewno jest klejona z kilku warstw.
Oczywiście!

Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Nie sądzę aby obecnie produkowane szyby były jednowarstwowe. każda szyba składa sie z dwóch warstw klejonych a pomiędzy mini znajduje się warstwa z tworzywa sztucznego chyba. Kiedys rozbijałem taka szybę i wewnątrz właśnie znajdowała się jakaś elastyczna powłoka do której przyklejone były dwie warstwy szyby.

Arczi

#8 Post autor: Arczi »

Przednia szyba musi byc klejona. Boczne sa hartowane drobnorozpryskowe - zeby latwo bylo wybic w razie wypadku.

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#9 Post autor: GOTI »

krzysiek82, jakby szyba była polerowana to można dostrzec np. wzrokowo (patrząc oczywiście od zewnątrz) idealną tafle szkła bez większych rys i co jest najważniejsze nie odróżnia sie miejsce w którym kończą się już wycieraczki. Można też sprawdzić np. pod paznokciem (tak jak to sprawdza się lakier po woskowaniu) - jeżeli polerka nie była robiona aż tak dawno.
Możliwe, że była polerowana i poprostu osoba która to robiła troche przesadziła w jednym miejscu, szyba sie rozgrzała i odkształciła. A tym bardziej, że wspominasz iż szyba jest oryginalna ;)

A może szyba już ma taki defekt, coś może w stylu "rozklejenia" - ale nie wiem czy to jest wgl. możliwe... raczej nie..
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”