Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Koledzy jak jest montowany przedni zderzak z Zoście A a dokładniej czy jest przymocowany do jakiejś ramy?
Chodzi o to czy ta rama jest podatna na odkształcenia.
Muszę cofnąć zderzak do przodu tak aby posiadał znów kształt jak oryginalnie. (po "cmoknięciu Vectry lekko się cofnął i rozjechał się na zaczepach bocznych, najbardziej to widać przy tych wstawkach po lampę ioraz prawej lampie).
Jeżeli nie wgniotłeś belki pod zderzakiem, to po odkręceniu wszystkich śrób zderzak powinien wrócić do dawnego kształtu.
Ściągałem kiedyś zderzak, żeby wymienić stłuczony halogen i nie było z tym większych kłopotów.
No mam nadzieję że nie wgniotłem. Przy takim dotknięciu to chyba z belką raczej nic się nie stało.
A gdyby się belka wgniotła to jest na to jakieś lekarstwo? Oczywiście nie mówię tu o wymianie belki.
kawałek dobrze ukorzenionego drzewa i pasy transportowe zakładasz wokół drzewa i wokół belki i naciągasz. robiliśmy takie manewry w vectrze i dało radę
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!
Koszt nowej belki to około 100zł więc może lepiej poświęcić te stówkę niż urwać pół auta
Najpierw do mechanika żeby obejrzał a potem będziemy myśleć
scaniaizar patent z drzewem jakby nie patrząc zawsze jakimś wyjściem jest hehe
scaniairizar pisze:kawałek dobrze ukorzenionego drzewa i pasy transportowe zakładasz wokół drzewa i wokół belki i naciągasz. robiliśmy takie manewry w vectrze i dało radę
gorzej jak zafira powie "nie!" i drzewo wyrwie
<sorki, nie mogłem się powstrzymać >
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić.
Z tego co pamiętam, jak wymieniałem halogen, to zderzak był przykręcony w nadkolach (chyba po 3 śruby) i pod atrapą (chyba 2 śruby) potem się go ściąga do przodu i to wszystko.
Na nadkolach u góry po 1 śrubie torx ,na środku pod maską 2 spinki i od dołu wkręty połączenia z obudową silnika,potem musisz ściągnąć go do przodu , bokach są jeszcze takie uchwyty w błotniku .normalnie żądna filozofia ale pomału i z wyczuciem.
witam koledzy niestety muszę wymienić zderzak w swojej zosi i mam do was pytanie czy macie może jakieś informację jak odjąć przedni zderzak z zafiry a , zderzak z halogenami przeciwmgłowymi , dziękuję za pomoc