OKLEJANIE KOKPITU FOLIĄ 3D
Moderator: Sebu$
OKLEJANIE KOKPITU FOLIĄ 3D
Myślę nad oklejeniem elementów kokpitu, boczków folią 3D carbon. Pełno tego na allegro. Mam pytanie czy ktoś z was oklejał kiedyś kokpit albo jakiś inny element tego typu folią? Nigdy tego nie robiłem i zastanawiam się jak to idzie. Konsola kokpitu ma wiele róznych kształtów i zastanawiam się czy jest to do zrobienia.
Właśnie z ciekawości rzuciłem okiem na wnętrze kolegi poleconego (wygląda bardzo przyzwoicie jeśli nie lepiej, bardzo się podoba) i tak przerzuciłem kilka fotek wnętrza ZA i mi wychodzi, że co najwyżej możnaby okleić panel ogrzewania i popiołkę jak w ZA po lifcie, ewentualnie ramkę nad zegarami i tunel środkowy (okolice gałki zmiany biegów i ręcznego), ale nie wiem czy to nie wejdzie już w wiejski tuning hmmm dało mi to do myślenia, bo efekt bardzo ciekawy można przeistoczyć w coś ohydnego. Zastanawiam się także czy by nie można było walnąć rączek w drzwiach hmmm kurna i znowu przed snem taka zagwozdka
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Kupując folię zainwestuj w dobry produkt, a nie będzie problemów z oklejaniem. Opisy na aukcjach są często pisane w taki sposób aby wprowadzić kupującego w błąd np. : folia + rakla 3M gratis - rakla jest firmy 3M, ale folia już nie. Zdecydowanie polecam folie 3M. Do wnętrz dedykowana jest linia DI-NOC, ale jest też wariant tej folii do oklejania karoserii. Nie pamiętam jak się ta folia nazywa, ale jest trwalsza i ma gęstszy wzór, przez co lepiej prezentuje się w miejscach gdzie jest sporo do naciągania. Samo oklejanie jest bardzo łatwe, bo folia robi się plastyczna już przy użyciu suszarki. Klej nałożony jest w taki sposób, że łatwo odprowadzić powietrze spod folii. Właściwie jedynym minusem jest cena, ale warto zapłacić trochę więcej i mieć pewność uzyskania właściwego efektu.
Z zewnętrznymi nie ma problemu, jednak klamka wewnętrzna z jednej strony musi być oklejona dookoła, co ciężko będzie zrobić bez zakładania brzegów folii na siebie. Może to powodować dość niekomfortowe użytkowanie.kacza1982 pisze:Zastanawiam się także czy by nie można było walnąć rączek w drzwiach hmmm kurna i znowu przed snem taka zagwozdka
Masz racje Rafał czasami można się zagalopować i wylądować po ciemnej stronie mocy Z tym trzeba ostrożnie żeby nie polecieć po bandzie. Ja raczej preferuję wygląd fabryki z jakimiś delikatnymi akcentami ale może ja ortodoks jestem patrząc na inne fury z forum Mam fajny wydaje mi się pomysł na oryginalne felgi letnie z OPC i walczę w myślach malować w oryginał czy zrealizować pomysł ... Myślę też jak Marcin lepiej dopłacić, a kupić dobry materiał. Ja najchętniej okleilbym kokpit, a później ocenił co jeszcze żeby nie przesadzić.
- Robert LTM
- Zafiromaniak
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
a więc tak najpierw eksperymentowałem czy jet to wogóle trwałe okleiłem grill i się po prawie roku nic nie działo więc dawaj reszta jak szło folia jak to eksperyment jakaś zwykła nie firma 3M ale za to 3D
później kupiłem lepszą skoro ta zwykła dała rade i srebrną okleiłem listwę drzwi i przed pasażerem plus konsola środkowa i elementy kierownicy a czarną to przy skrzyni tunel rączki nawiewy i jak mniej więcej widać na zdjęciach sadze że można okleić tym wszystko bez znaczenia czy mały czy duży kawałek ale musi być wprawa lub cierpliwość bo po moich wyczynach w zafirze poszedłem na głęboką wodę i oklejaliśmy z kolegą dach w dwóch autach i maskę... i git majonez się trzyma i wygląda także kto jak chce gdzie chce da się ? da
później kupiłem lepszą skoro ta zwykła dała rade i srebrną okleiłem listwę drzwi i przed pasażerem plus konsola środkowa i elementy kierownicy a czarną to przy skrzyni tunel rączki nawiewy i jak mniej więcej widać na zdjęciach sadze że można okleić tym wszystko bez znaczenia czy mały czy duży kawałek ale musi być wprawa lub cierpliwość bo po moich wyczynach w zafirze poszedłem na głęboką wodę i oklejaliśmy z kolegą dach w dwóch autach i maskę... i git majonez się trzyma i wygląda także kto jak chce gdzie chce da się ? da
Jako, że karbon jest już zbyt popularny, co myślicie o oklejeniu kokpitu takim czymś ??
http://allegro.pl/folia-skora-weza-gada ... 42399.html
No samochód będzie napewno się wyróżniał, jednym będzie się podobał innym nie To jak przednie światła LEDowe ala R8 w Zafirze budzą zachwyt u jednych, a u inncyh obrzydzenie
Ja się łamię nad tym carbonem, bo wydaje mi się że takie elementy powinne być dodatkowym akcentem, a nie dominującym elementem. Może jak mnie najdzie wena to spróbuję z jakąś budżetową folią i ocenię efekt.
Ja się łamię nad tym carbonem, bo wydaje mi się że takie elementy powinne być dodatkowym akcentem, a nie dominującym elementem. Może jak mnie najdzie wena to spróbuję z jakąś budżetową folią i ocenię efekt.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Ło matko to już faktycznie musiałbym mieć nieźle w bani, żebym się na taki krok zdecydował...Kolo72 pisze:Jako, że karbon jest już zbyt popularny, co myślicie o oklejeniu kokpitu takim czymś ??
co do obklejania ja wyznaję podobną zasadę jak kolega renowator ma być akcentem w moim przypadku też chcę trochę ożywić wnętrze Łopla, ale bardziej w może imitacje drewna bądź metalu
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Tzw. "skórka z pyty kangurka"Maćku pisze:Ło matko to już faktycznie musiałbym mieć nieźle w bani, żebym się na taki krok zdecydował...Kolo72 pisze:Jako, że karbon jest już zbyt popularny, co myślicie o oklejeniu kokpitu takim czymś ??