Mam tak samo, z tym, że ramie było od zawsze a wycieraczke kupiłem porządną.jarecki69 pisze:Ja mam plastykowe ramię wycieraczki już od ok 8 mcy i sprawuje sie w miarę dobrze. mam na myśli skuteczność zbierania wody z szyby. Ale jakość działania jest na odpowiednim poziomie. . Wiadomo ,że metalowe ramię gwarantuje odpowiedni docisk i skuteczność ale akuraz pokusiłem sie na plastykowe i póki mi nie padnie , zmieniać nie będę
[A] Problemy z użytkowaniem tylnej wycieraczki
Moderator: Sebu$
- wojtowca
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Ostatnio zmieniony 03 mar 2016, 12:46 przez wojtowca, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.8 2005
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Witam. Napisałem ten post w dziale elektryka ale kazali mi to przenieść tu.
Mam problem z tylną wycieraczką. Podczas jazdy zatrzymała się na środku i tak została. Dziś się do tego dobrałem. Sprawdziłem przekaźnik (jest OK), bezpiecznik 14 jest OK, więc dobrałem się do tylnej klapy. Przy silniku zero prądu. Do silnika dochodzą 3 przewody (brązowy, niebieski i fioletowo- czarny), ustaliłem że brązowy to masa, ale na 2 pozostałych zero prądu. Zdjąłem więc gumową osłonę kabli pomiędzy nadwoziem a klapą i tu miałem pozrywaną izolację z 3 przewodów, (brązowy czarny i fioletowo czarny). Te dwa to o dziwo były te grube do ogrzewania tylnej szyby (dziwne że nie wywaliło bezpiecznika), a ten trzeci to ten co idzie do silnika. Po izolowałem wszystko ale nadal nie ma tam nic prądu. Wkuwałem się nawet miernikiem w ten niebieski co idzie do silnika w miejscu łączenia klapy z nadwoziem i przejście do silnika jest. Wygląda to tak jakby z skrzynki bezpieczników nie dochodził prąd.
Brak mi już pomysłów napiszcie coś mnie może naprowadzi.
Pozdrawiam.
Mam problem z tylną wycieraczką. Podczas jazdy zatrzymała się na środku i tak została. Dziś się do tego dobrałem. Sprawdziłem przekaźnik (jest OK), bezpiecznik 14 jest OK, więc dobrałem się do tylnej klapy. Przy silniku zero prądu. Do silnika dochodzą 3 przewody (brązowy, niebieski i fioletowo- czarny), ustaliłem że brązowy to masa, ale na 2 pozostałych zero prądu. Zdjąłem więc gumową osłonę kabli pomiędzy nadwoziem a klapą i tu miałem pozrywaną izolację z 3 przewodów, (brązowy czarny i fioletowo czarny). Te dwa to o dziwo były te grube do ogrzewania tylnej szyby (dziwne że nie wywaliło bezpiecznika), a ten trzeci to ten co idzie do silnika. Po izolowałem wszystko ale nadal nie ma tam nic prądu. Wkuwałem się nawet miernikiem w ten niebieski co idzie do silnika w miejscu łączenia klapy z nadwoziem i przejście do silnika jest. Wygląda to tak jakby z skrzynki bezpieczników nie dochodził prąd.
Brak mi już pomysłów napiszcie coś mnie może naprowadzi.
Pozdrawiam.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Sprawdź na krótko czy silnik jest sprawny. Tylko dopiero jak będziesz miał pewność który przewód jest za co odpowiedzialny. Ja bym się nie wzorował tym, że brązowy to masa bo w oplu bywa różnie. Najpierw zmierz miernikiem czy na pewno jest przejście do masy.
Może manetka szwankuje?
Sprawdź jeszcze raz przekaźnik a jak masz taką możliwość to podmień na inny.
Puść na krótko napięcie na silnik i zobacz czy działa. W silniku są pewnego rodzaju styki na kolach zębatych. Pozycjonują one "0" jak i maksymalne wychylenie ( poprzez obrót zębatki i powrót do wyjściowej pozycji). Czasami to szwankuje.
Może manetka szwankuje?
Sprawdź jeszcze raz przekaźnik a jak masz taką możliwość to podmień na inny.
Puść na krótko napięcie na silnik i zobacz czy działa. W silniku są pewnego rodzaju styki na kolach zębatych. Pozycjonują one "0" jak i maksymalne wychylenie ( poprzez obrót zębatki i powrót do wyjściowej pozycji). Czasami to szwankuje.