Roleta bagaznika

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Jacko

[A]Roleta.

#1 Post autor: Jacko »

Dzisiaj musiałem zabrać 6 osób i po rozłożeniu tylnych foteli powstał problem co zrobić z roletą. Ostatecznie została w domu, ale co z nią zrobić gdy stanie się to gdzie indziej? Gdzie przewozicie rolety jak w wyskoczy taka awaryjna sytuacja.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#2 Post autor: Maciek »

Niestety Opel tego nie przemyślał i nie ma gdzie jej włożyć.

Jedyna opcja to zostawić w domu :)

W bagażniku chyba na płasko się nie mieści, ew. pod kątem ale to wtedy bagażnik całkiem znika. Niektórzy robią jakieś patenty z podczepianiem pod kanapę - trzeba zainstalować tasiemki na rzep. Raczej przydatne, gdy często wozisz więcej niż 5 osób.

Pozdr.
M.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#3 Post autor: rzadki »

w niektórych modelach dawali pod kanapą taką metalową tubę w którą się wsuwa albo roletę, albo siatkę odgradzającą przestrzeń bagażową od pasażerów. ale niestety tylko w niektórych, za to można wykorzystać już wykonane otwory i założyć rzepy - jak Maciek napisał, bardzo praktyczne a do tego tanie :)

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#4 Post autor: Maciek »

Ja mam taką tubę pod siedzeniami, ale chyba jest plastikowa. I roleta raczej tam nie wejdzie (za mało miejsca), siatka materiałowa to tak...

cbm80

#5 Post autor: cbm80 »

Rolete mozna wsadzic albo za kanapa przesuwajac ja nieco do przodu (wtedy jest nieco niewygodnie z nogami z tylu), albo lepiej zamontowac sobie uchwyty na rzepach pod kanapa z przodu, tam gdzie niektorzy maja pojemnik na siatke. To jest jedyne miejsce gdzie roleta zmiesci sie na szerokosc i jednoczesnie na dlugosc nie wejdzie do bagaznika, bo ma min. 1.30, a przed liftem nawet wiecej. Probowalem cos wykombinowac, zeby ja zamocowac tak jak w Zafirze B za fotelami 3 rzedu, ale nie da rady w tym modelu.
Jak ktos ma pusto za fotelami i w schowkach z tylu to jeszcze jest 1 opcja - wyjac drzwiczki od nich i wsunac rolete w oba schowki - sam tak ja kiedys przewozilem.
Docelowo na wiosne jednak planuje dorobic rzepy pod kanape - tam zdecydowanie najmniej przeszkadza, chociaz trzeba na nia nieco uwazac przy wsiadaniu.

Paweł

#6 Post autor: Paweł »

Witam,
Jak kupiłem moją Zafirke to akurat roletka się nie zwijała. Przeszukałem allegro i zakup sprawnej to koszt rzędu 300 i więcej, więc stwierdziłem, że zamiast kupować nową za te pieniądze (no trochę więcej bo 500) przyciemniłem szyby i problem z głowy, a przy okazji dzieciakom słońce nie przeszkadza :) Także nawet jak jeżdżę sam to roletka zostaje w domu :lol:
Pozdro

mojo

#7 Post autor: mojo »

Witam,
Przestała mi się zwijać roleta bagażnika czy może ktoś to rozbierał i reperował czy też trzeba kupić nową (za ok 500,00 z tego co patrzyłem)?

Qrczak2

#8 Post autor: Qrczak2 »

Czesc, jesli juz kupiles nowa to zapewne masz stara, potrzebuje nakladki na ten pret z tyluktory sie zachacza by sie trzymala, nie mam tych plastikow

tomekuza

#9 Post autor: tomekuza »

Czy po zdjęciu rolety w te miejsca wkłada się jakieś zaślepki, wydaje mi się ze tak ale u mnie nigdzie ich nie ma. Może ktoś z was takie posiada.

skurek7

#10 Post autor: skurek7 »

wkłada.
w moim wypadku nie wywalili ich gdy kupowałem zaf w komisie tylko dali.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#11 Post autor: scaniairizar »

gdzieś to one były w domu, tylko gdzie, nie wiem, musiałbym poszukać
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

tomekuza

#12 Post autor: tomekuza »

Gdzie można je dostać, moze ktos ma odsprzedać?

ProWELD

#13 Post autor: ProWELD »

mojo pisze:Witam,
Przestała mi się zwijać roleta bagażnika czy może ktoś to rozbierał i reperował czy też trzeba kupić nową (za ok 500,00 z tego co patrzyłem)?
I jak naprawiłeś??? jestem tutaj "nowy", Zafirę kupiłem 31-07...rozwinąłęm rolete i klops...nie zwineła się spowrotem...szukałem porad jak to naprawic i nic nie znalazłem...ale nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował: należy roznitowac lewy plastik, delikatnie wyjąc roletę, "zakręcic" sprężynę w lewo, załozyc plastik, zanitowac i...moja działa :D Powodzenia!

sylmar

#14 Post autor: sylmar »

pisze:... albo lepiej zamontowac sobie uchwyty na rzepach pod kanapa z przodu, tam gdzie niektorzy maja pojemnik na siatke. ...
Jeśli ktoś posiada tak przygotowane miejsce na roletkę, to bardzo proszę o foto.

Pozdrawiam

kamgi

#15 Post autor: kamgi »

A to mam dla was dobrą wiadomość tez kombinowałem gdzie,jak i znalazłem wystarczy wyciągnąć klapy ze schowków (apteczka i gaśnica) na bokach z tyłu i roleta wchodzi jest to bardzo wygodne bo zajmuje naprawdę mało miejsca.

Pozdrawiam
Kamgi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”