Tapicerka drzwi i podłogowa - jak zdemontować bez problemów?
Moderator: Sebu$
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Zabierałem sie za to pół roku aż wreszcie szybka została sobie w połowie otwarta i musiałem robic na "cito" - dwa kable przełamane.
Zrobione znów niestety prowizorycznie, bo nie miałem porządnej lutoownicy pod ręką ale działa
Jak juz wiem jak to zrobić to pikus ale wtyczka mnie załamywała Dobrze, że był opis ...
Teraz zdemontuje tylko głośnik, wyjme wtyczke i polutuje przewodziki porządnie
Uratowałeś mi życie kolego
Pozdrawiam
Zabierałem sie za to pół roku aż wreszcie szybka została sobie w połowie otwarta i musiałem robic na "cito" - dwa kable przełamane.
Zrobione znów niestety prowizorycznie, bo nie miałem porządnej lutoownicy pod ręką ale działa
Jak juz wiem jak to zrobić to pikus ale wtyczka mnie załamywała Dobrze, że był opis ...
Teraz zdemontuje tylko głośnik, wyjme wtyczke i polutuje przewodziki porządnie
Uratowałeś mi życie kolego
Pozdrawiam
Koledzy pomocy.
Rozebralem prawie wszystko bez większych problemów. Niestety nie potrafię zdjąć uszczelki, która znajduję się na samej górze tapicerki, przy szybie. Całość trzyma się tylko na tym jednym elemencie i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Nie chcę używać nadmiernej sily, bo boje się, że to się źle skończy. Czy ktoś może podpowiedzieć jak to zrobić bezboleśnie i nie uszkadzając przy tym samochodu?
Rozebralem prawie wszystko bez większych problemów. Niestety nie potrafię zdjąć uszczelki, która znajduję się na samej górze tapicerki, przy szybie. Całość trzyma się tylko na tym jednym elemencie i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Nie chcę używać nadmiernej sily, bo boje się, że to się źle skończy. Czy ktoś może podpowiedzieć jak to zrobić bezboleśnie i nie uszkadzając przy tym samochodu?
- guma75
- Bywalec
- Imię: Waldek
- Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam . Ja ostatnio ściągałem tapicerkę z tylnych drzwi i uszczelke nie sciągałem jedynie zaczepy trzeba podważyć bo mocno trzymia. Problem miałem taki że szyba mi sie nie zamykała i po rozebraniu tapicerki okazało sie że plastikowy uchwyt podtrzymujacy prowadnice szyby został pęknięty całkowicie. Zdziwienie moje było takie że ten plastik już kiedyś pękł komuś i był klejony na goraco. W pracy jest spory warsztat więc po kombinacjach udało sie przewiertać plastik z tylna blaszka i załozyć śrubę Narazie trzyma dość dobrze.A tylko jeden raz pożyczyłem kobicie auto na wypad w góry z dzieciakami. Natomiast druga tylna szyba działa super, ale tylko z tyłu guzika bo z przodu tylko zamykanie działa.Ciekawe Czy taki zaczep do szyby gdzieś dostane to bym kupił na wszelki wypadek.Pozdrawiam
GUMA75
Witam
Ja chciałbym rozkręcić tapicerkę drzwi przednich od strony pasażera bo coś cały czas cieknie mi na próg (cały czas w jednym miejscu powstaje mała "kałuża") w czasie deszczu. Czytałem w książce że tam są czujniki poduszki bocznej. Są problemy z rozkręceniem tych drzwi? Chcę tylko obejrzeć czy nie cieknie przy szybie. A może ktoś z Was miał podobny problem?
Pozdrawiam
Ja chciałbym rozkręcić tapicerkę drzwi przednich od strony pasażera bo coś cały czas cieknie mi na próg (cały czas w jednym miejscu powstaje mała "kałuża") w czasie deszczu. Czytałem w książce że tam są czujniki poduszki bocznej. Są problemy z rozkręceniem tych drzwi? Chcę tylko obejrzeć czy nie cieknie przy szybie. A może ktoś z Was miał podobny problem?
Pozdrawiam
Witam mam taki problem iz ostatnio stłukłem lewe lusterko i chcem je wymienic ale chyba musze zdjąc całą tapicerke do tego manewru i za chiny nie moge tego zrobic, niby wszystkie sruby powykręcane i nie chce zejsc:/Może ktos mógł by mi wytłumaczyc krok po kroku jak ją zdjąc i gdzie znajdują sie wszystkie sruby,może jakies zdjęcia.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2011, 14:52 przez TomekSan, łącznie zmieniany 1 raz.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
TomekSan, a może zajrzał byś do "Sam naprawiam...", jeśli nie masz to jest do ściągnięcia na forum z tego miejsca http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=14
Na forum jest opis, ale dotyczy ZB, może przez analogię uda Ci się wykorzystać znajdziesz go tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3705
Na forum jest opis, ale dotyczy ZB, może przez analogię uda Ci się wykorzystać znajdziesz go tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3705