podstawka anteny

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kwiciak

podstawka anteny

#1 Post autor: kwiciak »

Witam,
podstawka anteny w moim aucie już jest trochę poniszczona (popękane uszczelki)
czy możecie poradzić gdzie mogę kupić taką nową podstawkę na wymianę?

dziękuję z góry,
kw

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

hmm .. ASO ?? Nie podałeś jakie masz auto napisz czy ZA czy ZB to ci podam nr katalogowy części i cenę.

kwiciak

#3 Post autor: kwiciak »

sorrka, Zafira A

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

kwiciak, to uzupełnij swój profil i nie będzie takich pytań

Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

Więc tak są trzy podstawki :)

9130682 17 30 989 PODSTAWA, ANTENA DACHOWA, SYSTEM NAWIGACYJNY (UŻYWANE Z ZESTAWEM INSTALACYJNYM RADIOTELEFONU) (DO TELEFONU SAMOCHODOWEGO) (DLA DODATKOWEGO ONSTAR'U LUB CZĘŚCI SYSTEMU NAWIGACYJNEGO) Aktual.
2~90508963 ~800zł

90508963 17 84 780 PODSTAWKA, ANTENA DACHOWA, Z PRZYMOCOWANIEM DYSZY SPRYSKIWACZA (DLA GOTOWEGO OKABLOWANIA TELEFONU VDA) (ZA WYJĄTKIEM UKŁADU ONSTAR) Aktual. ~400zł

90508962 17 84 779 PODSTAWKA, ANTENA DACHOWA, Z PRZYMOCOWANIEM DYSZY SPRYSKIWACZA, MNIEJSZA PODKŁADKA DYSZY (WYJĄWSZY GOTOWE OKABLOWANIE DO TELEFONU VDA) (DLA DODATKOWYCH CZĘŚCI RADIA I SYSTEMU NAWIGACYJNEGO) (DLA DODATKOWYCH CZĘŚCI RADIOWYCH) (ZA WYJĄTKIEM UKŁADU ONSTAR) Aktual.
~ 170zł

Podaj VIN na pw może coś więcej ustalę

PS. Rozumiem że jako podstawa masz na myśli tą część do której dokręcasz samego bata od anteny ??

kwiciak

#6 Post autor: kwiciak »

tak - podstawkę przymocowaną do dachu, do przykręcania bata,
wysłałem vin mailem

Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

no to to co ci podałem to są części które szukasz, jutro po vin sprawdzę która dokładnie.

cris559

#8 Post autor: cris559 »

A po drugie nie wiedziałem że ZB wychodziły w 2.0DTI :piwo:

Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

cris559 pisze:A po drugie nie wiedziałem że ZB wychodziły w 2.0DTI :piwo:
A po trzecie, auto nie było wcześniej podane :P

kwiciak

#10 Post autor: kwiciak »

i jak tEREk udało Ci się coś sprawdzić może z tą podstawką?
dzięki :)

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

Niestety nie udało mi się ustalić nic więcej :(
Proponuje podjazd do ASO w celu sprawdzenia, która to jest dokładnie część.

Awatar użytkownika
Mat62
Świeżak
Imię: Wiesław
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#12 Post autor: Mat62 »

Witam Forumowiczów. Zachęcony przez użytkownika Bodek zapoznam Was ze swoim sposobem naprawy anteny a Zafirze A tzn. w jaki sposób "zdobyć" nieszczęsną uszczelkę pod stopę tej anteny. Ponieważ samej uszczelki (nowej) chyba nie można zdobyć, a koszt kompletnej anteny w ASO to coś ok. 300 zł, postanowiłem temu sam zaradzić. Wymontowałem antenę wg opisu podanego na tym forum przy temacie wymiany anteny i doszedłem do wniosku, że podobną uszczelkę mogę sam wykonać z kawałka starej dętki samochodowej. Zdjęcia "powiedzą" więcej. Miejsce mocowania stopy anteny oczyściłem benzyną ekstrakcyjną. Wyciętą przeze mnie uszczelkę dla większej szczelności połączenia przed montażem posmarowałem z obu stron bezbarwnym silikonem sanitarnym. I wszystko jak na razie świetnie funkcjonuje. Samochód garażuję, ale parę razy był zmoczony deszczem i na myjni też sprawdzałem. Połączenie pięknie trzyma, przecieków brak.

Obrazek
Obrazek
Mat62

Awatar użytkownika
ojciec polak
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Ford
Model: SMAX
Oznaczenie silnika: Durat2.0L

#13 Post autor: ojciec polak »

Mat62 pisze:Wyciętą przeze mnie uszczelkę dla większej szczelności połączenia przed montażem posmarowałem z obu stron bezbarwnym silikonem sanitarnym.
Być może się mylę, ale silikon sanitarny w kontakcie z blachą powoduje jej korozję. Tak bynajmniej twierdzi pan z programu "KUP I ZRÓB".

Awatar użytkownika
Mat62
Świeżak
Imię: Wiesław
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#14 Post autor: Mat62 »

ojciec polak pisze: Być może się mylę, ale silikon sanitarny w kontakcie z blachą powoduje jej korozję. Tak bynajmniej twierdzi pan z programu "KUP I ZRÓB".
Nie wiem. Może masz rację. Trzeba by zapytać jakiegoś chemika. Może rzeczywiście silikon ma odczyn kwaśny (faktycznie pachnie octem). Wtedy trzeba to zrobić inaczej, np. czymś obojętnym chemicznie natłuścić. Zresztą niech się wypowiedzą inni. Sprawa jest otwarta.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#15 Post autor: Flora »

Są różne rodzaje silikonow/uszczelniaczy, w tym warianty neutralne właśnie do stosowania w miejscach wrażliwych. Podobnie jak kleje do szyb, gdzie w przypadku klejenia lustra trzeba stosować klej neutralny, bo inaczej zniszczy się warstwę odbijającą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”