Słupki drzwi - okleina
Moderator: Sebu$
Z tymi foliami to faktycznie czasochłonny temat przy usuwaniu starej folii. Trochę zabawy jest. Ja ostatnio kupiłem folie właśnie Oracala z tej serii 970Ra na słupki i jest ok. fabertec mają nawet swój sklepik internetowy. Na szczęście nie trzeba kupować całych metrów bieżących.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, 22:55 przez bogdan_zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
- bykmark
- Mieszkaniec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Hej. Cały dzień.kermit pisze:pomidorowa8: Okleić to nie problem. Jednak przy usuwaniu starej folii trochę się zdenerwujesz. Z góry zarezerwuj sobie cały dzień a nawet półtorej.
Spsób prosty na usunięcie starej folii - podgrzać opalarką ( tylko jak wszystko z wyczuciem).
Stopniowo od góry podgrzewam i ściągam. Jak nie podgrzewasz albo za szybko ściągasz zostaje klej który naprawdę trudno schodzi.
http://allegro.pl/folia-na-progi-slupki ... 28025.html Jak myslicie moze by czy to sie sprawdzi
Cześć,
Jestem posiadaczem Zafiry Elegance 2.2 DTI. Mam problem z okleiną na słupkach zewnętrznych koloru czarny mat. Otóż stara okleina uległa znacznemu zniszczeniu i czas już pomyśleć żeby przywrócić blask mojemu autku i wymienić szpecącą okleinę na nową. Myślałem tu o czarnym macie ewentualnie carbon by pasowało do sylwetki auta. Nie mogę jednak znaleźć czegoś sensownego i zwracam was z prośbą o wskazanie gdzie mogę nabyć jakieś szablony czy może arkusz do wycięcia poszczególnych elementów. Lub może gdzie mogę znaleźć fachowca i zlecić wymianę, bo wiem że nie jest to prosta sprawa dla takiego laika jak ja.
Pozdrawiam
Jestem posiadaczem Zafiry Elegance 2.2 DTI. Mam problem z okleiną na słupkach zewnętrznych koloru czarny mat. Otóż stara okleina uległa znacznemu zniszczeniu i czas już pomyśleć żeby przywrócić blask mojemu autku i wymienić szpecącą okleinę na nową. Myślałem tu o czarnym macie ewentualnie carbon by pasowało do sylwetki auta. Nie mogę jednak znaleźć czegoś sensownego i zwracam was z prośbą o wskazanie gdzie mogę nabyć jakieś szablony czy może arkusz do wycięcia poszczególnych elementów. Lub może gdzie mogę znaleźć fachowca i zlecić wymianę, bo wiem że nie jest to prosta sprawa dla takiego laika jak ja.
Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Imię: Kuba
- Auto: Zafira A executive
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: z18xe
Okleiny sa na Allegro a temat na prawdę nie jest trudny. Jest nawet kilka poradników jak to robić (na innych samochodach, ale robi się tak samo). Wystarczy nożyk do tapet i dobra suszarka. A najwięcej roboty jest z usunięciem starej okleiny. Mi na dwojgu drzwi zajęło to ok 2-3 godzin. Za drugim razem byłoby pewnie co najmniej o połowę krócej.
- robinofsherwood
- Przeglądacz
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira C 1,4 COSMO / INNOVATION
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Koledzy, zamierzam wziąć się za wymianę oklein na nowe. Ile mniej więcej trzeba kupić okleiny aby wystarczyło na wszystkie miejsca do ponownego oklejenia? Czy wystarczy 33/100cm?
http://tiny.pl/gxc7n
takie tam
takie tam