OKLEJANIE KOKPITU FOLIĄ 3D

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Renowator

OKLEJANIE KOKPITU FOLIĄ 3D

#1 Post autor: Renowator »

Myślę nad oklejeniem elementów kokpitu, boczków folią 3D carbon. Pełno tego na allegro. Mam pytanie czy ktoś z was oklejał kiedyś kokpit albo jakiś inny element tego typu folią? Nigdy tego nie robiłem i zastanawiam się jak to idzie. Konsola kokpitu ma wiele róznych kształtów i zastanawiam się czy jest to do zrobienia.

Obrazek

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

Zobacz temat - Zafirę - Robert LTM0154 ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Renowator

#3 Post autor: Renowator »

Fajnie wyszła ciekawe jestem czy dam rady okleić kokpit ZA, który jest bardziej skomplikowany.

Skasowany użytkownik 16629

#4 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Właśnie z ciekawości rzuciłem okiem na wnętrze kolegi poleconego (wygląda bardzo przyzwoicie jeśli nie lepiej, bardzo się podoba) i tak przerzuciłem kilka fotek wnętrza ZA i mi wychodzi, że co najwyżej możnaby okleić panel ogrzewania i popiołkę jak w ZA po lifcie, ewentualnie ramkę nad zegarami i tunel środkowy (okolice gałki zmiany biegów i ręcznego), ale nie wiem czy to nie wejdzie już w wiejski tuning hmmm dało mi to do myślenia, bo efekt bardzo ciekawy można przeistoczyć w coś ohydnego. Zastanawiam się także czy by nie można było walnąć rączek w drzwiach hmmm kurna i znowu przed snem taka zagwozdka

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#5 Post autor: Flora »

Kupując folię zainwestuj w dobry produkt, a nie będzie problemów z oklejaniem. Opisy na aukcjach są często pisane w taki sposób aby wprowadzić kupującego w błąd np. : folia + rakla 3M gratis - rakla jest firmy 3M, ale folia już nie. Zdecydowanie polecam folie 3M. Do wnętrz dedykowana jest linia DI-NOC, ale jest też wariant tej folii do oklejania karoserii. Nie pamiętam jak się ta folia nazywa, ale jest trwalsza i ma gęstszy wzór, przez co lepiej prezentuje się w miejscach gdzie jest sporo do naciągania. Samo oklejanie jest bardzo łatwe, bo folia robi się plastyczna już przy użyciu suszarki. Klej nałożony jest w taki sposób, że łatwo odprowadzić powietrze spod folii. Właściwie jedynym minusem jest cena, ale warto zapłacić trochę więcej i mieć pewność uzyskania właściwego efektu.
kacza1982 pisze:Zastanawiam się także czy by nie można było walnąć rączek w drzwiach hmmm kurna i znowu przed snem taka zagwozdka
Z zewnętrznymi nie ma problemu, jednak klamka wewnętrzna z jednej strony musi być oklejona dookoła, co ciężko będzie zrobić bez zakładania brzegów folii na siebie. Może to powodować dość niekomfortowe użytkowanie.

Paweł001-81

#6 Post autor: Paweł001-81 »

Renowator pisze:Fajnie wyszła ciekawe jestem czy dam rady okleić kokpit ZA, który jest bardziej skomplikowany.
Powiem Ci że jest to do zrobienia. Zrobiłem to w poprzedniej zafirce jest dużo roboty i trzeba sie uzbroić w cierpliwość.

Renowator

#7 Post autor: Renowator »

Masz racje Rafał czasami można się zagalopować i wylądować po ciemnej stronie mocy :) Z tym trzeba ostrożnie żeby nie polecieć po bandzie. Ja raczej preferuję wygląd fabryki z jakimiś delikatnymi akcentami ale może ja ortodoks jestem patrząc na inne fury z forum :) Mam fajny wydaje mi się pomysł na oryginalne felgi letnie z OPC i walczę w myślach malować w oryginał czy zrealizować pomysł ... Myślę też jak Marcin lepiej dopłacić, a kupić dobry materiał. Ja najchętniej okleilbym kokpit, a później ocenił co jeszcze żeby nie przesadzić.

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
Model: ZB

#8 Post autor: Robert LTM »

a więc tak najpierw eksperymentowałem czy jet to wogóle trwałe okleiłem grill i się po prawie roku nic nie działo więc dawaj reszta jak szło :lol: folia jak to eksperyment jakaś zwykła nie firma 3M ale za to 3D :P
później kupiłem lepszą skoro ta zwykła dała rade i srebrną okleiłem listwę drzwi i przed pasażerem plus konsola środkowa i elementy kierownicy a czarną to przy skrzyni tunel rączki nawiewy i jak mniej więcej widać na zdjęciach ;) sadze że można okleić tym wszystko bez znaczenia czy mały czy duży kawałek ale musi być wprawa lub cierpliwość bo po moich wyczynach w zafirze poszedłem na głęboką wodę i oklejaliśmy z kolegą dach w dwóch autach i maskę... i git majonez się trzyma i wygląda ;) także kto jak chce gdzie chce ;) da się ? da :lol:

Kolo72

#9 Post autor: Kolo72 »

Jako, że karbon jest już zbyt popularny, co myślicie o oklejeniu kokpitu takim czymś ??

http://allegro.pl/folia-skora-weza-gada ... 42399.html

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
#10 Post autor: Flora »

Pomysł ciekawy, ciekawe jaka jest jakość tej folii. 29 zł za 50 cm nie wróży nic dobrego, ale mogę się mylić.

Renowator

#11 Post autor: Renowator »

No samochód będzie napewno się wyróżniał, jednym będzie się podobał innym nie :) To jak przednie światła LEDowe ala R8 w Zafirze budzą zachwyt u jednych, a u inncyh obrzydzenie :)

Ja się łamię nad tym carbonem, bo wydaje mi się że takie elementy powinne być dodatkowym akcentem, a nie dominującym elementem. Może jak mnie najdzie wena to spróbuję z jakąś budżetową folią i ocenię efekt.

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#12 Post autor: Maćku »

Kolo72 pisze:Jako, że karbon jest już zbyt popularny, co myślicie o oklejeniu kokpitu takim czymś ??

Ło matko to już faktycznie musiałbym mieć nieźle w bani, żebym się na taki krok zdecydował...

co do obklejania ja wyznaję podobną zasadę jak kolega renowator ma być akcentem w moim przypadku też chcę trochę ożywić wnętrze Łopla, ale bardziej w może imitacje drewna bądź metalu ;)
Obrazek

Kolo72

#13 Post autor: Kolo72 »

Maćku pisze:Ło matko to już faktycznie musiałbym mieć nieźle w bani, żebym się na taki krok zdecydował...
Dzięki za konstruktywną krytykę :lol: :piwo:

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#14 Post autor: cns80 »

Maćku pisze:
Kolo72 pisze:Jako, że karbon jest już zbyt popularny, co myślicie o oklejeniu kokpitu takim czymś ??

Ło matko to już faktycznie musiałbym mieć nieźle w bani, żebym się na taki krok zdecydował...
Tzw. "skórka z pyty kangurka" :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”