Woda pod dywanikiem gumowym kierowcy

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
lukaszek_0583

mokro pod nogami

#1 Post autor: lukaszek_0583 »

Mam następujący problem, otóż cała gąbka która jest pod nogami w rzedzie kierowcy przesiąknięta jest jakimś smarowidłem, aż się pieni. byłem z tym na warsztacie i niby wszystko jest oki, tzn nie cieknie z bnikąd, mam pytanie, czy może powodować to korozję, czy nie? przypominam, jest to tłusta substancja.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#2 Post autor: Maciek »

A czy to przypadkiem nagrzewnica nie puszcza?

Ew. tu masz opis wymiany oringów:

http://www.zafiraklub.nazwa.pl/viewtopic.php?t=117

KOPERNIK

#3 Post autor: KOPERNIK »

Witam.hmm cieżko powiedzieć co to może być ale może to jest płyn z nagrzewnicy ale tego nie jestem pewien i jak to płyn jest to napewno będzie gnić i rdzewieć bo to jest rozcieńczane wodą.sprawdz nagrzewnice susz te dywany.pozdrawiam

lukaszek_0583

#4 Post autor: lukaszek_0583 »

Maciek pisze:A czy to przypadkiem nagrzewnica nie puszcza?

Ew. tu masz opis wymiany oringów:

http://www.zafiraklub.nazwa.pl/viewtopic.php?t=117
dzwonilem do poprzedniego własciciela, gdyz kupilem te autko 2 tygodnie temu i on mówi, że jest to jakiś preparat konserwujący, jest to możliwe??

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#5 Post autor: Maciek »

Preparat konserwujący? Pod wykładziną? Po co on tam i co to za preparat? ;)

lukaszek_0583

#6 Post autor: lukaszek_0583 »

Maciek pisze:Preparat konserwujący? Pod wykładziną? Po co on tam i co to za preparat? ;)
bylem dzis w warsztacie gdzie mi klime nabijali i podobno mialem zatkane odprowadzenia z klimy i nim sie zorientowali preparat odgrzybiajacy im sie przelał, co spowodowalo iz mam mokre,potem odetkali,tylko czy im wierzyc??

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#7 Post autor: scaniairizar »

mozliwe... aczkolwiek ciekawy jestem co zatkało odprowadzenie, przeciez jest ono dosyc duze...
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

lukaszek_0583

#8 Post autor: lukaszek_0583 »

scaniairizar pisze:mozliwe... aczkolwiek ciekawy jestem co zatkało odprowadzenie, przeciez jest ono dosyc duze...
kurcze, rozebrałem dzis auto i nic nie znalazlem, tzn. żródła zalewania, chyba poprzedni własciciel wylał tam za duzo tej niby konserwacji, bede musial ściągnąć poszycie podłogi i wysuszyc

d.marco

#9 Post autor: d.marco »

Witam serdecznie Wszystkich
Mam problem ze swoja Zafira polegający na tym, że jest mokro pod dywanikiem pasażera przód. Bardzo zauważalne jest to zwłaszcza po umyciu auta lub po opadach deszczu woda zaczeła powoli przedostawac sie nawet pod dywaniki od pasazera w drugim rzedzie. Postanowiłem troszke zniszczyć od spodu zaślepke w celu odpływu wody i parkować Zafire pod skosem (na prawą strone) wówczas jest widac jak ta woda sobie kapie spokojnie ale nie o to tu chodzi. Prosze jeśli możecie to podpowiedzcie od czego zacząć poszukiwania tej (dziury) lub usterki przez która dostaje sie woda do wnetrza wizualnie jest wszystko ok patrząc od strony komory silnika i podszybia może jakies połączenia od strony nadkola lub wężyki odpływowe - czy cos takiego wogule wystepuje w Zafirach.
Pomóżcie. :(

lukaszek_0583

#10 Post autor: lukaszek_0583 »

scaniairizar pisze:mozliwe... aczkolwiek ciekawy jestem co zatkało odprowadzenie, przeciez jest ono dosyc duze...
Kurcze, dzisiaj zdemontowałem dywaniki podłogi, widze golą podlogę, ale nie widze dalej skąd to leci, wydaje mi sie ze to leci z 2 rzędu, gdyz podczas jazdy tylko tam mi sie cos zbieralo, jest jeszcze wyjscie, ze to powychodzilo z zakamarków w których jeszcze sie znajdowało, chyba bede musiał podjechac do aso opla, niech sie wykażą. ps. nie widac zadnych ubytków płynów, a kolor to taki zóltawo niebieski

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#11 Post autor: rzadki »

a klima dobrze Ci działa?

wiesz pod pierwszym rzędem siedzeń jest wylot powietrza na stopy pasażerów na środkowej kanapie, może być ten środek odgrzybiający - nalali Ci go bardzo dużo, gdzieś zalega i jak dajesz nawiew na 3, 4 bieg to Ci wywala na dole. póki co spróbuj mieć nawiew tylko na "twarz" a nie na nogi i zobacz czy dalej jest mokro. a no i opcja "tylko na szybe" też nie może być bo wtedy zewsząd leci powietrze :)

jaka konsystencja tego płynu? może taka oleista?

tazik

#12 Post autor: tazik »

d. marco, mialem identyczny problem. Okazało się że woda leci z dachu, a konkretnie przedostaje się poprzez pastę uszczelniającą pomiędzy szybą i karoserią na samej górze.

Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

wraz z zmianą pogody podobny problem pojawił się również u mnie, po całonocnych opadach stwierdziłem że pod nogami kierowcy mam kałużę wody. Klima odpada bo samochód stał na parkingu więc w grę wchodzi tylko nieszczelność karoserii albo zatkane odprowadzenie wody. O ile takie istnieje, może ktoś z tym sie uporał i opisze.

wojciech2005

#14 Post autor: wojciech2005 »

Witam-dzisiaj zobaczyłem ,że pod wycieraczką mam mokry i to dobrze nasiąknięty dywanik-odkręciłem kilka plastików i odsłoniłem kawałkiem wykładzinę z gąbką-szok nasiąknięta aż kapie -próbowałem zlokalizować z kąt jest przeciek-korek oczyściłem i wskoczył tak jak powinien ale wykładzina jest mokra aż za pedałem hamu;ca boje się że to sobie skądś wyżej kapie podczas jazdy lub z góry. dodam że za listwą podszybia też jest czysto wić żadnych brudów nie ma-proszę o pomoc bo nie wiem gdzie szukać może spod uszczelki w szybie przedniej? pomocy:(

Woytas

#15 Post autor: Woytas »

Witam, masz klimatyzację? Jak tak to zerknij tu:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ycieraczka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”