Tuning liczników

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#16 Post autor: Harry200 »

jarecki69 pisze:jakich żarówek lub diód użyłeś do podświetlenia liczników ,że tak ślicznie świecą na niebiesko
To nie są żarówki ,to świecą całe tarcze,a aluminiowe rami nie wklejałem,wkłada je się w otwór i z drugiej strony to co wystaje rozgina się jakimś kawałkiem plastiku..

Skasowany użytkownik 6483

#17 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No ok ale czym te tarcze podświetlasz? Żarówkami czy LEDami? One same z siebie przeciez nie świecą :lol: (mam na mysli tarcze licznika)

cieniassss

#18 Post autor: cieniassss »

jarecki69 pisze:One same z siebie przeciez nie świecą :lol: (mam na mysli tarcze licznika)
i tu się zdziwisz, bo te tarcze same z siebie świecą

#19 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No ale bez jaj panowie :roll: , jak mogą same tarcze świecić? Co prawda będę się za to brał dopiero na wiosne ale chciałbym już po malutku kompletować odpowiedni sprzęt :piwo:

cieniassss

#20 Post autor: cieniassss »

jarecki69,
"Nie jest to podświetlanie diodowe z dołu lub z góry, folii czy przepuszczającej światło pleksi, nie trzeba montować dodatkowych diod i żarówek oraz demontować starych tarcz - co bardzo często kończy się uszkodzeniem licznika. W zegarach indiglo elementem świecącym jest sama tarcza indiglo o grubości 0,5mm pobudzana wysokim napięciem z inwertera. Tarcza na całej swojej powierzchni równomiernie świeci (nie punktowo jak oświetlenie diodowe)."

Harry200
Zafiromaniak
#21 Post autor: Harry200 »

Tak jak napisał cieniassss ,do tarczy podłączone są dwa przewody z zasilacza wysokiego napięcia tzw. inwertera i cała tarcza równomiernie świeci na całej powierzchni...Są dostępne w różnych kolorach świecenia...Tu masz stronę producenta tych tarcz.. http://moman.pl/

#22 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ok wielkie dzieki, teraz rozumiem o co tu chodzi :piwo: . Bo cały czas myślałem ,że mnie wkręcacie z tym samoświęcącym licznikiem :lol: . No ja chyba nie pójde az tak daleko z modyfikacjami, myślę ,że założę albo żarówki w innym kolorze albo dobre diody...sie jeszcze zobaczy ... :D

Harry200
Zafiromaniak
#23 Post autor: Harry200 »

Ja wcześniej miałem zwykłe diody niebieskie i trochę słabo to podświetlało,jak masz zamiar to zamów diody SMD które świecą o wiele mocniej..

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Model:

#24 Post autor: ekmir »

Zastanawiam się nad zamontowaniem ramek na zegary.
Na alledrogo występują jako aluminiowe lub chromowane (od 60 zł do nawet 115 zł).
Jakie polecacie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”