Air Bag - poduszki powietrzne - usterki, demontaż, wymiana
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Przy wystrzale poduszki taśma się raczej nie uszkodzi ,bardziej przy nieumiejętnym montażu tej taśmy,trzeba ja ustawić w pozycji środkowej przy kierownicy ustawionej na wprost ,gdy tak nie będzie to przy skręcie po prostu się rozerwie.Odnośnie błędu to sama taśma go nie wygeneruje,komputer po prostu nie będzie widział poduchy i wyrzuci błąd o jej braku .Czy sygnał dźwiękowy Ci działa..
Kiedyś wymieniałem w astrze . Wszystkie są takie same tylko trzeba zwrócić uwagę czy Masz sterowanie w kierownicy. Od spodu pod kierownicą są dwie śruby i po odkręceniu trzeba odpiąć kabelek . Wszystko trzeba robić przy odłączonej klemie akumulatora. Ja swoją zdobyłem od anglika za 50 zł oderwałem te srebne uwypuklenia znaczka . Dla lepszego oka można było nakleić znaczek opla ale już mi się nie chciało. Stwierdziłem że i tak lepiej wygląda niż z dziurami .Czytałem że inni zrywali ten krążek na którym znajdowały się te uwypuklenia od vox........ i przyklejali z oplem , ale ja stwierdziłem że skoro producent sobie tak wymyślił to widocznie tak musi być. Krążek mocowany jest od spodu trzema trzpieniami i nie pozwala aby podczas wybuchu poleciał w czoło kierowcy.
Proponuję inaczej to załatwić:waldik782 pisze:Panowie mam pytanko czy ktos z Was przekladal moze poduszke ta w kierownicy???ten klijent co sie oglasza na allegro ze obszywa popekane przyciski od klaksonu (gdzies tu znalazlem link do jego strony)pisal mi ze mozna przelozyc. On wysyla swoja obszyta a ja mu musze wyslac swoja na wymiane.Kwestia tylko czy faktycznie mozna to samemu zrobic???Napisal mi tez ze " w razie dzwona"poducha normalnie sie otworzy.Prosze o pomoc...
http://allegro.pl/opel-astra-g-2-zafira ... 14780.html
Przełożyć samą oryginalną nakładkę na przyciski, a poduszkę oczywiście zostawić swoją.
Najlepiej i bezpiecznie zrobić to właśnie tam gdzie obszywają kierownice, bo mają doświadczenie w demontażu i można zapomnieć o brzydkim wyglądzie popękanych przycisków.
Ponoć samo obszywanie przycisków pokazuje niedoskonałość tego rozwiązania.
Wracam do tematu po latach. Wymieniłem poduszkę pasażera. Kupiłem niby czysty taki sam sterownik w nadziei że załątwię sprawę. Ale niestety kontrolka świeci się dalej. Pojechałem do mechanika żeby z czytał mi błędy poduszek i jest tak:
1.102
Poduszka powietrzna w drzwiach po str. kierowcy
2.104
Poduszka powietrzna na głowę po stronie pasażera
3.78
Poduszka powietrzna boczna siedzenia kierowcy
4.88
Boczna poduszka powietrzna siedzenia pasażera
5.37
Napinacz pasa siedzenia pasażera
A teraz moje pytania:
1.Skąd urządzenie diagnostyczne z czytuje dane: ze sterownika poduszek czy z innego miejsca.
Bo zastanawiam się skoro kupiłem niby dobry sterownik nie po crashu a zostałem oszukany to diagnosta z czytał nie moje błędy.
W takim razie musze sprawdzić swoje poduchy tylko nie wiem jak się do nich dobrać.
Chce wyjąć te w siedzeniach - już wiem jak. I te kurtyny - 2.do tych nie wiem jak się dobrać ??
3.Jak po wyjęciu stwierdzić czy to nie jakieś zaślepki ??
1.102
Poduszka powietrzna w drzwiach po str. kierowcy
2.104
Poduszka powietrzna na głowę po stronie pasażera
3.78
Poduszka powietrzna boczna siedzenia kierowcy
4.88
Boczna poduszka powietrzna siedzenia pasażera
5.37
Napinacz pasa siedzenia pasażera
A teraz moje pytania:
1.Skąd urządzenie diagnostyczne z czytuje dane: ze sterownika poduszek czy z innego miejsca.
Bo zastanawiam się skoro kupiłem niby dobry sterownik nie po crashu a zostałem oszukany to diagnosta z czytał nie moje błędy.
W takim razie musze sprawdzić swoje poduchy tylko nie wiem jak się do nich dobrać.
Chce wyjąć te w siedzeniach - już wiem jak. I te kurtyny - 2.do tych nie wiem jak się dobrać ??
3.Jak po wyjęciu stwierdzić czy to nie jakieś zaślepki ??
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
To że sterownik nie ma wpisu Crash Data, to nie znaczy że nie może mieć błędów! Musisz wykasować ponownie wszystkie błędy z pamięci sterownika airbagów i dopiero wtedy robić rozeznanie w swoim aucie.
Poza tym - z tego co tutaj na forum pisano były ZA z dwiema, czterema oraz sześcioma poduszkami powietrznymi. Każde wykonanie, to inna wersja sterownika.
Kupiłeś Kolego dokładnie TAKI SAM sterownik jak miałeś??
To że sterownik nie ma wpisu Crash Data, to nie znaczy że nie może mieć błędów! Musisz wykasować ponownie wszystkie błędy z pamięci sterownika airbagów i dopiero wtedy robić rozeznanie w swoim aucie.
Poza tym - z tego co tutaj na forum pisano były ZA z dwiema, czterema oraz sześcioma poduszkami powietrznymi. Każde wykonanie, to inna wersja sterownika.
Kupiłeś Kolego dokładnie TAKI SAM sterownik jak miałeś??
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 20:20 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Nie wiem ale bym nie ryzykował. Za tą kwotę to pewnie ASO Opla wykasuje Tobie crash data (o ile się da.../polityka im pozwala). Sterownik z założenia Opla może być częścią jednorazową - i jak raz "wypali" powinien być wymieniony. Powiem szczerze nie miałem potrzeby kasować "crash data"piter. pisze:Mam 10 poduszek ( ale okazuje się, że to 6 tak ?!) Też właśnie nie wiem czy oznaczenie BG oznacza ilość poduszek. Ktoś miał doświadczenia z tymi kasownika do poduszek (kasownikami crash data do Opla) po ok. 160 zł czy to się do czegoś nadaje ?
Janusz