Uszczelka - listwa pod szybą przednią

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Freshh

#31 Post autor: Freshh »

Od nie wiem czego strasznie spaprała mi się uszczelka przedniej szyby na całej szerokości u dołu. Podcieka mi tam woda teraz z szyby. Czy można takie coś kupić i samemu zmienić czy wizyta u blacharza konieczna?
Hubert

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#32 Post autor: Harry200 »

Przednia szyba niema uszczelki tylko jest wklejona na specjalny klej do szyb,to co wydaje się uszczelką to jest tylko listwa maskująca..

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#33 Post autor: marwisn »

Jeśli chodzi o tą listwę na dolnej krawędzi to można to kupić. Montaż jest banalny - na wcisk.

Freshh

#34 Post autor: Freshh »

Czyli ściąganie szyby nie jest konieczne? Wystarczy taką listwę nową kupić i przykleić?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#35 Post autor: Harry200 »

Zgadza się, montaż bardzo prosty..

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#36 Post autor: marwisn »

Tylko zwróć uwagę na to czy te listwę masz 1 czy 2 częsciową. Te z Bochum miały ten element 2 częściowy (moja tak ma).

Freshh

#37 Post autor: Freshh »

Dobrze a co to znaczy 2 częściowa? Jaka jest ta druga albo pierwsza cześć?

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#38 Post autor: marwisn »

Jeden element ma formę rynienki zakładanej (wciskanej) na rant szyby. Drugi to szeroka listwa (którą widać bezpośrednio pod szybą) wciskana na ten poprzedni element.

W ASO sprzedali mi tą szeroką listwę twierdząc, że nic innego opel nie wymyslił, tylko że ja w żaden sposób nie mogłem tego zamontować. Dopiero w niezaleznym sklepie opla powiedzieli, że te z niemiec miały dodatkową listwę.

poziomizator

#39 Post autor: poziomizator »

witam. ja równierz mam problem z tą uszczelką. przy zakupie auta spostrzegłem ze wisi bezwładnie a szpary wypelnione były "mułem". teraz ją wyczysciłem i chce załoazyc ale zastanawiam jakiego sposobu uzyć ( czymś przykleić czy wepchnąć korek) ?????
a najwazniejsze pytanie to czy w Zafirze A ta uszczelka przy podszybiu spełnia funkcję maskownicy czy faktycznie uszczelki????

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#40 Post autor: marwisn »

Ja jeździłem bez i nic się nie działo. Po niej spływa woda z całej powierzchni szyby więc długotrwały brak może powodować dostawanie sie wody w miejsca gzie nie powinno jej być :/. Uszczelka (maskownica) jest wciskana na rant szyby i trzyma się bez żadnego kleju.

Cena nowej to około 150 pln.

poziomizator

#41 Post autor: poziomizator »

ok. dzięki. postaram sie załozyc ją jak najdokładniej aby uniknąć konsekwencji jakichkolwiek niedociągnięć dzięki bardzo

:piwo:

Awatar użytkownika
Kacperuch
Zafiromaniak
Imię: Kacper
Auto: Skoda
Model: Octavia2
Oznaczenie silnika: 19BKC

#42 Post autor: Kacperuch »

Mam nadzieje, że w dobrym wątku poruszam temat. Mianowicie ów uszczelka załączona na obrazku- jak dobrze wiemy z czasem każdemu z nas ona oddzieli się od szyby. Macie jakieś patenty żeby to przylegało do szyby i nie zaciekała tam woda? Na razie jedyne co przychodzi na myśl to podklejenie tego na sylikon, ale to chyba mało trwałe może być. Jakieś pomysły, patenty?
Obrazek

bodzio_ukf

#43 Post autor: bodzio_ukf »

Witam,
podpinam się pod temat mam ten sam problem co u Kacperucha. Ja myślałem o przyklejeniu tego klejem montażowym ale odsuwam to do wiosny może znajdzie się jakieś rozwiązanie na forum

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#44 Post autor: GOTI »

Kacperuch pisze:Mam nadzieje, że w dobrym wątku poruszam temat. Mianowicie ów uszczelka załączona na obrazku- jak dobrze wiemy z czasem każdemu z nas ona oddzieli się od szyby. Macie jakieś patenty żeby to przylegało do szyby i nie zaciekała tam woda? Na razie jedyne co przychodzi na myśl to podklejenie tego na sylikon, ale to chyba mało trwałe może być. Jakieś pomysły, patenty?
Jeżeli masz gdzieś znajomy warsztat blacharski czy tam blacharsko - lakierniczy lub po prostu taki w którym montują/wymieniają szyby to poproś aby ci to podkleili na klej do szyb - będzie się w 100% trzymało a i woda nie będzie cieknąć do środka
Obrazek

maserek
Przeglądacz
Imię: Wojciech
Auto: Zafira B 1.8 111 edition
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#45 Post autor: maserek »

Dokładnie, moja również była wyrwana. U szklarzy 10 minut roboty, czyszczonko i klejem potraktowane. 10 zeta zapłacone i spokój. Na wcisk można próbować nową. 10-letnia uszczelka jakoś niechętnie współpracuje bez wspomagaczy :>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”