Roleta bagaznika

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
matis991
Przeglądacz
Imię: Mateusz
Auto: Kia
Model: Sportage
Oznaczenie silnika: CRDI
#46 Post autor: matis991 »

Nieco odgrzeję temat, dziś zakupiłem roletę do mojej zafiry bo nie miałem i mam pytanie odnośnie przeszkadzających pasów 3 rzędu przy rozwijaniu i zwijaniu rolety ;) jest na to jakiś myk?? Coś może się robi z pasami żeby je chować czy jak to wygląda?? :) Muszę pasy rękami odsuwać żeby roleta przeszła. Jako sama roleta pasuje i na szerokość i na długość. Na fotkach widziałem że te pasy jakoś tak do tych plastików przylegają tam są jakieś rzepy??

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#47 Post autor: miodzik »

Ja mam Mateusz u siebie specjalne uchwyty (haczyki, odciągi) przez które zaczepiam oba pasy i mi one nie odstają więc swobodnie operuję roletą.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

matis991
Przeglądacz
#48 Post autor: matis991 »

Ja mam jakieś 2 wystające bolce w bagażniku ale to chyba nie to ;) pewnie to będzie coś od tej siatki albo coś. Aż idę zobaczyć może coś znajdę.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#49 Post autor: miodzik »

Nie bardzo mam jak teraz wyjść z domu żeby zrobić zdjęcie środka. Jeśli nie znajdziesz u siebie tych haczyków to jutro lub w poniedziałek zrobię zdjęcie i wstawię do tematu jak to u mnie wygląda.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Skasowany użytkownik 6483

#50 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No powinienes miec takie plastykowe uchwyty na pasy , wciska sie za nie pasy i przytrzymowane sa z boku tak by nie przeszkadzały podczas zwijania rolety

matis991
Przeglądacz
#51 Post autor: matis991 »

Dobra znalazłem to :) tylko że z jednej strony tego nie mam :( i muszę to dokupić ciekawe jak się to zwie. To ta zaślepka wkoło pasa jest jakby wydłużona i się za to ten pas wkłada ;)

alek_jan

#52 Post autor: alek_jan »

Masz tam też dziurkę w którą wkładasz klamrę pasa

Boro

#53 Post autor: Boro »

Chętnie zamienię krótszą roletę bagażnika na dłuższą. tel 509 509 829

Koenig
Bywalec
Model:

#54 Post autor: Koenig »

matis991 pisze:Dobra znalazłem to :) tylko że z jednej strony tego nie mam :( i muszę to dokupić ciekawe jak się to zwie. To ta zaślepka wkoło pasa jest jakby wydłużona i się za to ten pas wkłada ;)
Mam identyczną sytuację, brak prawego zaczepu. Ja rozwiązałem tymczasowo problem w ten sposób, że pas unieruchomiłem za pomocą plastykowej opaski zaciskowej zaciskając nia pas na wysokości brakującego zaczepu. Opaska jest w kolorze czarnym tak, że nie rzuca się w oczy. Zaciśnięta jest na tyle dużym luzem, że jeżeli zdarzy sie sporadycznie wykorzystywać ostatni rząd foteli to pas bez problemu przesuwa się pod tą opaską.

Więcej szczegółów znajdziesz tu ;)

Drwal

#55 Post autor: Drwal »

Chętnie zamienię dłuższą roletę bagażnika na krótszą :)

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#56 Post autor: GOTI »

Drwal pisze:Chętnie zamienię dłuższą roletę bagażnika na krótszą :)
Skontaktuj sie z użytkownikiem: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=15410 ;)
Obrazek

SeDay

#57 Post autor: SeDay »

Piszę tutaj ponieważ mój poprzedni temat został zamkniety i przesunięty

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=#219099

Obrazek

Otóż chciałbym się dowiedzieć czy roleta dedykowana do modeli 2003-2005 będzie pasowała do modelu z końcówki 2001r? Podobno są one róznej długości i jaka jest róznica?

Znalazłem ją na allegro ale niestety nie mam kontaktu ze sprzedajacym bo jest na urlopie ale napisał ze jest z roku 2004 ale do Zafiry A przed liftem :/
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, 21:06 przez SeDay, łącznie zmieniany 1 raz.

rudi82

#58 Post autor: rudi82 »

witam

poniewaz mam ten sam problem co wiekszosc z nas, czyli ze rolata mi sie nie zwija to postanowilem ja sobie naprawic.... rozwiercilem te nity i ze srodka wyleciala mi sprezyna... sam nie wiem dokladnie jak ona powinna byc zamontowana i ile ich powinno tam byc, ale ja znalazlem tylko jedna, zwykla sprezyne + wyleciala mi taka plastikowa czesc... zlozylem to wszystko do kupy, zwinalem rolete i zanitowalem ale.... nie dziala... pytanie: czy tam powinno byc wiecej sprezyn, czy ta jedna tylko i jezeli tylko ta jedna to jak ja trzeba zamontowac zeby zwijala....

szukajac w necie znalazlem dzisiaj cos takiego:
http://motofocus.pl/technika/9156/napra ... ka-mazda-6

moze ta nasza rolete trzeba w podobny sposob naprawic??

czy ci co rozkrecali rolete i skrecali ponownie mogli by dac wiecej swiatla na to jak nalezy ta sprezyne tam umiescic oraz ile tych sprezyn powinno tam byc...

ja myslalem, ze tam bedzie taka troche inna sprezyna, taka zwijajaca jak jest np w miarkach rozsuwanych... ale tam jest taka zwykla sprezyna...

dajcie znac jak cos wiecie.

z gory dzieki!
rudi82

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#59 Post autor: Flora »

Przed złożeniem nakręciłeś sprężynę?

rudi82

#60 Post autor: rudi82 »

no wlasnie nie... tam nie bardzo jest jak ja nakrecic bo ona sie "trzyma" luzno... chyba ze trzeba ja o cos zachaczyc... ale nie bardzo widzialem o co...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”