[B]Słaba widoczność z powodu lewego słupka

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
[B]Słaba widoczność z powodu lewego słupka

#1 Post autor: otko »

Koledzy którzy mają ZB, napiszcie czy wam też przeszkadza w pewnym stopniu lewy słupek (słup) między przednią szybą a drzwiami, ja czasami nie zauważam czegoś przez ten słupek, prawy jeszcze jest znośny, ale lewy dramat
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:06 przez otko, łącznie zmieniany 2 razy.

kicaj

#2 Post autor: kicaj »

zgadza sie - trzeba bardzo uwazac

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#3 Post autor: Lorry »

No jest to jedna z rzeczy denerwujących np na skręcie 90* w lewo lub ostrzejszym zakręcie na trasie, trza sie odchylić do srodka ;)

Ale dla pociesznia powiem że wg właściciela Tourana u niego jest jeszcze gorzej :P (porównywał swojego do mojej ZB ;)

Inna sprawa że teraz tak jest w większości nowych samochodów :roll:

F-19

#4 Post autor: F-19 »

Poza tym, że parę razy nie widziałem pieszego na przejściu na skrzyżowaniu przy skręcie w lewo (w ostatniej chwili udało mi się zahamować) i to słupek (słup) nie sprawia problemów

Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

Fakt widoczność nie jest rewelacyjna lecz już się przyzwyczaiłem do lekkiego kołysania w fotelu w czasie manewrów.

pentagram

#6 Post autor: pentagram »

W ZA jest to samo. Mogli to jakoś zmienic w ZB

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#7 Post autor: Lorry »

pentagram pisze:Mogli to jakoś zmienic w ZB
i podobno jest tyć lepiej, wg timi68 który przymierzał się na którymś ze spotów do mojej i stwierdził że w ZB jest trochę lepiej.

jacek2308, bo w AŚ (który uwielbia VW) nie przeczytasz krytyki Tourana pod tym względem, jest to stwierdzenie mojej znajomej, która takowego posiada ;)

TUX

#8 Post autor: TUX »

i u nas też nie powinniśmy krytycznie o Z pisać, bo za parę lat będzie łatwiej Z sprzedać :D

wniosek:
- to, że gorzej widać + pare innych niedociągnięć wpływa pozytywnie na kierującego Z :P

giant19s

#9 Post autor: giant19s »

Toż pewnie dlatego taki zabieg aby kierowca miał trochę gimnastyki podczas jazdy a nie jak na tronie siedział :D
Fakt czasami może i trochę przeszkadza ten słupek ale idzie się przyzwyczaić, po drugie to znikomy mankament :) Frajda z jazdy wszystko wynagradza :D

g_kwiatek

#10 Post autor: g_kwiatek »

Słaba widoczność z powodu lewego słupka to główna wada Zafci (przez ten słupek uszkodziłem felgę), druga wada to mała ilość schowków. A po zatym to super furka :lol:

otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#11 Post autor: otko »

A ja już myślałem że to tylko mnie przeszkadza. Dwa razy potrącił bym pieszego na pasach bo poprostu ustawiony był tak że go nie było widać. Ale może przez to jeżdże teraz ostrożniej, a mam już ZB 3 rok i raczej na razie nie marzy mi się inny pojazd, zwłaszcza że nie mam z nim żadnych problemów, no prawie żadnych

cbm80

#12 Post autor: cbm80 »

pentagram pisze:W ZA jest to samo. Mogli to jakoś zmienic w ZB
A co niby mogli poprawic? Slupki sa szerokie, bo w nich jest specjalnie wzmocniona rama nosna, ktora jak koledzy zauwazyli posiadaja niemal wszystkie nowe samochody. Albo bezpieczenstwo, albo doskonaly widok. Niestety stal nie jest przezroczysta. Dodatkowo dochodzi jeszcze problem aerodynamiki w minivanach i innych wyzszych samochodach - szyba przednia jest montowana pod duzym katem i tworzy sie dodatkowa martwa strefa. Oczywiscie jest male okienko, ale malo co pomaga. Trzeba sie po prostu przyzwyczaic, bo lepiej juz nie bedzie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”