zablokowane przednie lewe drzwi

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
nowson
Świeżak
Model:

zablokowane przednie lewe drzwi

#1 Post autor: nowson »

Cześć.
Mam zablokowane drzwi kierowcy. Nie da się ich otworzyć. Kluczyk w zamku nie kręci się.
Pilot przy kluczyku już od dłuższego czasu nie działa.

Jak otworzyć drzwi od środka jak są zamknięte?
Czy to jakiś sterownik padł?

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#2 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, psiknij wd 40 w otwór na kluczyk i spróbuj przekręcić. A próbowałeś wyciągnąć [dzyndzla] obok szyby, i kiedy ci się to stało bo może ci po prostu zamarzł zamek.

nowson
Świeżak
Model:

#3 Post autor: nowson »

Dzyndzel koło szyby niechce się wyciągnąć tz on taj jakby chciał wyskoczyć ale jest jakiś opór. To nie mróz bo jeszcze na plusie jest.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#4 Post autor: Janus »

nowson pisze:Dzyndzel koło szyby niechce się wyciągnąć tz on taj jakby chciał wyskoczyć ale jest jakiś opór. To nie mróz bo jeszcze na plusie jest.
Moim zdaniem jakiś dziwnym trafem zaryglował Ci się zamek od strony kierowcy.
Jeśli tak jest, to moim zdaniem przy podaniu napięcia bezpośrednio na kable od wtyczki przy sterowniku zamka uda się drzwi otworzyć
Janusz

nowson
Świeżak
Model:

#5 Post autor: nowson »

Janus pisze:
nowson pisze:Dzyndzel koło szyby niechce się wyciągnąć tz on taj jakby chciał wyskoczyć ale jest jakiś opór. To nie mróz bo jeszcze na plusie jest.
Moim zdaniem jakiś dziwnym trafem zaryglował Ci się zamek od strony kierowcy.
Jeśli tak jest, to moim zdaniem przy podaniu napięcia bezpośrednio na kable od wtyczki przy sterowniku zamka uda się drzwi otworzyć
czy ten sterownik jest przy drzwiach czy po stronie pasażera?

Janus
Zafiromaniak
#6 Post autor: Janus »

nowson pisze:
czy ten sterownik jest przy drzwiach czy po stronie pasażera?
Sterownik w nogach pasażera, za tym plastikiem po prawej stronie.
3 grubsze kable obsługują zamki: czerwono-czarny, żółto-czarny, niebiesko-czarny. Normalne zamykanie polega na podaniu napięcia na czerwono-czarny i żółto-czarny. Niebiesko-czarny jest używany do odryglowania drzwi. Nie powiem Tobie gdzie podać "+" a gdzie "-" ale możesz zrobić test:

1. Podaj "+" na czerwony i "-" na żółty - zamki powinny się otworzyć.
2. Podaj "-" na czerwony i "+" na żółty - zamki powinny się zamknąc.
3. Podaj przy zamkniętych drzwiach "-" na czerwony i "+" na żółty - zamki powinny się doryglować
4. Podaj "+" na czerwony i "-" na niebieski - zamki powinny się odryglować i otworzyć

Nie sprawdzałem tego w swojej Zośce (tzn kiedyś sprawdzałem miernikiem) ale nie pamiętam na 100%. Powyższe napisałem przez analogię ze starych schematów z Vectry. Na pewno nic nie zepsujesz jeżeli podasz na przemian "+"/"-" na przewody żółty i czerwony - drzwi będą się otwierać zamykać. Żeby spróbować odryglować musisz zrobić procedurę z punktów 2-4
Ostatnio zmieniony 12 gru 2015, 11:22 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

nowson
Świeżak
Model:

#7 Post autor: nowson »

Hmmmm
Zrobiłem tak:
dostałem się do centralki , pooglądałem i postanowiłem sprawdzić pilota w kluczyku
wsadziłem do stacyjki , przekreciłem na zapłon wcisnołem otwieranie drzwi i pstryk
drzwi się otworzyły :D
sprawdziłem kilka razy i działa jak złoto (poraz kolejny zośka mile mnie zaskoczyła)

Jak przekręcam kluczykiem jak zamykam to czuję taki mały opór , jak bycoś blokowało .
nie wiem czy w drzwiach jakaś centralka jest ???

Janus
Zafiromaniak
#8 Post autor: Janus »

Prawdopodobnie po włączeniu zapłonu i naciśnięciu przycisku pilota wykonało się programowanie do centralki. Problem może polegać na słabej baterii lub braku styku w pilocie, lub jakiś zimnych lutach...

Co do zamykania kluczykiem - opór lekki będzie, ponieważ przy zamykaniu poruszasz stycznik od sterowania zamkiem centralnym oraz pokonujesz w początkowej fazie opór mechanizmu zamka i siłownika
Janusz

nowson
Świeżak
Model:

#9 Post autor: nowson »

Janus pisze: Co do zamykania kluczykiem - opór lekki będzie, ponieważ przy zamykaniu poruszasz stycznik od sterowania zamkiem centralnym oraz pokonujesz w początkowej fazie opór mechanizmu zamka i siłownika
wiem o co Ci chodzi. Ale to jest jednak inny opór , to coś tak jak by blokowało. Na początku obraca się dobrze a tak od połowy to jak by kluczyk był nie orginalny i jakiś ząbek blokował.
No ale nic narazie działa . . .

Skasowany użytkownik 6483

#10 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego nowson, ja miałem identyczne objawy jak ty . Spowodowane to jednak było tym ,że przy składaniu auta po malowaniu , zbyt "ciasno" zamontowane było to cięgno zrealizowane na dźwigni z drutu . Tam jest regulacja jej długości no i źle to dopasowałem. Objawiało sie to tym ,że jakos udało mi sie zamknąć drzwi ale za chiny nie mogłem ich otworzyć bo tez sie blokowało. Ty jednak , jesli nic wczesniej nie grzebałes przy zamku to raczej masz inna przyczynę. Może jednak warto zdjąć tapicerke i zajrzeć do zamka. Być może szybko znajdziesz usterkę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”