[A] Fotele I-go i II-go rzędu - demontaż, montaż, naprawy
Moderator: Sebu$
[A] Fotele I-go i II-go rzędu - demontaż, montaż, naprawy
witam czy wyciagal juz ktos srodkowy rzad foteli ?? musze je wyjac bo musze przewiesc cos dlugiego z tego co widzialem mozna je wyciagnac razem z szynami lub same fotele jak ktos to robil prosze piszcie. najlepiej zeby to byl szybki demontaz i montaz. dziekii pozdro
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 09:59 przez Cezar, łącznie zmieniany 2 razy.
dzieki dejna tak tez myslalem ze tak bedzie najlepiej z prowadnicami.
ale jeszcze sciagalem dzis listwe (plastik) z siedzienia tam gdzie sa przyciski od skladania tej kanapy i tez mozna by tak bylo ale jednak zostane przy tym twoim szybciej bedzie najwiekszy problem to ten duzy trox.... ale dam rade
ale jeszcze sciagalem dzis listwe (plastik) z siedzienia tam gdzie sa przyciski od skladania tej kanapy i tez mozna by tak bylo ale jednak zostane przy tym twoim szybciej bedzie najwiekszy problem to ten duzy trox.... ale dam rade
Kolego arek,ja u siebie czasem wyjmuję kanapę.I właśnie zajmuje mi to 5 minut.Najpierw odkręcam dźwigienki podnoszenia kanapy,potem te boczne plastiki odbezpieczam, odsuwam w bok i odkręcam śruby- torx chyba 45-razem 8 sztuk.Kanapę przesówasz do przodu na max i śrubokrętem podwadzasz kotwice z jednej i drugiej strony.Kanapa się wtedy kładzie do tyłu,a ty i pomocnik wyjmujecie ją ostrożnie-bo waży pewnie z 60kg. pozdro
Witam mam problem z tylną kanapą, ostatnio zaczęła mi stukać za fotelem kierowcy jak się na niej siedzi to "jeździ" do przodu i tyłu około 1 cm. jest to denerwujące szczególnie jak jadę sam, u mnie teraz budują autostradę i jazda do pracy to horror i teraz jeszcze to dramatyczne stukanie kanapy. co to może być? wiecie coś na ten temat? co muszę zrobić i jak to naprawić? ewentualnie gdzie dokupić części? nie mam o tym bladego pojęcia. pomóżcie
wymontowałem całą kanapę. najpierw trzeba zdjąć osłony progów potem odkręcić po 5 śrub z każdej strony , które trzymają szynę do podłogi, klucz nr 13, następnie odkręcić mocowanie tylnych pasów bocznych aby wyjąć kanapę wraz z szyną, odginasz zabezpieczenie szyny i można ją zdemontować z rolek, w momencie kiedy ktoś Ci przytrzymuje dzwignię do przesuwania kanapy. jak zdemontujemy prowadnicę to naszym oczom ukażą się cztery bolce średnicy ok 8-10mm każdy, które w momencie pociągnięcia za dźwignię powinny się schować do środka. U mnie się nie kiedyś schowały i tak już zostało, dlatego mi latała jedna strona od kierowcy. trochę wd-40 . Potem oczyszczenie i poskładanie tego do kupy. czas około 1-1,5h wraz z 2 Tyskimi . w momencie kiedy ktoś będzie wyjmował kanapę trzeba uważać , aby nie urwać tego plastiku maskującego szynę w podłodze do podnoszenia siedziska. to jest razem zakładane, polecam również przesmarować wszystkie łożyska które tam są, chyba razem jest 8 sztuk. uff chyba napisałem wszystko.
- dzarko
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Kupując Zafirę nie wiedziałem, że dopiero w wersji poliftingowej jest 3-punktowy pas w kanapie. Zacząłem się ostatnio zastanawiać, czy jest możliwość wsadzenia kanapy poliftingowej do Zosi sprzed liftingu. Ktoś próbował? Można je zamienić? Są kompatybilne?
Błękitna Zocha z Białołęki