kontrolka otwartych drzwi i brak zapiętych pasów?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
olo018

#16 Post autor: olo018 »

U mnie też Austria i mam sygnał nie wył świateł i kluczyk w stacyjce przy otwartych drzwiach,ale nic więcej.

Skasowany użytkownik 8511

#17 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Niestety w zaf A poskąpili kontrolki otwaartych drzwi

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#18 Post autor: miodzik »

moje auto wyprodukowano dla Belgii i z Belgii było przyciągnięte i też mam tylko sygnały dźwiękowe.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#19 Post autor: GOTI »

czekker pisze:mam sygnalizację dźwiękową włączonych świateł oraz kluczyka w stacyjce
olo018 pisze:kluczyk w stacyjce przy otwartych drzwiach
To już jest niestety zmora Opla (Astra też tak ma) gdy pozostawi sie kluczyki w stacyjce i otworzy drzwi - na początku troche denerwujące ale idzie w tym żyć
A co do kontrolki/sygnału dźwiękowego to czasami nawet i lepiej, że jej nie ma - nie raz zdarzyło mi sie że musiałem przejechać jakąś małą odległość gdzie nie musiałem zapinać pasów dlatego chwale te rozwiązanie - w innych auta kontrolka by "zapikała" na śmierć kierowce :D
Wiadomo też że są również zwolennicy nie zapinania pasów i gdy jest kontrolka w aucie to musieli dokupować "luźne" wtyki do pasów albo wkładać śrubokręt :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#20 Post autor: miodzik »

Mały Off Topic ale dodam gdyż popieram co GOTI, napisał
GOTI pisze: w innych auta kontrolka by "zapikała" na śmierć kierowce :D
Wiadomo też że są również zwolennicy nie zapinania pasów i gdy jest kontrolka w aucie to musieli dokupować "luźne" wtyki do pasów albo wkładać śrubokręt :lol:
albo wyłączać pikanie za pomocą podłączenia się do jakiegoś interfejsu diagnostycznego. Fakt, że zapikać potrafi na amen i przyprawiać o nerwicę nie tylko kierowców ale i pasażerów.
Całe szczęście większość nowszych aut ma taką możliwość, jak koncern PSA czy AUDI/VW.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Arkadiusz12

#21 Post autor: Arkadiusz12 »

Zapominacie o najważniejszym ,że nasze auta są wyposażone w air -bagi i przy małym (przydomowym) uderzeniu(kolizji),może zadziałać system -odpalić poduchy .
Czyli -najpierw głowa leci na kierownice i ułamek sekundy później dostaje strzała z poduchy.
Znam parę takich przypadków :/

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#22 Post autor: cns80 »

Arkadiusz12 pisze:Zapominacie o najważniejszym ,że nasze auta są wyposażone w air -bagi i przy małym (przydomowym) uderzeniu(kolizji),może zadziałać system -odpalić poduchy .
Czyli -najpierw głowa leci na kierownice i ułamek sekundy później dostaje strzała z poduchy.
W nowych już nie. Pasy mają pirotechniczne napinacze i gdy nie są zapięte to airbagi nie dostaną sygnału do odpalenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#23 Post autor: Tunio999 »

cns80 pisze:W nowych już nie.

Czyli z ZB :?: :mysli:
cns80 pisze:Pasy mają pirotechniczne napinacze i gdy nie są zapięte to airbagi nie dostaną sygnału do odpalenia.
- tego osobiście sprawdzać nie będę :>
Ale w ZA wtedy przy kolizji co ją skasowałem pasów nie miałem zapiętych i poducha wystrzeliła z kiery :>
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#24 Post autor: cns80 »

Tunio999 pisze:Czyli z ZB :?: :mysli:
Nie wiem czy ZB ma już tą funkcję i tez nie zamierzam sprawdzać :) Ale w architekturze sieci CAN jest taka możliwość i producenci się o to pokusili. Czy wszyscy i we wszystkich modelach to ciężko stwierdzić, bo nie interesowałem się tym, ale był taki pomysł ponieważ odpalająca bez pasów poduszka łamała kręgosłup.
Obrazek

Arkadiusz12

#25 Post autor: Arkadiusz12 »

Nowsze naszpikowane elektroniką auta mają czujniki obecności w siedzeniach np,citroen C5 i zarazem czujnik zapiecia pasow =wtedy system wie czy odpalac ,czy nie i czy poduche tylko kierowcy ,czy pasazera także
w ZA leci komplet ,w ZB chyba też (brak czujnikow obecności) i ZC niewiem

Juzzz

#26 Post autor: Juzzz »

Do Arkadiusz12
Nowe BMW ma system ryglowania drzwi po 10 sek. od odpalenia. A ciekawostką jest to że jak auto uczestniczy w kolizji i przewróci się na dach to rygle puszczają.
Widziałem na własne oczy jak kobitka zatrzasnęła uruchomione BMW 5 pod marketem i jak wytatuowany pan położył kocyk na dachu BMki i przeciągnął po nim dzieciaka - o dziwo auto się otworzyło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”